label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Megváltók és hitelek

Létrehozva: 2013. november 25. 01:33

BORBÉLY TAMÁS

Összeférhetetlenség, törvénytelenség, erkölcstelenség vagy befolyással való üzérkedés? Ezek a kérdések fogalmazódtak meg Traian Băsescu államfő lányának egymillió euró értékű hitele ügyében, amit az állami tulajdonban lévő CEC Banktól vett fel. [Szóljon hozzá!]


A pénzintézetek szigorú szabályok szerint működnek, ezért jóhiszeműen akár azt is feltételezhetjük, hogy Ioana Băsescu nem soron kívül kapta a kölcsönt, és valamennyi törvényes feltételnek eleget tett, valamint hitelképességét teljesen korrektül, kizárólag pénzügyi-szakmai elbírálás szerint állapították meg. Băsescu maga is azzal az érvvel utasította el a vádakat, hogy apaként nem biztathatta törvénytelenség elkövetésére lányát, ugyanis nem titkolta, hogy a Călăraşi megyei 290 hektáros szántóföld, amit a kölcsönből vásárolt lánya, lényegében számára vette, és Băsescu később át is fogja íratni saját nevére. Az államfő csak felhasználta lányát arra, hogy telket vásároljon, hiszen a hivatali fizetésével ő soha nem juthatott volna ilyen tekintélyes összegű hitelhez.

A kölcsön, valamint a telekvásárlási tranzakció törvényességének megvizsgálása az állami intézmények hatáskörébe tartozik, illetve az illetékes parlamenti bizottság(/ok) deríthet fényt az esetleges rendellenességekre. Viszont alapos vizsgálatok nélkül is egyértelmű, hogy az államfő mélységesen erkölcstelenül járt el. Államfői pozícióját arra használta fel, hogy kiváltságos információhoz jusson, hiszen a telekvásárlásban résztvett az államfő mezőgazdasági tanácsadója, aki Băsescunak szavatolta, hogy jó befektetésről van szó. Csakhogy nem azért kellene fizetni közpénzből az államfő tanácsadóját, hogy őt személyesen lássa el jó üzleti tippekkel, hanem azért, hogy az agrárium számára megfelelő közpolitikák szülessenek ebben az országban.

Felvehet-e az államfő hivatali ideje alatt (vagy annak családtagja) közvetlenül egy állami pénzintézettől ilyen nagy összegű hitelt, vagy sem? Ha Băsescunak a retorikailag elszánt korrupcióellenes harcát vesszük alapul, akkor teljes nyugalommal kijelenthetnénk, hogy nem vehet fel, mert ez erkölcsi és összeférhetetlenségi aggályokat egyaránt felvet. Mi a garancia arra, hogy egy állami tulajdonban lévő bank vezetőségének nem lágyul meg a szíve a kérelmező közméltósági funkciójának aurája előtt, és nem tekint el a szakmai szempontoktól? Romániában bizonyára semmi, de Nyugaton is hatalmas botrány törne ki, ha hasonló esetre derülne fény például valamelyik uniós államfő kapcsán. Ehhez képest a korrupcióellenesség nagy harcosai mintha elnémultak volna, hiszen egyikük sem emelte fel szavát az államfői megahitel ellen. Sajnos, a politikai elfogultságok miatt előszeretettel alkalmazzák a korrupcióellenes harc bajnokai is a kettős mércét. Könnyen elképzelhető, hogy mi történt volna, ha például Dan Voiculescu szenátori mandátuma idején, vagy a Szociálliberális Szövetség bármelyik más, prominens és vállalkozó szellemű figurája folyamodott volna sikeresen állami bankhoz ekkora hitelért. Aligha képzelhető el, hogy Monica Macoveinek és Daniel Morarnak és Laura Codruţa Kövesinek nem szúrt volna szemet egy ilyen ügy. De így csak a néma csend van, és az újabb csalódás, valamint kijózanító felismerés, hogy botorság a politikában autentikus igazak és megváltók felbukkanásában reménykedni.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap