label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Továbbra is nagy az érdeklődés a Stasi iratai iránt Németországban

Létrehozva: 2013. december 25. 01:05


Németországban továbbra is nagy az érdeklődés az egykori keletnémet állambiztonsági hatóság (Stasi) iratanyaga iránt, a bő 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz az idén havonta több mint ötezer megkeresés érkezett - írta a Der Tagesspiegel című lap. [Szóljon hozzá!]


Az idén decemberig hatvanezernél is többen kértek betekintést a rájuk vonatkozó iratokba. Tavaly egész évben 88 ezer ilyen kérelem érkezett. Az idén ezt a számot várhatóan nem érik el, de az érdeklődés továbbra is jelentős - mondta a Berlinben működő hivatal vezetője, Roland Jahn.

Magánszemélyek nemcsak a saját magukra, hanem az elhunyt közeli hozzátartozóikra vonatkozó iratokat is kikérhetik, ezt egy 2011-es törvénymódosítás tette lehetővé. Az idén már több mint négyezer ilyen típusú irat-betekintési kérelmet nyújtottak be.

Az 1990 óta működő hivatalnál az első időkben még háromezer kutató dolgozott, az idén viszont már csak felannyian vannak. Ezért a várakozási idő hosszú, különösen azoknak az esetében, akikről sok iratot készített a Stasi. Az esetek nagyjából egyharmadában több mint két évig tart az akták adatvédelmi vizsgálata - mondta Roland Jahn.

Állami, önkormányzati szervezetektől decemberig 7381 megkeresés érkezett, ezek egy része bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek biztonsági ellenőrzésére - átvilágítására - vonatkozott. Számos szervezet kitüntetések, díjak átadása előtt is a hivatalhoz fordul, felvilágosítást kér a kitüntetésre jelölt személyek és a keletnémet állambiztonság kapcsolatáról. Az idén eddig 329 ilyen megkeresést regisztráltak.

A Stasi iratanyagát kezelő hivatal jövője bizonytalan. Politikusi és szakértői körökben sokan úgy vélik, hogy csak 2019-ig, a rendszerváltás 30. évfordulójáig van rá szükség, mert a harmadik évtized végére befejeződik a keletnémet állambiztonsági múlt feltárása.

Az előző törvényhozási ciklusban a konzervatív-liberális kormány azt tervezte, hogy egy szakértői bizottságot állít fel a hivatal helyzetének rendezésére. A tervek nem valósultak meg, az előző héten hivatalba lépett új, konzervatív-szociáldemokrata kormány koalíciós szerződése pedig lényegében ugyanezt az ígéretet tartalmazza.

Roland Jahn szerint nemcsak a Stasi-iratok sorsáról, hanem a keletnémet állampárti diktatúra feldolgozásáról van szó. "A munkánk vezérlő elve az, hogy a diktatúrát megérteni, a demokráciát pedig formálni, alakítani kell, és ezt nem lehet határidőkhöz kötni. Az állambiztonsági iratokat hozzáférhetővé kell tenni korlátlan időre, hiszen az NDK bukása után felnőtt nemzedékek kérdéseire is válaszokat adnak" - mondta a hivatal vezetője. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap