label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Vasvári Pál biciklitúra: 11 éves kisfiú is teljesítette

Rekord számú résztvevő az EKE Kolozsvár 1891 emblematikus rendezvényén
Létrehozva: 2015. július 06. 01:23

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Immár tizenötödik alkalommal indultak a teljesítménytúrára (A szerző fevétele)
Immár tizenötödik alkalommal indultak a teljesítménytúrára (A szerző fevétele)
Szinte megduplázódott a Vasvári Pál Kerékpáros Emlék- és Teljesítménytúrán részt vett bringások létszáma – köszönhetően a regionális sajtóban, a közösségi portálokon, valamint más kommunikációs csatornákon is eszközölt dobverésének.

Szombaton az EKE Kolozsvár 1891 által immár tizenötödik alkalommal szervezett, majdnem 90 kilométer hosszú biciklitúrát közel 50 kerékpáros teljesítette – köztük a Szabadság tudósítója is. Valamennyi emelkedőt figyelembe véve, körülbelül 2500 méteres pozitív szintkülönbséggel birkózott meg sikeresen minden versenyző – még egy 11 éves kisfiú is. Juhász Ákos kiváló teljesítményét Körösfőn, a bringatúra végén a hazai és anyaországi több tucatnyi ünneplő vastapssal honorálta. Ő az eddigi Vasvári biciklitúra legfiatalabb résztvevője. A szervezők szerint az elmúlt 15 év legfiatalabb biciklise 13 éves volt, így a Jókai Mór Teljesítménytúra után most újabb rekordot döntött az EKE Kolozsvár 1891.

Immár tizenötödik alkalommal indultak a teljesítménytúrára

A bringázók időben elértek a Bélesi-tó partjáig, ahol a Vasvári-megemlékezés hagyományához híven sor került az emlékkoszorúk vízre helyezésére. Bánffyhunyadra érve a biciklisek Kudor István népművész házánál álltak meg, ahol idén is szívélyes fogadtatásban volt részük. A túra résztvevői ezt követően délután időben megérkeztek a körösfői Vasvári-kopjafához, hogy a Magyarországról érkezett kerékpáros társaikkal együtt részt vegyenek a Vasvári-emléknapok keretében a koszorúk elhelyezésén.

Branea Róbert vállalkozónak, volt KMDSZ-elnöknek köszönhetően idén a Vasvári Pál Emlék- és Teljesítménytúra résztvevőit, valamint bringáikat busszal szállították a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó Gyalu községben levő starthoz, majd a végponttól, azaz Körösfőről Kolozsvárra. Korábban a buszos szállítás nélkül az össztáv 150 kilométer volt. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a rendezvény főtámogatója szintén egy volt KMDSZ-elnök vállalkozása.

– Számomra döntő jelentőséggel bírt, hogy elvisznek Gyaluig, majd a körösfői érkezés után hazaszállítanak mind engem, mind a bringámat Kolozsvárra. A korábbi bringatúra egyik résztvevőjétől hallottam, hogy az érkezés utáni ünnepség, valamint a házigazdák vendégszeretetének köszönhető gulyásozás, sörözés és pálinkázás után irtó nehéz ismét bringára szökkenni. Úgy vélem, kiváló ötlet volt a kisbuszos személy és bringaszállítás, amennyiben ezt a kezdeményezést megtartják, jövőre is minden valószínűség szerint bevállalom a Vasvári bringatúrát – nyilatkozta a Szabadságnak az egyik résztvevő.

A biciklitúrát Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének frissen megválasztott elnöke, a kolozsvári városi tanács RMDSZ-es frakcióvezetője is végigtekerte. Ugyanakkor az is említésre méltó, hogy a fizikai erőnlétet és pszichikai kitartást igénylő bringatúrára több hölgy is benevezett, és teljesítette azt.

Néhány kerékpáros véleménye alapján megfogalmazható: az idő megtakarítása érdekében jövőre mindenképpen célszerű lenne a határidőhöz kötött internetes előjegyzés és a világhálón történő opcionális fizetés. Ily módon számottevően lerövidülne az indulás előtti ügyintézés, s a résztvevők sorban állás helyett a kerékpározás élményére és a táj szépségére összpontosíthatnának. Ugyanakkor pontos nyilvántartás készülne arról, hány résztvevő nevezett be, ki, milyen méretű pólót igényel, hány biciklit kell szállítani, valamint hány férőhelyre van igény. Ennek függvényében pedig egy vagy két kisbuszra van szükség – utóbbi helyzetet szerencsére gyorsan és sikeresen áthidalták a szervezők.

Érdemes és érdekes megjegyezni azt is, hogy a bringatúra vonatkozásában is bekövetkezett a generációváltás. A közismert Juhász Péter, volt KMDSZes tisztségviselő, több társával együtt 1995-ben, azaz kereken 20 évvel ezelőtt az erdélyi magyarság anyanyelvi oktatásának és közösségi jogainak szavatolásáért Strasbourgba bringázott. Most pedig, még a felnőttek számára is alkalomadtán komoly megpróbáltatást jelentő körülmények között, a 11 éves fia biciklizett közel 100 kilométert a Rákóczi Szabadcsapat vezetőjéről, az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőséről elnevezett, és az ő emlékére létrehozott kerékpáros teljesítménytúrán... Gratulálunk, Ákos!


Vasvári Pál 1826. július 14-én született Tiszabüdön (ma Tiszavasvári). 1849. július 6-án esett el a Rákóczi-szabadcsapat nagy részével, román felkelők fegyvereitől, Kalotaszeg legdélibb csücskében, a Funtineli (Fântânele) határrészen, amelyet az EKE XX. század eleji kezdeményezésére Vasvári-havasnak nevezünk. Sírhelye nem elérhető, az ő, valamint a vele együtt lemészárolt több mint 400 katonájának csontjait a jósikafalvi (Beliş) vízierőmű gyűjtőtavának 90 méter mélységű vize fedi.

Vasvári, eredeti nevén Fejér Pál történelemtanár, az 1848-as márciusi ifjak egyik vezéralakja, az általa toborzott Rákóczi-szabadcsapat parancsnoka volt.

Az első Vasvári-kirándulást a hősök sírhelyének keresésére az EKE 1892-ben rendezte, a továbbiakban is ápolva emlékét. Az 1989 után újjáalakult EKE kolozsvári osztálya folytatta ezt a hagyományt, az első kalotaszegi Vasvári Pál kerékpáros túrát a 2001-es, X. székelyjói EKE-vándortábor alkalmával rendezte meg. Az elkövetkező években a kerékpáros emléktúrát összekapcsolták a hagyományos körösfői Vasvári-emléknapokkal, azóta a kerékpározók a körösfői Vasvári Pál-kopjafánál futnak be.


 

Megemlékezés a Bélesi-tó partján: hagyományosan virákoszorúkat helyeznek a vízre – KISS OLIVÉR
 

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap