label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Európai közöny

Létrehozva: 2013. szeptember 18. 02:43

BORBÉLY TAMÁS

Az Európai Bizottság elutasította az RMDSZ és nemzetközi partnerei által kidolgozott, kisebbségvédelmi tematikájú állampolgári kezdeményezést. A döntés nem meglepő, ha azt vesszük figyelembe, hogy az unió meghatározó tagállamai, és legfontosabb vezetői úgy gondolják: a kisebbségvédelem a tagorszá­gok hatáskörébe tartozik. Az állampolgári kezdeményezést ugyanis csak olyan témában lehet iktatni, amely az EU illetékességi körébe tartozik, márpedig a közös Európánk alapító szerződése szerint a kisebbségi kérdés nem meghatározó szempont. Ez senkit sem érhetett meglepetésként. [Szóljon hozzá!]


A brüsszeli döntés megerősíti, hogy a romániai magyarságnak elsősorban itthon kell érvényesítenie jogait még akkor is, ha ez időnként lehetetlennek, vagy nagyon nehéznek bizonyul. Nincs alternatíva a román pártokkal folytatott politikai tárgyalásokra, amit jó lenne erőteljes civil és kulturális párbeszéddel kiegészíteni, de abban nincsenek kételyeim, hogy a politikai egyeztetések mindig meghatározóak lesznek a kisebbség és többség viszonyának alakításában.

Az RMDSZ-nek, valamint az Erdélyi Magyar Néppártnak a tegnapi reakciójából is kitűnik, hogy egyik romániai magyar politikai erő sem lát azonnali és konkrét megoldást a nemzeti kisebbségekkel szembeni európai közöny megtörésére. Olyan időszakban vagyunk, amikor felerősödött a nemzetállamok megerősítésének igénye a nemzetközi gazdasági válság miatt. Az EU-ban felülkerekedni látszik az az álláspont, miszerint erős nemzetállamokkal lehet csak rendet tartani az EU-ban. Éppen a rendet félti Európa, amikor nem hajlandó szembenézni azzal a ténnyel, hogy nem csak az állatok jogainak vagy az uborka méretének a szabályozása fontos Európa jövője számára. Az EU lényegében saját gyengeségére és félelmére hallgat, amikor megpróbálja letagadni a kisebbségi kérdés fontosságát, hiszen Európa mai napig sem talált megoldást a valós sokszínűség biztosítására. Ez tetszetős és hangzatos jelszó, amit gyakran hangoztatnak az európai bürokraták, de a valóságban semmi nem történik, és minél hosszabb ideig tart ez a merevség, annál gyakrabban és erősebben hajtogatja Brüsszel a sokszínűség szlogenjét.

De nincs ok csüggedésre, hiszen az állampolgári kezdeményezés jó mozgástérnek bizonyult arra, hogy több ország nemzetközi kisebbségeit képviselő szervezete összefogjon, és egy első közös európai akcióban megízlelje a szolidaritás és a közös fellépés felemelő érzését. Aláírásokat most már nem kell gyűjteniük az állampolgári kezdeményezés érdekében, de a közös cselekvési módot és fellépést a jövőben is meg kell tartaniuk.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap