label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Másképp is lehetne

Létrehozva: 2013. szeptember 09. 01:51

HÁROMSZÉKI ESZTER

Sok hűhó semmiért – jut eszembe a pénteki Románia–Magyarország világbajnoki selejtező kapcsán. Aztán belátom, hogy a hűhó következményekkel jár, a semmi pedig csupán a magyarok szemszögéből semmi, hiszen a románok diadalmaskodásuk után néhány percig még a csoportelsőségről is álmodozhattak, egész addig, amíg van Persie büntetőből ki nem egyenlített a párhuzamosan zajló Észtország–Hollandia találkozó 94. percében. [Szóljon hozzá!]


De néhány szó erejéig maradjunk a hűhónál: mondhatnánk, hogy a balhé már a sorsolás óta érik, a mérkőzések közeledtével pedig csak fokozódott a feszültség. Erre csak rásegített mindkét oldalon a sajtó, amely a találkozókat megelőzően napokon keresztül latolgatta az esélyeket, találgatta a kezdő tizenegyet, és teret nyújtott ahhoz, hogy fű-fa elmondja, milyen eredményt vár, és ki a biztos befutó – mert a focihoz ugyebár mindenki ért, és mindenkinek van véleménye is róla.

A márciusi, budapesti zárt kapus összecsapáskor hellyel-közzel sikerült visszatartani az indulatokat, vagy legalábbis azok az UEFA döntése ellen irányultak, és nem egymásnak feszültek a drukkerek. A mostani, bukaresti mérkőzés esetében már előző este elszabadult a pokol: öt magyar szurkolót állítottak elő az éjszakai verekedés után, majd sötétebbnél sötétebb képek árasztották el a román hírtelevíziókat: magyar vandálok törtek-zúztak Bukarest történelmi központjában, a vonattal érkező közel ezerfős tábort is gumibotokkal és könnygáz bevetésével tudták csak az autóbuszokra terelni, két buszt is megrongáltak a huligánok – hallhattuk. S miközben ismétlik a füsttel, gumibotokkal és erőszakkal telített képeket, a magyar sajtó provokációról beszél, arról, hogy a magyar szurkolókat „bozgori” (hazátlan) kiáltásokkal üdvözölték az Északi pályaudvaron, sőt a rendőrök is köpködték a szurkolókat. Ekkor már két részre szakadt a magyar közvélemény: egyik részük védte a garázdálkodókat, mondván, hogy csak az értheti meg a szurkolók lelkében végbemenő folyamatokat, akik maguk is vettek részt már hasonlóan hosszú úton, amely során az elfogyasztott alkohol, és a felfokozott lelkiállapot következtében a legkisebb provokációra is anyatigrisként ugrik a drukker, míg a másik oldal elítéli a vandálokat, és szégyenkezik miattuk. Közben a román szurkolótábor sem egységes: a különböző klubok ultrái is egymásnak esnek a lelátókon.

A sok balhé után, ahogy lenni szokott – bár szomorú, hogy már megszoktuk – füttykoncert kíséri a magyar himnuszt, a magyarok pedig hátat fordítanak a román alatt, de alig érnek véget a himnuszok, egy gyermeteg labdaeladást követően máris megszerzi a vezetést a román válogatott, majd az összezavarodott magyarok ellen könnyedén húzza be a három pontot. A magyar drukkerek „fekete serege” ekkor már a románokkal közösen szidná a magyar válogatottat, akik nem küzdöttek eléggé a pályán, no meg a szövetségi kapitányt, s máris temetik a magyar futballt. Bebizonyosodott: fölösleges volt az egész évi huzavona, gyalázkodás, ígérgetés és fogadkozás, de még az elszenvedett ütlegek is, hiszen az esetleges pótselejtezőt érő második hely sorsa a pályán dőlt el, most pedig lehet rettegni az UEFA esetleges büntetésétől. Néhány év múlva ez a találkozó is a csak egy statisztikai adat lesz a két válogatott találkozóinak történelmében, viszont a bukaresti pincérek, buszvezetők, járókelők és mindenki, aki követte az eseményeket, élénken emlékezni fog a könnygázra, a füstre, a pánikra.

A sors fintora, hogy egy nappal a nagy összecsapást követően, ugyancsak a román fővárosban mérkőzött egy román és egy magyar csapat: a Bukaresti Dinamó az MKB Veszprémet látta vendégül egy barátságos találkozóra, amelyet Marian Cosma, a fiatalon elhunyt kézilabdázó emlékére rendeztek. Igaz, nem tétmérkőzésen, de a két klub ultrái együtt skandálták a szeretett sportoló nevét, a találkozó végén pedig az egész sportcsarnok egyként jutalmazta vastapssal a pályán tartózkodó mindkét együttest – így is lehet.


Hozzászólások


peter lengyel - 09/09/2013 07:20
AZ UEFAnak semmi koze a merkozeshez. A VB selejtezoket a FIFA rendezi.
A FIFA nem fog semmilyen intezkedest tenni a varosban tortent incidensekert. Annal inkabb a stadionban tortentekre (remelem) reagalni fognak.
A FIFA figyelmeztette a RLSZ-t hogy nem fog tobbet megturni magyar ellenes megnyilvanulasokat,provokaciokat es barmilyen politikai megnyilvanulast nemzetkozi merkozeseken amellyeket a FIFA egisze allatt jatszanak. A 1918as proovokativ tablakat, a kisebbseget serto dalokat ritmusokat elore megterveztek nem a varosban tortent elozmenyek okoztak azokat. Ha a FIFA komolyan veszi a dolgat akkor nagyon komoly buntetesre lehet varni. AZ elso merozesen amit zart kapuk ellott jaszottak az MLSZ sokkal kevesebbert kapta a buntetest. Ott is itt is a feljelentes kepekkel,fenykepekkel,hangfelvetellel volt alatamasztva.
A merkozes vegeredmenye nem erdekes mar.
A magyar kissebseget gyalazo provokativ megnyilvanulasok annal inkabb felhaboritok mert ezeknek mely politikai gyokerei vannak.

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap