label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Szülők és tanárok

Létrehozva: 2013. szeptember 17. 01:53


NAGY-HINTÓS DIANA
NAGY-HINTÓS DIANA
Látszólag zökkenőmentesen zajlott le a 2013/2014-es tanévnyitó: virágcsokrokkal, minden széppel-jóval, megszívlelendő tanáccsal teli üdvözlőbeszédekkel. Fénylő szemű, érdeklődő gyerekarcok és meghatódott szülők népesítették be a romániai iskolákat. A tegnapi zsúfoltságban is érezhető volt az örök szeptemberi iskolakezdés minduntalan megújuló boldog hangulata, zamata. [Szóljon hozzá!]


Ám az ünnepi hangulat hamar szétfoszolhat, ha elkezdődnek a szürkének titulált hétköznapok. Ha úgy érezzük, hogy „de nehéz az iskolatáska”, ha túl sok a tanulnivaló, ha becsúszik egy-egy rosszabb jegy. Elég egy mákszemnyi gond, és máris apad a tanulási kedv, a szülőnél is előkerül a türelmetlenség. Mert ez a társadalom (tisztelet a kivételnek, persze) nem a hosszan tartó, komoly munkára van berendezkedve. Amikor már az óvodás is magabiztosan kezeli a számítógépet, és a világhálón egy kattintásra „minden az ölébe hull”, ez a nemzedék mindent gyorsan és minél kevesebb erőfeszítéssel akar megszerezni magának. És ami nem sikerül egy kattintásra, azzal már csak ímmel-ámmal foglalkozunk. Legtöbbször. Az iskola egyik feladata azonban pont ez: még a mai életkörülmények és feje tetejére állított társadalmi rend közepette is biztos pontnak, fogózkodónak kell lennie.

Szerencsére a pedagógusok jó része tisztában van ezzel a feladattal, és igyekszik a lehető legbecsületesebb módon megfelelni a követelményeknek. A mai szülőkre számtalan teher nehezedik: egyrészt a mindennapi megteremtése, a munkahelyen való megfelelés mellett egyre kevesebb az az idő és a türelem, amit gyerekeire „pazarolhat”. Pedig elsősorban mi, felnőttek (szülők és pedagógusok) vagyunk azok, akikre a gyerek példaképként tekint.

Nem szabad tehát visszaélnünk a gyerekek belénk vetett felhőtlen bizalmával, szeretetével és figyelmével. Aki a pedagógusi pályát választotta, és akit a Fennvaló gyerekkel ajándékozott meg, azoknak soha, semmilyen körülmények közepette sem szabad elfelejteniük azt, hogy mivel tartoznak gyermeküknek. És ha szülő és tanár összefog, együtt dolgozik és gondolkodik a gyermek érdekében, akkor elmondhatjuk: eleget tettünk feladatunknak. És ez nem is kevés.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap