label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Tragédia

Létrehozva: 2013. szeptember 05. 01:26

NAGY-HINTÓS DIANA

Borzasztó tragédia történt a napokban Bukarestben: egy kisfiút halálra martak a kóbor kutyák. Nehéz szavakba önteni a fájdalmat, amit egy ártatlan gyermek életének elvesztése hallatán érez minden jóérzésű ember. E tragédia következtében újból előtérbe került a fővárost elözönlő gazdátlan ebek helyzete, ugyanakkor újabb ürügyet jelent az egyre undorítóbb, véget nem érő belpolitikai viszály fellángolására is. [Szóljon hozzá!]


A Demokrata-Liberális Párt (PDL) a kormánykoalíciót és Sorin Oprescu főpolgármestert hibáztatja a kialakult helyzetért, és az illetékesek felelősségre vonását követeli. Kedd esti beszédében Traian Băsescu államfő sürgősségi kormányrendelet kibocsátására „utasította” a kormányt, amely a gazdátlan ebek elaltatását irányozza elő. Victor Ponta kormányfő tegnapi nyilatkozatában azt hangoztatta: évek óta gond a kóbor kutyák jelenléte a fővárosban, annak idején, 14 évvel ezelőtt maga Băsescu akkori főpolgármester sem volt képes beváltani kampányban tett ígéretét kutya-ügyben, most tehát ne ugráljon. Emil Boc kolozsvári polgármester is a kóbor ebek elaltatása mellett foglalt állást szokásos szerdai sajtótájékoztatóján, hangoztatva: bár a városban a kóbor kutyák nem okoznak különösebb gondot, a megoldás csakis elaltatásuk lehet. Boc emlékeztetett: amikor a PDL kormányon volt, a parlament visszautasította a kóbor állatok elaltatására vonatkozó törvényt.

Gordiuszi csomó ez a kóborkutya-probléma. Állatbarátként, kutyatartóként elfogadom, hogy Romániában, különösen Bukarestben aggasztó a gazdátlan ebek száma, ezért viszont nem a szerencsétlen állatok hibáztathatók. Az önkormányzat és a törvényhozás dolga (lett volna) a kérdés megoldása, de évről évre húzták-halasztották az elfogadható megoldás kidolgozását, csak egy-egy tragédia esetén, vagy választási kampányban hangzottak el szónoklatok, érdemben azonban semmi sem mozdult. Arról bezzeg alig beszélnek, hogy a gazdátlan állatok száma elsősorban azért akkora, mivel a felelőtlen állattartók megunt házi kedvenceiket vagy azok kölykeit kidobják az utcára: faluról városra, városról falura. (Kolozsvári városházi források szerint az egyik város széli erdőben elég sok fajkutya tanyázik.) Teszik mindezt mindenféle jogi vagy pénzügyi következmény nélkül. A beharangozott ivartalanítási kampány is hamvában holt, vajmi keveset foglalkoztak ezzel az önkormányzatok.

A jelenlegi felfokozott hangulatban – választási kampányok előtt – a parlament szinte biztosan elfogadja a kóbor kutyák elaltatására vonatkozó jogszabályt. De ez csak rövid távon jelent megoldást, még akkor is, ha az elkövetkező három és fél hónapban minden kóbor kutyát kivégeznek Romániában. Addig, amíg a felelőtlen állattartók kutyajegyzék híján továbbra is az utcára hajigálják a kutyusokat, és ezért semmilyen büntetés nem jár, a kóbor ebek ismét megszaporodnak.

Lehet, hogy a kóbor kutyák elaltatásáról szóló törvény arra jó lesz, hogy a 2016-os választások előtt fényesen lehessen vele kampányolni, a dolog lényegén azonban semmit sem változtat. Csak azt remélhetjük, hogy 2016–2020 között más, a kérdést felelősebben kezelő „nagykutyák” csaholnak majd a romániai önkormányzatokban, törvényhozásban.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap