label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Ők kifőzik, mi megesszük

Létrehozva: 2013. november 06. 01:39

ÚJVÁRI ILDIKÓ

Próbáljuk megemészteni a kormány által bejelentett, és jövőtől esedékes intézkedéseket, amelyeket a Nemzetközi Valutaalappal folytatott hétfői tárgyalást (vagy inkább kihallgatást és elszámoltatást) követően tálaltak fel a nagyközönségnek, vagyis a lehetséges fogyasztóknak. [Szóljon hozzá!]


Rendre már mindenkiben tudatosodott, hogyan fogjuk visszaböfögni a teljes egyszerűséggel és természetességgel bejelentett adónöveléseket és adóalap-kiterjesztést. Egyértelmű ugyanis, hogy az üzemanyag jövedéki adójának növelése előbb-utóbb a „végtermékben” mutatkozik meg. Az már kevésbé valószínű, hogy az innen származó többletbevételt az ígéret szerint valóban a közúti infrastruktúra fejlesztésére fogják valamikor fordítani. A romániai fuvarozók szövetsége a kormány bejelentésére reagálva úgy vélekedett, hogy ezzel az intézkedéssel csak tovább rontanak az egyébként is nehéz helyzetben levő teher- és személyszállításon, az üzemanyag-drágulás miatt több cég csődbe mehet, ami aztán tovább növeli az állammal szembeni adósságot, a munkanélküliséget.

Hasonlóan rossz kihatással lesz majd a gazdaságra általában, végül pedig a lakosságra egy újabb adó, amelyet szintén jövőtől vezetnének be a cégek tulajdonában levő különféle építményekre, berendezésekre. Ugyan még zavaros ez az adóalap-kiterjesztés, egyelőre a kormány sem részletezte, csupán példaként említették, hogy raktárakra, tartóoszlopokra, hálózatokra vonatkozna, amelyekért eddig nem adóztak. A plusz adóteher olyan szolgáltató vállalatokat érintene, mint az E.On, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz – egyértelmű tehát, hogy az intézkedést előbb-utóbb a lakosság lesz kénytelen „megemészteni” a különféle számlákon keresztül.

Természetesen a kormány hétfőn bejelentett várható intézkedései nemcsak az említett adónövelésekről szóltak, hanem egy másfajta „adok” fejezetet is tartalmaztak – és mivel jövőre választási év lesz, a kormány és a kormányzó pártok politikusai érthető módon a pohárnak csak ezt a félig tele részét elemzik, hangoztatják azóta is. Sikerként, korábbi választási ígéretük teljesítéseként említik a minimálbér növelését, a nyugdíjak egységes indexelését, no és a társadalombiztosítási járulék esetleges (!) csökkentését. Papíron minden bizonnyal jól hangzik a kilencszáz lejes minimálbér, annál kevésbé lesz ez megvalósítható a munkaadók többsége számára, ami miatt vagy csökkentik alkalmazottaik számát, vagy kijátszák a munkaszerződéseket, hogy elkerüljék a céget egykönnyen csődközelbe juttató plusz adó- és járulékterheket. Amennyiben nem sikerül a valós gazdasági fellendülést jelentő munkahelyteremtés, amely többletbevételt hozzon a társadalombiztosítási, következésképpen a nyugdíjalapba is, kérdéses, honnan lesz pénz a nyugdíjak növelésére olyan körülmények között, amikor ez az alap állítólag hiánnyal küszködik, és még a havonta esedékes kifizetésekre sincs elegendő pénz. A munkaadók irányába tett gesztus lehetne az alkalmazottakkal „járó” kiadások enyhítése, ami a társadalombiztosítási járulék csökkentésében nyilvánulna meg, ezt az intézkedést azonban meglehetősen óvatosan fogalmazta meg a kormányfő még hétfőn. Vele ellentétben tanácsadója tegnap már úgy nyilatkozott, hogy a munkaadókra háruló járulékok csökkentésével gazdaságot növelnek, a vállalkozókat támogatják és új munkahelyeket teremtenek.

Hasonlóan jól hangzó kezdeményezéseket még tologatnak jó ideje a kormányban, meg a szenátus és képviselőház között: az állami gyermekpénz (egyébként tényleg időszerű és szükséges) növelését, az unokákra vigyázó nagyszülők állami honorálását, a gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének kiszélesítését – és még sok hasonlót, amelyeket politikusaink kidolgoztak és bejelentettek, majd szépen elfeledtek. Merész és könnyen tett általános kijelentésekkel etetnek, amelyek valójában csak a hangzatosságot szolgálják, és nem mutatnak túl az elméleten a gyakorlatra, az egyre borúsabb és ködösebb mindennapokra, ahol a pénzhiány, az adósságok növekedése, vásárlóerő csökkenése, munkahelyek hiánya jelentik a valóságot.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap