label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Jobboldali összefogás

Létrehozva: 2013. október 16. 01:30


SZÉKELY KRISZTA
SZÉKELY KRISZTA
Mihai Răzvan Ungureanu – Cătălin Predoiu tandem? Úgy tűnik, ezzel az árukapcsolással lépnének piacra a román jobbközép pártok. Az egyik – hogy melyik, arról még aligha lehet dönteni – államfőjelöltként indulna 2014-ben, a másik miniszterelnök-jelöltként a távoli 2016-ban. [Szóljon hozzá!]


Bár a jobboldali erők (kényszerű) összefogása még mindig csak afféle pajzán gondolat, ennek a két névnek az egyre gyakoribb felemlegetése arra utal, mégiscsak elkezdődtek a kertek alatt a tapogatózások valamiféle közös „jobboldali minimum” meghatározására. Az érdemi tárgyalások beindulásához valószínűleg brüsszeli „biztatásra” is szükség lesz. Az Európai Néppárt (EPP) minden bizonnyal hathatósan besegít majd az Európa-parlamenti választások előtt az együttműködés létrejöttébe, mégpedig az EPP-tag PDL körül, hiszen a szétforgácsolódott román jobboldal életképtelensége miatt értékes mandátumoktól esik el. A jövő májusi EP-választások tehát komoly próbatételnek számítanak a jobbközép pártok számára, kérdés, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Cătălin Predoiu, egykori igazságügyi miniszter, illetve Mihai Răzvan Ungureanu exkülügyminiszter, SIE-elnök, Băsescu-bizalmas, és megpuccsolt miniszterelnök – a jelek szerint ez a két személyiség az, aki komolyabban szóba jöhet ma az ellenzék körében. Az egyik a Blaga-féle PDL „embere”, a nemrég bejelentett demokrata-liberális árnyékkormány vezetője és minden bizonnyal államfőjelöltje. A másik a Traian Băsescu agyából kipattant Polgári Erők Pártja, illetve a Népi Mozgalom-féle noname szerveződések (nem hivatalos) megjelenítője. Mindkét fiatal politikus hátránya – ugyanakkor előnye is –, hogy eddigi magas beosztásuk, politikai pályafutásuk ellenére gyakorlatilag ismeretlenek. De valahogy nem a politikai new entry-k új hangot, új politizálási stílust megjelenítő ismeretlensége ez, hanem a „futottak még” kategóriája mindkettő – amennyiben a román elnökjelölt prototípusához a (többszörösen) újraválasztott Iliescu atyushoz, vagy a nagymellényű, hangoskodó Băsescuhoz igazítjuk, aki bármikor betért a Néppel egy sörre az első késdobálóba, ha olyan volt a helyzet.

Mindaddig, amíg a jelöltállítási kritériumok közt a legfontosabb, hogy az illető felfuttatása ne veszélyeztesse Blaga pártelnök pozícióját, vagy Băsescu leköszönő államfő visszavonulási pályáját, a Predoiu–Ungureanu tandem ideálisnak tűnik. Ha a cél egy szakmailag felkészült, (Băsescunál) művelt(ebb), fiatal, jól fésült jelöltet találni, akinek nyakkendője és nyelvtudása a helyén, mind Predoiu, mind Ungureanu jó választás lehet. Ha viszont a cél valóban Crin Antonescu lekörözése, a közös jelöltet máshol kell keresni. (Most hirtelen nem a PSD-re gondoltam, bár Pontáék bármikor könnyen találhatnak okot az együttműködési megállapodás felrúgására, és saját, nagy eséllyel induló jelölt indítására.) Nem az akadémián, nem diplomáciai körökben, és nem a bukaresti felső tízezer koktélpartijain. Romániában 2014-ben ugyanis nem Crin Antonescu versus jobboldali jelölt versengésére kell felkészülnünk, hanem a jelenlegi államfő, Traian Băsescu alternatívájának kiválasztására. Băsescu szelleme úgy fogja végigkísérteni a jövő évi választásokat, hogy azon a kapitány nem is indulhat. Ezért félő, hogy ha valóban győzni akar a jobboldal, egy új Băsescut keres magának, esetleg anélkül, hogy tudatosulna benne a csapda. Egy olyan Újbăsescut, aki csak annyiban különbözik a jelenlegitől, hogy ő még el tudja hitetni magáról, hogy mindenben más lesz, mint egykor bálványozott elődje.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap