label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Nemzetközi sajtó a kisebbségek elnyomása ellen

A MIDAS elfogadta Hantz Péter és Kovács Lehel javaslatát
Létrehozva: 2008. május 21. 06:03

K. E.

A nemzeti kisebbségek elnyomására irányuló cselekedetek leleplezésére Újságírói Hálózat létrehozását javasolta az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesületének (MIDAS) Hantz Péter tudományos kutató, az EMNT alelnöke és Kovács Lehel egyetemi tanár, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke. Indoklásuk szerint erre azért van szükség, mert „több európai hagyományos nemzeti kisebbségnek már sikerült a nyelve és kulturális identitása megőrzését szolgáló valamilyen autonómiaformát kiharcolnia, másoknak viszont még mindig küzdeniük kell kisebbségi jogaikért.”


Történelmi példák alapján a kezdeményezők úgy vélik, hogy az akár önkormányzati szinten megmutatkozó kisebbségellenes megnyilvánulások megfékezésének leghatékonyabb eszköze a nemzetközi sajtó, a nacionalisták ugyanis félnek a leleplezéstől. Az aláírók szerint „különös figyelmet érdemelnek az olyan visszaélések, amelyekben államok vagy akadémiai szintű vezető testületek is részt vesznek”. A MIDAS hétvégi közgyűlésén, a spanyolországi Santiago de Compostelában a testület úgy döntött, elfogadja ezt a javaslatot.

A MIDAS – mind testületileg, mind tagjai által – korábban is fellépett az egyesület napilapjainak különféle gondjai esetén. Toni Ebner elnök például idén áprilisban Bautzenbe látogatott, a közpénzek megvonása miatt megszűnéssel szembesülő németországi szorb napilap, a Serbske Nowiny ügyében. Az Európán, Németországon kívül sehol a világon nem létező egyedi kultúrájú szorbok egyetlen reménye az új regionális elnök, aki véletlenül éppen szorb nemzetiségű, és a korábbi vezető távozása miatt néhány hónapig tölti be ezt a tisztséget. Ugyanakkor kérték, hogy a MIDAS szakértője ismét látogasson Németországba.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap