label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Egyhangú kórus

Létrehozva: 2013. október 01. 02:41

BORBÉLY TAMÁS

Ilyenkor derül ki, hogy milyen komolytalanok sokszor a politikusi nyilatkozatok. [Szóljon hozzá!]


Nemegyszer halljuk, amint egyik vezető nekiesik a másiknak, súlyos vádakat fogalmaz meg vele szemben, aztán nem történik semmi. Ez a fajta „szájkaraté” teljesen hiteltelenné tette a politikát. Verespatak kapcsán is súlyos vádak röpködtek a levegőben, a választó adott pillanatban képtelen volt már követni, hogy ki kivel van, ki mit támogat, és mit ellenez. Victor Ponta miniszterelnök és a köréje tömörült Szociálliberális Szövetség (USL) többször meggyanúsította Traian Băsescu államfőt azzal, hogy a kanadai beruházó finanszírozta a választási kampányát, amit Băsescu természetesen cáfolt. A projekt egyik legfőbb támogatóját, Dan Şova minisztert is hírbe hozták a kanadai beruházóval. Őt azzal gyanúsították meg, hogy mostohaanyja ügyvédi cége tanácsadói szolgáltatást végzett a beruházónak. Ez utóbbi egyfajta igazolást bocsátott ki a miniszternek, aki a sajtó előtt lobogtatta a közleményt, amelyben a kanadaiak arról biztosítják, hogy Şova ártatlan, és nincs semmilyen érintettsége, ami megkérdőjelezhetné pártatlanságát.

Most amikor megalakult a különbizottság, remek alkalom lett volna, hogy ezekre a súlyos vádakra valamifajta megnyugtató választ kapjunk. Sorra érkeznek is ezek a válaszok, hiszen Băsescutól kezdve, Pontán keresztül a titkosszolgálatokig mindenki cáfolja, hogy a verespataki beruházást korrupció övezné. Mintha politikusaink elfelejtették volna a súlyos vádakat, amelyek jók voltak hangulatkeltésre a választási kampány idején, de parányit sem érdekli most az érintetteket az igazságtartalmuk. A mostani egyhangú, megnyugtató kórus azonban mintha még hiteltelenebbé tenné a beruházást, és azt erősíti, hogy itt valami ordító nagy disznóságról van szó.

És nem tévednek sokat, akik erre gyanakodnak, hiszen az igazságkereséskor szem előtt kell tartani, hogy a verespataki projekt nem ma vagy tegnap született, vissza kell tekinteni a beruházás történetére. Ez már 1997-ben elkezdődött, a konvenciós kormány idején, majd a Năstase-, a Tăriceanu- és a Boc-kormányon keresztül ível töretlenül a Ponta-kabinetig. Szinte valamennyi meghatározó pártot megtalálunk a felsorolt kormányok összetételében, akik kisebb vagy nagyobb mértékben hozzájárultak a jelenlegi zűrzavaros helyzethez. Persze, az ősbűnt a konvenciós kormány idején követték el, hiszen már akkor átláthatatlanul kötötték meg az állam számára hátrányos feltételek mellett a koncessziós szerződést, amely mai napig titkos. Ezért a verespataki történetben valamennyi meghatározó párt benne van és érintett valamilyen módon, az esetleges leleplezgetés pedig mindenkit besározna kisebb vagy nagyobb mértékben. Ebben a pillanatban ez egyetlen pártnak sem érdeke, ezért a különbizottság azoknak a felszínes, sablonos érveknek és ellenérveknek adott keretet, amelyeket a közvélemény már unos-untig ismer.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap