label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Verespataki játszma

Létrehozva: 2013. november 08. 02:56

BORBÉLY TAMÁS

Nevetséges időhúzásra játszik a kormány a verespataki aranybánya-beruházás kapcsán, és a szabálytalanságoktól sem riad vissza, hogy a törvénytelenségekről ne is beszéljünk, hiszen a beruházó olyan törvényt szegő lépések sorozata következtében tette rá a kezét a jelentős érchegységi ásványkincsre, amit sajnos, utólag egyetlen vádhatóság sem akar már felgöngyölíteni. [Szóljon hozzá!]


A verespataki különbizottság mandátumának az októberi meghosszabbításakor is már felmerült, hogy a kormánykoalíció nem jár el szabályosan, mert ennek a rendkívüli testületnek a tevékenysége csak meghatározott időre szólt, és célszerű lenne, ha a grémium belátható időn belül dűlőre viszi a kérdést. A sorozatos halogatások láttuk már, hogy senkinek nem tesznek jót, hiszen a tizenöt éve várakozó beruházót is átverte az állam azzal, hogy folyamatosan hitegeti a kitermelés elkezdésével, ez idő alatt az állam maga se dolgozott ki gazdasági alternatívát a továbbra is mélyszegénységben vergődő érchegységi régiónak, így a már-már lidércnyomássá váló beruházás senki hasznát nem szolgálja.

Kétségtelen, hogy hatalmas küzdelem zajlik a kormánykoalícióban, és a szociáldemokraták mindent megpróbálnak elkövetni azért, hogy a liberálisokat megpuhítsák, megtörjék merev ellenkezésüket. Crin Antonescu nagyon elkötelezte magát a beruházás ellen, de tudjuk, hogy a román belpolitikában bármikor bekövetkezhet radikális pálfordulás a pártok álláspontjában, ha a közvetlen hasznot hozó politikai érdek ezt megköveteli.

Crin Antonescu addig fogja játszani a keménylegény szerepét, amíg a PSD nem fogja megzsarolni azzal, hogy búcsút vehet az államelnök-jelöltségtől. Márpedig a liberálisok elnökét elnézve, egyre bizonytalanabb ember látszatát kelti a nyilatkozataiban. Mintha sejtené, hogy leáldozóban van a cotroceni-i csillaga.

Dan Diaconescu fantompártját már javában szétzilálta és bedarálta a PSD, amely az alkalmas politikai konjunktúrát keresi arra, hogy megváljon liberális szövetségesétől. A liberálisok ellenkezése a verespataki projekt kapcsán újabb nyomós érv lesz a PSD-nek arra, hogy legkésőbb tavasszal véget vessen a szociálliberális frigynek. Ha pedig a liberálisok jobbnak látják feláldozni elvi álláspontjukat, és mégis támogatni fogják a beruházást, akkor Antonescu végzetesen beolvad a PSD holdudvarába, amivel a liberális párt önállóságát és identitását sodorja veszélybe. Ebből a helyzetből csak a PSD kerülhet ki előnyösen, ezért félő, hogy a verespataki beruházás kapcsán is az ő álláspontjuk fog felülkerekedni, a liberálisokkal együtt vagy nélkül.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap