label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Riport

« vissza

FOTÓRIPORT - Szolidaritási felvonulás a romákért a Patarétről a városba

Létrehozva: 2015. július 17. 15:18

Szöveg: ÚJVÁRI ILDIKÓ; Fotók: ROHONYI D. IVÁN  

„Várost az embereknek, ne a nyerészkedésnek” – ezzel a szlogennel szerveztek szolidaritási felvonulást ma a pataréti telepen lakók érdekeinek érvényesítéséért. A kulturális és civil megmozdulást a „So keres, Europa?!” nemzetközi roma ifjúsági találkozó alkalmával szervezték, amelyet a héten tartanak Kolozsváron.

A felvonuláson több emberjogvédő szervezet képviseletében vettek részt külföldi fiatalok is, valamint az öt évvel ezelőtt Kolozsvárról a Coastei utcából kilakoltatott, és a Patarétre erőszakkal kiköltöztetett személyek.

A felvonulás célja egyébként épp ez volt: felhívni az illetékes hatóságok figyelmét az embertelen életkörülményekre, a bizonytalan és egészségtelen lakhatási feltételekre, arra, hogy ígéretük ellenére a város vezetősége évek óta nem intézkedett a Pataréten élők érdekében.

Kiment a telepre Andrei Andreicuţ ortodox érsek-metropolita is, aki többek közt arról beszélt, hogy kinevez egy papot, aki majd szolgálni fog az ott élő romáknak, és a tanfelügyelőségen is lesz egy tanfelügyelő, aki külön a roma gyerekek oktatásával foglalkozik majd. Az érsek bejelentéseit nem fogadta mindenki lelkesen: a tömegből egy nő haragosan kezdte hangoztatni, hogy „Isten nevében” lerombolnak házakat, kilakoltatnak embereket, hogy templomokat építsenek. A felvonulásra készülők között is szóváltás keletkezett, amit végül elnyomott a csendes-szomorkás gitárzene, és a felvonulók megindultak a dombon át, a város irányába. (4) [Szóljon hozzá!]


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]
Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap