label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Banchieri Singers Kolozsváron

Létrehozva: 2008. május 24. 07:20

NAGY-HINTÓS DIANA

Banchieri Singers kamarakórus
Banchieri Singers kamarakórus
Bevallom: tavaly nyár óta, amikor a londoni Tiffin School fiúkórusát hallottam, azt hittem, nincs még egy olyan énekkar, amely egyáltalán a közelébe „merészkedne” e teljesítménynek. A magyarországi Banchieri Singers kamarakórust hallgatva, az említett nyári koncerttel egyenrangú, tökéletes produkcióban volt része a volt Redut (ma Néprajzi Múzeum) termében jelenlevő hallgatóságnak. A koncertet a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja (Sepsiszentgyörgy) és a Flauto Dolce – Passamezzo Egyesület támogatta.


A hattagú – Földesi Ildikó, Major Olga, Leányvári László, Szilágyi Szilárd, Szabó Soma és Nagy Gábor – talán huszonéves fiatalokból álló együttes már rengeteg fellépést, rangos versenyeken szerzett első díjas elismerést, s több CD-felvételt tudhat magáénak. Kolozsvári fellépésük – amelyre a Régi Művészetek Napjai Banchieri Singers kamarakórus című rendezvénysorozat alkalmával került sor – élmény volt a hallgatóságnak: előadásmódjukat bámulatos muzikalitás, kiművelt hangtechnika jellemezte. Csodálatosan szép pianókat hallottunk, de nem feledkezhetünk meg a kiváló frázisépítkezésről sem. Nem hiába mondják, hogy a reneszánsz művészet a tökéletesre, a harmóniára áhítozott: a ezt maradéktalanul teljesítette. Ugyancsak megemlíteném a műsorszámokban rejlő humornak – a közönség által is lereagált – nagyon jó megvalósítását. A reneszánsz zeneművek előadása mellett a kortárs zene tolmácsolásában is kiválóknak bizonyultak. Erről többek közt a három Orbán György mű előadásakor is meggyőződhettünk. „Büszkeséggel tölt el az, hogy Orbán György szülővárosában is előadhatjuk ezen műveket” –, nyilatkozta az együttes egyik tagja.

Külön kiemelendő az ötletes, műsorzáró – Paul Drayton: Masterpiece – szám, amely rövid tíz perc alatt valóságos zenetörténeti áttekintést nyújtott: J. S. Bachtól J. Straussig, W. A. Mozarttól a XX. századi zeneszerzőkig.

Tökéletesség az első énekszámtól a legutolsóig – ez csak a vérbeli profikra jellemző, olyanokra, mint a Banchieri Singers tagjai...


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap