label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Nyomorúságos költségvetés

Létrehozva: 2013. november 05. 04:04

BORBÉLY TAMÁS

Szó szerint nyomorúságos költségvetés lesz a jövő évi, miután a liberális Daniel Chiţoiu által vezetett pénzügyminisztérium képtelen volt behajtani az idénre betervezett bevételeket. Az adóhivatal nagy átszervezésen esett át, regionális központokat hoztak létre, amivel lényegében távolabbra került az állampolgártól az adóhivatal. Ennek a nagyszabású átszervezésnek az lett a következménye, hogy az első kilenc hónapban mintegy 4 milliárd lejjel kevesebb pénz folyt be az államkasszába, mint amennyit eredetileg terveztek. A szomorú az, hogy a jövő évi büdzsét az idei bevételek alapján dolgozzák ki, és az eredeti bevételi terv szerint is meglehetősen szerény költségvetést lehetett volna csak tervezni, hát még ilyen körülmények között… [Szóljon hozzá!]


A csökkenés következtében, valamint az államháztartási hiány kötelező mérséklése miatt halmozottan hátrányos büdzséből kell túlélnie a Ponta-kormánynak a 2014-es választási évet. A pénz csak a már megszokott bukdácsolásra lesz elég, szó se lehet jelentős közberuházásokról, gazdaságélénkítő intézkedésekről. A Ponta-kormány nagyon szűkre szabta a jövő évi kabátját, amely minden bizonnyal a pattanásig fog feszülni. A kormány látszatintézkedésekkel próbálja megtéveszteni a választókat, hiszen enyhe nyugdíj- és béremelést is ad, de ezt a növekedést várhatóan semlegesíteni fogják az adóemelések.

A lakosságot legérzékenyebben az üzemanyag literére kivetett 7 eurócentes (mintegy 35 banis) jövedéki adóemelés fogja érinteni, hiszen ez óhatatlanul az üzemanyag árának a drágulását jelenti, ami egyéb áruk és szolgáltatások drágulását vonja maga után. Más szóval a kormány, amit az egyik kezével ad, a másikkal el is veszi. Crin Antonescu liberális pártelnök tegnap a kommunikáció lehetetlen bűvészmutatványát próbálta előadni, hiszen arról próbálta meggyőzni a közvéleményt, hogy az üzemanyag jövedéki adójának emelése nem jelent adóemelést, és a válságkommunikáció szabályai szerint a 16 százalékos egységes adókulcsba kapaszkodott bele. Ennek változatlan megtartását a kormány és a liberálisok nagy vívmányaként állította be. Van ebben igazság, hiszen a személyi jövedelemadó és a társasági adó megemelése valóban végzetes csapás lett volna a gazdasági válságot brutálisan megszenvedő versenyszférának, de ettől még azért nagyon nyilvánvaló, hogy a kormánynak hatalmas szüksége van pénzre, és a választási kampányban tett ígéretekkel ellentétben, kénytelen adókat emelni.

A munkáltatók hiába reménykedtek az adóterhek mérséklésében, hiszen a társadalombiztosítási járulék csökkentése továbbra is csak olyan mézesmadzag, amit a kormányok 2009 óta minden évben elhúznak a vállalkozók orra előtt, aztán annyival maradnak. Nagyon úgy néz ki, hogy a jövő év áprilisára kilátásba helyezett 5 százalékos csökkentés is csak üres ígéret.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap