label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Harc az igazságszolgáltatásért

Létrehozva: 2013. október 04. 03:28

BORBÉLY TAMÁS

Semmi új a nap alatt, mondhatni, hiszen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) körüli politikai küzdelmek kísértetiesen hasonlítanak a Doru Tuluş-ügyhöz. Ez utóbbi a Tăriceanu-kormány idején került napirendre, amikor Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter megpróbálta leváltani a DNA egyik részlegének éléről Doru Tuluş ügyészt, sikertelenül. Most úgy néz ki, hogy a Lucian Papici elmozdítása sikerrel jár, hiszen az ügyész mandátuma lejárt, és ezúttal nem miniszter próbálja elmozdítani a helyéről a vezető ügyészt, hanem a legfőbb ügyész, akinek a hatáskörébe tartozik az ilyen leváltás vagy kinevezés. [Szóljon hozzá!]


Azt hiszem, nagyot téved, aki fehéren vagy feketén próbálja megítélni azt, ami történik, hiszen a főszereplők nem is angyalok, nem is ördögök, esetleg bukott angyalok vagy emberarcú ördögök. Nem fér kétség ahhoz, hogy a legfőbb ügyész politikai sugallatra cselekedett, amikor a DNA 1-es részlege vezetőjének a leváltásáról döntött. Tény, hogy az ügyészek sok bosszúságot okoztak az elmúlt években a hatalommal rendelkező embereknek: számos befolyásos politikus, üzletember és helyi kiskirály ellen vizsgálatot indítottak, akik közül egyesek börtönbe kerültek. Ez mindenképpen pozitívum és üdvözlendő dolog, hiszen Románia sokat javított ezáltal külföldi megítélésén.

Nem nehéz elképzelni, hogy a Liviu Dragnea elleni, egyébként vitatható eljárás jelentette az utolsó cseppet a pohárban, és arra késztette Victor Pontát, hogy megszegje a Băsescuval kötött paktumnak az igazságszolgáltatásra vonatkozó részét. Ugyanakkor a Băsescu és Monica Macovei által gründolt ügyészség nem tudott olyan kifogástalanul dolgozni, hogy ne merüljenek fel kételyek vele szemben is. Mert nehéz elhinni azt, hogy a Băsescu mandátuma idején teljesen pártatlanul működött a vádhatóság, még akkor is, ha például Sorin Apostu volt kolozsvári polgármester a Demokrata Liberális Párt (PDL), tehát hatalmon lévő párt tagja volt, amikor lebuktatták korruptsága miatt. Emlékezzünk, hogy számos érthetetlen és gyanús eljárást is indított a vádhatóság, ilyen volt például a Nagy Zsolt ügye, a Mikó-per, vagy a Máté András elleni eljárás. Ez utóbbi például sokkal inkább ügyészségi bosszúnak tűnik, mint megalapozott eljárásnak.

Ha meghallgatjuk a főszereplők, Traian Băsescu és Victor Ponta nyilatkozatait, akkor csak mosolyoghatunk, hiszen mindkét politikus olyan alapvető hibákat követ el jogi és kommunikációs szempontból, ami még inkább azt erősíti meg, hogy Romániában huszonhárom évvel a rendszerváltás után sincs független igazságszolgáltatás.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap