label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


„A játék az, ami alkalmassá tesz a játékra”

Könyvbemutató és plakátkiállítás a Tolnay Klári-emlékév keretében
Létrehozva: 2014. október 06. 01:48

FERENCZ ZSOLT

 A jó filmek mellett az alkotókkal való találkozások és a különleges programok is népszerűnek bizonyultak az idei Filmtettfeszten, amely tíz erdélyi városban zajlott október 2-a és 5-e között. Szé­kelyudvarhelyen például százan nézték autóból Bodzsár Márk Isteni műszak című alkotását, Kolozsváron pedig az egyik legtehetségesebb és legnépszerűbb magyar színésznőre, a száz éve született Tolnay Klárira emlékezhettünk. Ráthonyi Ákos Ágrólszakadt úrilány című filmjének vetítése előtt Góg Laura és Brassói Réka ismertette a centenáriumi emlékév célkitűzéseit, ugyanakkor a Tolnay 100 című kötetet is bemutatták pénteken délután. A Góg Laura gondos, precíz munkáját dicsérő kiadvány izgalmas olvasnivalóval szolgál a kétszeres Kossuth-díjas színésznőről, akit saját bevallása szerint éppen a játék tett alkalmassá a játékra.


Góg Laura tizenkét éves korában határozta el, hogy meg szeretné ismerni Tolnay Klárit. Akkortájt látta a Keleti Márton rendezésében készült Nem ér a nevem című filmet, és teljesen elbűvölte az áldozatkész mozipénztárost, Etelkát alakító színésznő. Az álom csakhamar valóra vált: felutaztak családjával Budapestre, majd egy színházi előadás után bekopogott a művésznő öltözőjébe, virágcsokrot szorongatva a kezében. Tolnay Klári derűsen fogadta a csongrádi származású fiatal lányt, így kezdődött a kapcsolatuk. Rajongása a művész halála után sem lankadt: a hagyaték gondozása, valamint szakszerű kutatómunkája révén 2012-ben jelent meg Tolnay Klári szerepei színpadon és filmen című kötete (Raszter Kiadó), és idén, a centenárium évében látott napvilágot Tolnay 100 című emlék- és portrékötete (Helikon Kiadó), amely a nagyközönség és a szakma figyelmére egyaránt igényt tarthat.

************************************************************************
 
 
Lapunk teljes tartalma azok számára az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).
 
Cikkeink a változásról:
 
 
 
**********************************************************************

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap