label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Eletmod

« Vissza a főoldalra


Három kiváló magyar diák portréja

Létrehozva: 2014. május 17. 01:27

K. E.

Matematika, irodalom, hangszer, történelem, fizika – kiválóak egyikben és másikban és sokadikban, humán és reál területen, egyszerre: tehetséges gyerekek, akik az iskolai elvárásokon túl teljesítenek. Ők azok a szerencsések, akik – az iskolának, egy Tanárnak (a nagy kezdőbetű szándékos), a szülőknek vagy a véletlennek köszönhetően – már megtalálták az(oka)t a tudományterület(eket), amely(ek)ben örömüket lelik. És ahol kiemelkedőt képesek alkotni.


Hazai és nemzetközi versenyeken szereznek dicsőséget nevüknek és iskoláiknak: legutóbb a Mikes Kelemen Magyar Irodalom Tantárgyversenyen. Az unitárius kollégista, hetedikes Garfield Adrienne ezen felül a magyar Nemzeti Tehetségsegítő Tanács egyik idei „felfedezettje”, Erdélyből az egyetlen, akit huszadmagával 250 jelölt közül választottak ki. A református kollégium két diákjával, a hatodikos Burkhardt Zsófiával és az idén érettségiző Tasnádi Istvánnal együtt mindhármukban közös, hogy nagyon szeretnek olvasni. Nagy-Hintós Diana faggatta őket: mi a titkuk.

Burkhardt Zsófia: hasonló érdeklődésű gyerekekkel találkozhattam

Burkhardt Zsófia: megéri tanulni!

Burkhardt Zsófia (a Református Kollégium hatodikos tanulója) országos harmadik lett a Mikes Kelemen Magyar Irodalom Tantárgyversenyen. Azon töri a fejét, hogyan lehetne irodalomolvasásra bírni a gyerekeket.

Jó dolog az olvasás, de sajnos nem mindenki fedezte még fel. Az osztályomban sokan szeretnek olvasni, de nem minden műfajt. Inkább az ifjúsági és a kalandregények keltik fel az érdeklődésüket. Szerintem nagyon sok szép, nekik való regényt, verset írtak már, de nem tudom, mivel lehet őket az elolvasásukra ösztönözni. Ha biztatjuk őket, hogy olvassanak, mert sok érdekes könyv van, az tapasztalatom szerint nem válik be. Ha elmesélünk röviden egy könyvet nekik, lehet, hogy felkelti az érdeklődésüket és elolvassák, de ez sem biztos.

Garfield Adrienne: a verseny segített,hogy merjek önmagam lenni

Garfield Adrienne: ha kitartóan dolgozom, bármit elérhetek

Garfield Adrienne – vagy az anyukája – helyében alighanem határidőnaplót vezetnék: Adrienne-nel szinte lehetetlen találkozni, hiszen évek óta egyik versenyről a másikra utazik. Az ember nem is érti, mikor jut el iskolába is, és mikor van szabadideje. Mint mondta, az iskolában, órákon igyekszik odafigyelni, és már ott elsajátítani a tananyagot, hogy otthon csak átismételje a leckét. Így több ideje jut ugyanis... versenyekre készülni, zongorázni, olvasni. Próbál pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, jókedvvel kezdeni a napot, talán ez a titka a sikernek – mondta.

– Kisiskolás korom óta nagyon sokat olvasok. Mindig is szeretettel nyúltam egy könyv felé, nem telt el úgy nap, hogy ne olvastam volna legalább egy oldalt. Ha olvasunk, akkor sokkal könnyebben észrevehetjük az élet apró rezdüléseit, a részleteket, amikből felépül a világ. Gyarapodhat érzelemvilágunk, kreativitásunk és szókincsünk.

Életem egyik fontos részét a matematika teszi ki, nagyon sok versenyen vettem részt idén, ahonnan szép eredményekkel tértem haza. Ezek közül talán a legbüszkébb a Nemzetközi MagyarMatematika Versenyen elért eredményemre vagyok, ahol második díjat szereztem. Nagyon szeretek zongorázni, nem tudnám elképzelni egyetlen napomat se anélkül, hogy ne üljek le szeretett hangszerem mellé.

 

Tasnádi István: az irodalom példa és irányadó az életben

Tasnádi István: értékes barátságok születnek a versenyeken

Tasnádi István (a Református Kollégium tizenkettedikes diákja) országos első díjjal tért haza a Mikes Kelemen Magyar Irodalom Tantárgyversenyről, amelyet idén áprilisban Temesváron szerveztek meg. A Nemzetközi Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra versenyen különdíjat kapott. Nagyon szereti a történelmet is, így a kettő ötvözeteként szívesen olvas történelmi regényeket. Kedvenc sportja a foci, szívesen nézi és játssza is, hobbiszinten. Énekel a kollégium kórusában, szabadidejében szívesen pingpongozik.

– A magyar irodalom gyerekkorom óta érdekel, többnyire hobbiszinten. Már óvodában olvastam mesét a többieknek, majd általános iskolában kezdtem komolyabb olvasmányokba. Mint tudománnyal és a művek elemzésével komolyabban a Kolozsvári Református Kollégiumba érkezésem, azaz a kilencedik osztály után kezdtem el foglalkozni.

************************************************************************
 
 
Lapunk teljes tartalma azok számára az internet útján is elérhető, akik a Szabadságot a Digitálstandon megvásárolják (havi előfizetési díj: 1800 forint, illetve az annak megfelelő lej, euró, dollár, a napi árfolyamon).
 
Cikkeink a változásról:
 
 
 
**********************************************************************

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap