label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
« vissza

Nagyszabású utcai felvonulások napja Kolozsváron (VIDEÓK/FOTÓRIPORT)

Tiltakoztak a taxisok, csapatukért vonultak fel az U FC szurkolói
Létrehozva: 2009. január 30. 02:38

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Feketézők ellen tüntettek a taxisok (ROHONYI D. IVÁN)
Feketézők ellen tüntettek a taxisok (ROHONYI D. IVÁN)
Két nagyszabású tüntetésre került sor tegnap a megyeközpontban: reggel tizenegy órakor a Sportcsarnoktól indultak tüntetni a taxisok, az U FC futballcsapat szurkolói és szimpatizánsai pedig délután háromkor gyülekeztek a Deák Ferenc utcában, a belvárosi felvonulás pedig négy órakor kezdődött. Előbbiek elsősorban a feketén dolgozó kollégáik tevékenységének felszámolását, a taxis standok számának növelését, a bürokrácia csökkentését kérték, utóbbiak pedig azért vonultak végig a belvároson, hogy a futballklub nehéz helyzetére, illetve a stadion hiányára hívják fel a megyei és helyi hatóságok figyelmét. Míg a taxisok csak a Donát negyedben és a Monostoron haladtak végig, addig az U FC drukkerei a belvárosban tüntettek. Mindkét felvonulás békésen, incidensek nélkül zajlott. Az eseményekről készített videó riportok a Szabadság videó portálján tekinthetők meg: video.szabadsag.ro

 

Csütörtökön délelőtt röviddel tizenegy óra előtt kevés taxis gyűlt össze a Sportcsarnok előtt. A Napoca taxis szakszervezet képviselői, a felvonulás szervezői, aggódva várták kollégáikat. Gebefügi Botond, az érdekképviseleti szervezet alelnöke a Szabadságnak a taxis cégek tulajdonosainak és vezetőinek nyomásgyakorlásával magyarázta kollégáinak távolmaradását. – A főnököknek nem érdeke, hogy a taxisok részt vegyenek a felvonuláson. Nekik csak az számít, hogy a taxis kifizesse a kocsi havi bérét és a díjat. Az nem foglalkoztatja őket, hogy rendelkezik-e engedéllyel vagy sem. Mi több, nekik az a jó, ha minél több taxis van, mert annál több pénzhez jutnak – nyilatkozta a szakszervezeti vezető.

Gebefügi Botond szerint Kolozsváron 1500-ra tehető a feketén dolgozó taxisok száma. – Azoknak, akinek nincs a sárga pötty az ajtójukon, azoknak nincs engedélyük – szögezte le. Adatai szerint a városban összesen 500 taxis stand létezik, s ezekből a feketézők sokat foglalnak el. Gebefügi szerint a megyeközpontban több mint 4 ezer taxis dolgozik, de pontos adatot nem tudott mondani.

 

Ezúttal a sportdrukkerek viszonylag békésen viselkedtek (ROHONYI D. IVÁN)

A törvény értelmében minden városban minden tízezredik lakós után 4 taxisnak adhatnak engedélyt. Sorin Apostu ideiglenes kolozsvári polgármester nem tartja helyesnek, hogy ezt országos szinten döntik el, szerinte az egyes városok vezetősége is fel tudja mérni a helyzetet. Ő úgy tudja: Kolozsváron jelenleg 3700 taxi van, a törvény szerint pedig 1203 kellene hogy legyen. Ugyanakkor újabb 800 személy nyújtott be kérvényt engedélyre. A tapasztalatok szerint a bejegyzett taxiknak átlagban a felét használják, így Kolozsváron átlag 2000 taxi van forgalomban.

A Rohonyi D. Iván által készített felvételekből összeállított fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

Röviddel tizenegy óra után viszont már összegyűlt körülbelül 150-200 taxis, így Grigore Şărmăşan, a Napoca taxis szakszervezet elnöke indulást parancsolt. A közlekedési rendőrség figyelmeztette őket: ne álljanak meg és ne okozzanak fennakadást a forgalomban.

A taxisok áthaladtak a Garibaldi hídon, végigvonultak az 1918. december 1. úton és a Monostor negyed végén levő híd, illetve a Szászenesi út és a Kálvária híd érintésével visszaértek a Sportcsarnokhoz. A gépkocsik végig dudáltak.

Délután három órától az U FC szurkolói a Deák Ferenc utcában gyűltek össze. A csendőrség szerint a diákcsapat fenntartásáért és támogatásáért szervezett megmozduláson több mint 2 ezer személy vett részt. Ezúttal a futballcsapat szimpatizánsai békésen viselkedtek, magyarellenes szlogeneket nem skandáltak; a prefektúra előtt, a Kossuth Lajos utcában, a Főtéren, a Szentgyörgy/Béke téren és a Jókai utcában felvonuló tömeg csupán a csapat nevét skandálta, az UFC himnuszt énekelte.

 

 


További főcikkek


További főcikkek
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap