label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Helyben topogó menetelés?

Létrehozva: 2013. október 28. 01:47

BORBÉLY TAMÁS

Borítékolni lehetett, hogy újabb számháború alakul ki a Székelyek nagy menetelése résztvevőinek száma kapcsán a hatóságok és a szervezők között. Hatalmas különbség van a hivatalos 15 ezer fős, valamint a szervezői, több mint 100 ezer fős becslés között. De ez teljesen lényegtelen, hiszen a székelyföldi területi autonómiának van társadalmi támogatottsága a magyarság körében, ebben bizonyosak lehetünk. [Szóljon hozzá!]


A mostani tüntetés elsősorban arra volt jó, hogy aktívan tartsa a romániai magyar szavazóbázis kemény magját, amely egyre jobban morzsolódik. A felmérések is megerősítik, hogy egyre nehezebb mozgósítani a magyarokat, ami azért is aggasztó, mert a választások alkalmából megnyilvánuló társadalmi támogatás nélkül, eleve kudarcra van ítélve minden békés jogérvényesítési lehetőség. Ha úgy tekintjük, hogy az autonómia kivívásához szükség van a politikai mozgósításra, hiszen a teljes szintű politikai képviselet nélkül nem lehet békés úton meggyőzni a többséget az önrendelkezés létjogosultságáról, akkor valóban lehet hasznos az ilyen megmozdulás. De úgy gondolom, hogy a romániai magyarság a tüntetéseken túl sokkal konkrétabb iránymutatást igényel: olyan szakmai háttérmunkát, aminek haszna kézzel fogható eredményekben mérhető, és amely megkönnyíti a magyarok mindennapos boldogulását.

Ezért gondolom úgy, hogy nem haladt előrébb a romániai magyarság autonómiaküzdelme a tegnapi nagy meneteléssel. Nagyon fontos lenne, hogy a társadalomszervezési munka a menetelések előtt és után is folytatódjon, de nagyon nehéz ezt hatékonyan folytatni olyan körülmények között, hogy Székelyföld és Erdély, akárcsak egész Románia egyre nagyobb mértékben veszíti el aktív, munkaképes lakosságát. A kivándorlás az elmúlt két-három évben újból aggasztó méreteket öltött, és attól tartok, hogy az itthon maradt munkaképes lakosság egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy több pénzt kereshet, ha lesz Székelyföldnek autonómiája. Mert tény, hogy ma az emberek többségét leginkább az anyagi helyzetük, a megélhetésük foglalkoztatja.

A tüntetésekkel elsősorban az az idősebb nemzedék rezonál, amelyik az elmúlt csaknem negyed évszázadban hiába remélte az autonómiát (jobb életet). Várakozása nem volt összhangban a lehetőségekkel. Az idősebbek unokáikat elviszik az ilyen megmozdulásokra, de ezekről rendszerint hiányzik a magánszférában tevékenykedő, közvetlen politikai érdekeltségtől mentes, aktív réteg, amelyiknek az autonómiában való hite sokkal ingatagabb. Az autonómia jótéteményeit és a közösség erejét ugyanis csak helyi, hatékony társadalomszervezési munkával lehet megízlelni és felmutatni, ami központi szakmai koordinációt igényel. Erre semmilyen hatósági engedély nem szükséges, akár már tegnap is végezni lehetett volna. A tüntetések is fontosak, de ez a munka elengedhetetlen ahhoz, hogy a romániai magyarság valóban az autonómiában lássa biztosítva jövőjét.


Hozzászólások


Dr. Fodor Alpár - 28/10/2013 13:19
Sok mindenben igaza van kedves B.T., egyet nem szeretek csak, a kibic szerepét, aki hátulról véleményt mond. Mert az írásból ítélve nem valószíznű, hogy ott volt a helyszínen, márpedig minden erdélyi magyar újságírónak ott kellett volna lennie. Ha pedig nem volt ott, ne számolgasson!

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap