label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Műbalhé?

Létrehozva: 2013. október 07. 01:55

SZÉKELY KRISZTA

Victor Ponta szombaton határozottan cáfolta, hogy 2014-ben indulna az elnökválasztásokon. A koalíció stabil, a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött szövetséget megpecsételő egyezmény érvényben van, eszerint az USL államfőjelöltje továbbra is Crin Antonescu, és ha a Szociálliberális Szövetség épen marad, a helyzet jövőre sem változik, mondta. [Szóljon hozzá!]


A szombati bejelentés mindenképpen jelzésértékű, bár ebből még sok minden nem következik. Ezek szerint Ponta annak ellenére kitart a liberálisokkal kötött szövetség mellett, hogy a politikailag hiperaktívnak egyáltalán nem mondható Antonescu mostanában szinte napi rendszerességgel nekiesik a PSD-nek, és vezetőjének, lásd Verespatak-ügy, Papici ügyész leváltása vagy a szociáldemokraták decentralizációs elképzeléseinek bírálata okán elhangzó liberális kirohanások. Az ellenzék nyugodtan hátradőlhet, a kisebbik kormánypárt ma a legélesebb bírálója a kabinetnek, amelynek maga is tagja.

Ponta hátán azonban mégse lehet a végtelenségig fát vágni, a szociáldemokraták vezetője – a látszat ellenére – továbbra is a helyzet erőskezű ura. Ennek az üzenetnek a közvetítésére Ilie Sârbu PSD-s alelnök és após lett felkérve. Sârbu a pillanatokra elbizonytalanodó PSD-tagsághoz intézte szavait, amikor bejelentette: vége, az USL ilyenformán nem működhet tovább! A PNL önbizalma teljesen alaptalan, derült ki szavaiból, Eduard Hellvig liberális politikusnak nagyképű bejelentése, miszerint ha a liberálisok elérnek legalább 25 százalékot az europarlamenti választásokon, Antonescu a PSD segítsége nélkül indulhat az elnöki megmérettetésen, badarság. Jelen pillanatban legfennebb a PSD áll úgy, hogy önálló elnökjelöltje választást nyerjen, mondta. Sârbu jelezte azt is: most sem Antonescu népszerűsége miatt, hanem a választások előtt összekényszerült pártok közti egyezményben foglaltak értelmében tekintik a liberális politikust az USL elnökjelöltjének. Ha százalékokról lenne szó, Antonescu jelöltsége komolyan megkérdőjeleződne. Ezt Ponta apósa már nem mondta, legalábbis nem ennyire nyíltan, de nyilatkozatát követően gyorsan közzétettek egy (PSD-közelinek tartott közvéleménykutató intézet, az INSCOP készítette) felmérést, amiben Antonescu és Ponta népszerűsége közti különbség hibahatáron belül van. Bármikor ismét előállhat tehát a politológiai kézikönyvekben „drága Sztoló” címszó alatt ismertetett eset 2004-ből, amikor a miniszterelnöknek készülő Băsescu a felmérések láttán hirtelen váltott, és az utolsó száz méteren átvállalta az elnökjelöltséget a könnyek közt elbúcsúztatott Theodor Stolojantól.

A helyzet enyhén szólva bonyolult. Májusban europarlamenti választásokra kerül sor, a PSD és a PNL két külön politikai családba tartozik, emiatt eleve egymás konkurenciái. Ez egyáltalán nem segíti majd a harmonikus együttműködést, bár minden bizonnyal nem ettől fog elvérezni a koalíció. Sokkal inkább attól, hogy a PSD – egyezség ide, egyezség oda – egyre fájóbb szívvel engedné át az államelnöki tisztséget a liberális pártnak, amely szavazatokban nem hozza többé az „önrészt”, ha ugyan egyáltalán volt neki. Az eredeti forgatókönyv szerint Antonescu Băsescu felfüggesztése során, a nagy kormányváltó hangulatban került volna az elnöki székbe. Ez a terv kudarcot vallott, most viszont meg van a kockázata annak, hogy a liberális politikus nem váltja be a hozzá fűzött reményeket 2014-ben. Ezért sokkal inkább úgy tűnik, hogy maga a PSD állította fel a 25 százalékos küszöböt a liberálisok számára, ha ez alatt teljesítenek, lőttek Antonescu jelölésének. Ahhoz viszont, hogy a PSD-vel való szövetkezés miatt elpártolt, lemorzsolódott liberális szavazóréteget Antonescuék valahogy visszacsalogassák, megmozgassák, időre időre szembe kell fordulniuk a partner PSD-vel, lásd a Verespatak, az ügyészek, a decentralizáció okán, ürügyén fogalmazott liberális tiltakozásokat. Tudják ezt a szociáldemokraták is, ezért tűrik viszonylag szenvtelenül Antonescu kirohanásait. Kérdés viszont, hogy a személyes ambíciók, politikai érdekek által kipányvázott Antonescunak mégis mekkora a mozgástere, hiszen bizonyos határokat azért mégsem léphet át, onnan ugyanis már nincs visszatérés az USL meleg ölébe. Elég hosszú vajon a póráz, vajon elér, visszatalál rajta a liberális politikus az elveszett választókhoz, vagy a kötél visszatartja, visszahúzza a cél előtt, esetleg a nyaka köré tekeredik? Végzetesen.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap