label_szabadsag
1 USD 3.8  1 EUR 4.65  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Megérkezett a nyár: zsúfolásig teltek a kolozsvári strandok

Új aquapark Szászfenesen: már látogatható, de még nincs kész
Létrehozva: 2012. június 19. 00:07

SZERZŐ: ÖSSZEFOGLALÓ   

A szászfenesi aquaparkról még kevesen hallottak: most nyitott először - ROHONYI D. IVÁN
A szászfenesi aquaparkról még kevesen hallottak: most nyitott először - ROHONYI D. IVÁN
Az elmúlt időszak gyakori esőzései miatt elkeseredett strandigazgatók nagy örömére a kánikula érkeztével ellepték a fürdőzni vágyók a kolozsvári strandokat. A Herbák-strandon vasárnap délután egy tűt sem lehetett volna leejteni, és a Sun strand vezetősége sem panaszkodhatott, csak legfeljebb a túlzsúfoltság miatt. A Műegyetem szabadtéri medencéjének megnyitása még várat magára, mert a vezetőségnek nem sikerült vízimentőt alkalmaznia. Újdonságnak számít a Szászfenesen megnyílt 700 férőhelyes aquapark, ahol különböző élményelemekkel, vízijátékokkal felszerelt medencék várják az érdeklődőket. Mindeközben az egészségügyi minisztérium szakemberei az elkövetkező időszak kánikulájára való tekintettel azt javasolják, hogy délelőtt 11 és délután 6 óra között senki ne tartózkodjon hosszabb ideig a napon, úgyhogy csak óvatosan merészkedjünk ki a tűző napsütésben és ne felejtsük otthon a napozókrémet. [Szóljon hozzá!]

– 2006 óta nem volt ennyi ember a Herbák-strandon – elégedetten nyugtázta a helyzetet Ioan Puşcaş, a létesítmény igazgatója. – Nem számítottunk ilyen szép időre. Vasárnap már reggel 8 órától elkezdtek érkezni a fürdőzők, és az előző heti gyenge érdeklődéstől eltérően lassan ellepték a strand területét, még a gyerekmedencékben sem lehetett elférni – részletezte a strandigazgató. A fürdőt egy hete nyitották meg, és újdonságnak számít a gyerekmedencék közelébe felszerelt kerek trambulin. – Az elmúlt nyarakat általában esős idő jellemezte, és nem működtünk nyereségesen. Akkor is fogyasztjuk a vizet, a villanyáramot és a gázt, ha nincs strandidő, ezért most kell kihasználni a kedvező időjárás előnyeit – tette hozzá Puşcaş.

A Sun strandon sem volt kedvezőbb a helyzet zsúfoltság szempontjából az elmúlt hétvégén, már messziről lehetett látni a parkolóban, a közeli járdákon és útszélen álló gépkocsirengeteget. A létesítmény zöldövezetének minden pontját leterített törölközők, nyugágyak sokasága lepte el ameddig a szem ellátott, egészen a távolabbi sportpályáig. Az eladott jegyek száma alapján a Sun strand is az elmúlt évek legzsúfoltabb hétvégéjét tudhatja magáénak.

Százméteres csúszda, vízibiciklizés a Szamoson

Akit nem elégítettek ki a városi strandok által nyújtott szolgáltatások, azok kipróbálhatták a most megnyitott szászfenesi Tündérlak (Casa Zânelor) aquaparkot, amely ugyan még nem készült el teljesen, de a kánikulára való tekintettel mégis kitárta kapuit. A létesítmény különféle medencékkel, 95 méteres csúszdával és két terasszal várta az érdeklődőket az elmúlt hétvégén. – A hivatalos megnyitót két hét múlva tervezzük, mert akadnak még tennivalók a Szamos-gát közelében található miniaquapark területén. A tervek szerint május elsején kellett volna nyitnunk, de a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nem sikerült az összes szabadtéri munkálatot befejezni – mondta el lapunknak Claudia Aurora Nistor, a magánbefektetésből kivitelezett létesítmény igazgatója. – Van egy 1,5 méter mély medencénk felnőtteknek, számos élményelemmel és hidromasszázzsal, ami most még nem használható. A 6–14 éves korosztálynak megfelelő gyermekmedencében viszont számtalan vízijáték várja a kisebbeket, a harmadik medencét pedig a hatévesnél kisebb gyermekeknek terveztük – részletezte Nistor.

Az aquapark legnagyobb medencéje még nincs kész, de a 95 méteres csúszda már igen – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELE

A két terasz közül egyelőre csak az egyik működik, de amint mindkettő működőképes lesz, a kettő közötti területre szabadtéri diszkót terveznek. Önkiszolgáló vendéglő is lesz majd, a strandszezon lejártával pedig az új komplexum tevékenységét vendéglőjének szolgáltatásaira összpontosítják. A medencék nem fedettek, a vizet pedig napelemek segítségével melegítik. A napozóágyakat, asztalkákat és napernyőket bérmentesen bocsátják a fürdőzők rendelkezésére, de a további árak nem éppen alacsonyak: hétközben 30 lej, hétvégén pedig 40 lej a belépő felnőttek számára, a hat évesnél nagyobb kiskorúaknak pedig 15 és 20 lejes jegyet lehet váltani. A 700 személy befogadására alkalmas szabadidőközpont területén összesen 400 napozóágy fér el. Akcióink is vannak, ha valaki tizenegyedszer látogat hozzánk, akkor a belépés és fogyasztás ingyenes számára – magyarázta az igazgató. A szabadidő-komplexumban élményfürdőzés mellett lehetőség van még csónakázásra és vízibiciklizésre a közeli Szamoson.

Ne felejtsük otthon a krémet

Németh Enikő bőrgyógyász szerint főleg gombás és vírusos fertőzéseket lehet összeszedni a strandolás során, ha nem tartjuk be a kötelező higiéniai szabályokat. – Gyakori a papilloma vírusos fertőzés, ami a szemölcsökért felelős, és a bőrgomba. Ezért ajánlott a papucs használata, főleg zárt helyiségekben (öltözőkben, zuhanyzókban). A napégésekre vonatkozóan a bőrgyó­gyász elmondta: a szervezetünk számára szükséges D-vitamin termeléséhez elég napi 5-10 perces tartózkodás a napsütésben, és az is elégséges, ha csak kezünket vagy arcunkat éri napfény. – Aki hosszabb időtartamú napozást tervez, az mindenképpen magas faktorszámú fényvédő krémmel védekezzen napégés ellen, mert a folyamatos napsugárzásnak való kitettség következménye akár bőrrák is lehet – figyelmeztet a bőrgyógyász.

Muresan Erzsébet kozmetikus a kánikulára vonatkozóan lapunknak elmondta: különösen jó hatással bír a bőrre a magas UV-tartalmú krémek használata: – Ezek az arcra és a test egész felületére egyaránt jótékony hatást gyakorolnak, megvédenek a napfoltok kialakulásától, és megelőzik a komolyabb bőrbetegségeket is. Ugyanakkor nagyon fontos a rendszeres hidratálás is: fogyasszunk minél több folyadékot, főleg vizet. A ruházatra is figyeljünk oda, lehetőleg minél világosabb, nem műszálas, lenge ruhákat hordjunk – részletezte a szakember, figyelmeztetve, hogy égési sérülésekkel azonnal szakorvoshoz kell fordulni. Hozzátette: kozmetikai kezelések esetén semmilyen kockázattal nem jár a kánikula, mivel a szakemberek mindig steril felszerelést és megfelelő krémeket használnak.

Havonta ellenőrzik a vízminőséget

A Kolozs Megyei Közegészségügyi Hatóság (ASP) közleményéből megtudtuk: a strandok medencéiben a vízminőséget havonta ellenőrzik; a medencék tisztítását pedig a víz kezelésétől függően kell végezni. Ugyanakkor a strandok munkatársai kötelesek naponta megmérni a víz szabad klórtartalmát és pH-értékét, ezeket az adatokat pedig egy nyilvántartó jegyzékbe foglalják, amelyet aztán a közegészségügyi hatóság szakembereinek rendelkezésére bocsátanak. Majdik Kornéliától, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Kémia Karának dékánhelyettesétől megtudtuk: az egyetem I. Haţieganu sportparkjában (a régi Babeş-parkban), a nemrég átadott egyetemi úszómedencében automatizált rendszert működtetnek, amelynek során szenzorokkal mérik a víz klórtartalmát és a pH-értéket. Amennyiben a klór koncentrációja a megadott szint alá esik, akkor elektrolízissel klórt állítanak elő.

A Közegészségügyi Hatóság felhívja a medencéket üzemeltetők, illetve a lakosság figyelmét arra, hogy a medencék környékén jól látható helyen ki kell függeszteni a működési szabályzatot, amely elsősorban azt tartalmazza, hogy a medencébe be-, illetve kilépő személynek kötelező módon zuhanyozniuk kell. Tilos fürödni a valamilyen fertőzésben szenvedő vagy bőrgyógyászati gondokkal küszködő személyeknek. Ugyanakkor a medence használata előtt ajánlatos felkeresni az illemhelyet…






Hozzászólások

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap