label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


A játszma vége?

Létrehozva: 2013. szeptember 10. 02:04

NAGY-HINTÓS DIANA

Egyelőre még nem világos a kimenetele a Verespatak-tervnek. Úgy tűnik, nemcsak egyszerű „ügyről”, környezetvédelmi kérdések körüli vitáról van szó, hanem kemény harcról. A kanadai RMGC óriási kampányt vitt véghez, hatalmas pénzébe került és kerül a hadjárat kezdve a nehéz körülmények között élő helyi lakosok megkörnyékezésétől a politikusok „megpuhításáig”. [Szóljon hozzá!]


Évek óta tartanak a ködösítő, kétszínű nyilatkozgatások, sem a Tăriceanu-, sem a Boc-kormány idején nem született döntés Verespatakról. Pontosabban: mindeddig nem volt meg a kormánytöbbség egy ilyen döntésre, az RMDSZ ugyanis mindvégig ellene szegült Verespataknak. A volt RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter, Korodi Attila nyíltan állást foglalt a verespataki terv ellen, amikor megtagadta egy engedély kibocsátását. Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es politikus, aki mindvégig a beruházás ellen szólalt fel, elnöki tanácsosi tisztségéről is azért mondott le, mert az államfő másként látta a kérdést.

A Szociálliberális Szövetség (USL) most akár keresztülvihetné a parlamenten a tervet, a közvélemény hatására azonban hirtelen visszakoznia kellett. Múlt héten Ponta miniszterelnök határolódott el saját kormányától, amikor mindenki megdöbbenésére azt mondta, hogy képviselőként a tervezet ellen szavaz majd. Tegnap Crin Antonescu pálfordulásának lehettünk tanúi: a liberális politikus már a verespataki tervre vonatkozó parlamenti vitát sem tartaná meg, hiszen nyilvánvaló, hogy a bányakitermelésre a jelen körülmények között nem bólinthat rá a parlament. (Csak emlékeztetünk: alig néhány napja a kormány elfogadta a verespataki bányakitermelésre vonatkozó határozattervezetet, annak rendje és módja szerint …)

Az eredmény a fontos: a Verespatak-ügy egyelőre lekerül a napirendről. S hogy mi húzódik e látványos 180 fokos fordulat mögött? Gondolom, nem a környezetvédelmi szempontok, a józan ész, a felelősségérzet diadalmaskodott. Egyszerű számításokról van szó: az USL – és a „bányászatpárti” Băsescu – kiszámította, többet veszítenek az ügyön, mint nyernek, mindezt pedig a tőlük megszokott gátlástalansággal és cinizmussal.

Sajnos, még ha végleges parlamenti „nem” születik Verespatak-ügyben, a „harc” még nem ér véget. Az RMGC-t sem ejtették a feje lágyára, és a várható parlamenti ellenszavazat sem állítja meg abban, hogy beperelje a román államot. Ha ezt megteszi, és megnyeri a pert, Romániának kemény kártérítést kell majd fizetnie. Ami nyilván a politikusok nem a zsebükből, hanem közpénzből teszik ki. De ha így is alakul, a nyereség akkor is a miénk: unokáinkra nem cián és a pillanatnyi haszonlesők közömbössége fertőzte környezetet hagyunk örökségül, hanem egy tiszta Verespatakot. És a számlát a kártérítésért, amit valószínűleg még nekik is fizetniük kell.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap