label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Băsescu népszavazást akar Verespatak ügyében

Létrehozva: 2013. szeptember 03. 01:16

ÖSSZEFOGLALÓ

GREENPEACE.ORG/ARCHÍV
GREENPEACE.ORG/ARCHÍV
Népszavazás kiírásával fenyegette meg Traian Băsescu államfő a kormányt Verespatak ügyében, de nehéz megjósolni, hogy ez kinek használ, hiszen egyrészt egyes felmérések szerint a lakosság kétharmada támogatja a beruházást, másrészt a beruházás elleni tüntetések meglepően nagy tömeget vonzottak az utcára. Victor Ponta maga is jó ötletnek tartotta a népszavazást, ugyanakkor úgy vélte, a parlament a legmegfelelőbb fórum a pro és kontra érvek ismertetésére. A Sociopol közvélemény-kutató által közzétett felmérés szerint a lakosság kétharmada támogatja a verespataki aranykitermelés beindítását, valamint a munkahelyek teremtését, ugyanakkor vasárnap több ezren tüntettek a kitermelés ellen. Egyes becslések szerint országszerte 15 ezer ember tüntetett a beruházás ellen. A projekt ellenzői folytatni kívánják a tüntetéseket. [Szóljon hozzá!]


Nem zárta ki a népszavazás kiírásának lehetőségét Traian Băsescu a Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ügyében. Erről az ország első embere egy interjúban nyilatkozott, amelyben azt is leszögezte, hogy a bányaipar támogatója marad. Az államfő az adevarul.ro portálnak adott interjúban bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította.

Băsescu szerint gyávaságról tett bizonyságot a kabinet, mert becsapta a közvéleményt azzal, hogy olyan törvénytervezetet fogadott el és terjesztett a parlament elé, amely kizárólag az ottani kitermelés elkezdéséről szól, és erre nem készítette fel a közvéleményt. Băsescu szerint a beruházás körüli félelmek a ciántechnológiával kapcsolatosak, ezért szakértőknek kell megvizsgálniuk, mennyire kockázatos a kitermelés a technológia mai fejlettségéhez képest. Hozzátette: jelenleg csak ciántechnológiával lehet kitermelni nemesfémeket, de Romániának óriási hátrányt jelent a 2000-ben történt nagybányai tiszai ciánszennyezés precedense. Leszögezte: ő továbbra is a bányaipar híve marad, de ezt a beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha a társadalom is akarja. Ezért párbeszédet kell kezdeményezni – mondta –, és ha a kormánynak nem sikerül elfogadtatnia a beruházást a közvéleménnyel, akkor ő, az államfő népszavazást írhat ki, s a voksolást a jövő évi európai parlamenti választással egy időben bonyolíthatnák le.

A Verespatak-ügy tovább mérgezi a Băsescu–Ponta viszonyt – AGERPRES/ARCHÍV

– Fenntartom korábbi álláspontomat, miszerint a bányászat újraindítása Verespatakon jó lehetőséget jelent Romániának, hiszen a nemesfémek ára nőtt az elmúlt években, de ugyanakkor arra is megoldást kell találni, hogy a társadalom is megbékéljen a kitermelés újrakezdésével – mondta Băsescu, aki korábban többször kijelentette, teljes mellszélességgel támogatja a beruházás elkezdését.

Victor Ponta az államfő kijelentésére reagálva maga is jó ötletnek tartotta a népszavazást, ugyanakkor úgy vélte, a legátláthatóbb társadalmi vitát úgy lehet lebonyolítani, ha előbb a parlament szakbizottsága vitatja meg a kormány tervezetét, majd a törvényhozói testület dönt a beruházás sorsáról. Crin Antonescu, az USL társelnöke nem foglalt állást a kérdésben, azt mondta, hogy csak akkor nyilatkozik, ha valamennyi információ a birtokában lesz. Antonescu egy rendkívüli parlamenti bizottság felállítását javasolta, amely csak a verespataki kérdés megvitatására lenne hivatott. Ponta ezt jó ötletnek tartotta, és az USL vezetőinek az elképzelése szerint ennek a bizottságnak a munkálataiba valamennyi érintett fél bekapcsolódhat, és elmondhatja a véleményét.


• „Nem csak a kormányzás jó oldalát, hanem a negatívumokat is fel kell vállalni, éppen ezért megdöbbentő Victor Ponta hozzáállása a Verespatak-ügyhöz. Hallatlan, hogy a miniszterelnök a parlament elé terjeszti elfogadás végett a verespataki bányaprojekt engedélyezéséről szóló kormányhatározatot, majd kijelenti, hogy képviselőként ellene fog szavazni”, méltatlankodott Máté András Levente. A Kolozs megyei képviselő lapunknak elmondta, magánvéleménye szerint a miniszterelnöknek nem a parlamentre vagy a népre kellene hárítani a döntés felelősségét. Ha a kormány komolyan gondolja az engedélyeztetést, fogadtassa el felelősségvállalással a tervezetet.

A parlament tegnap kezdte el őszi ülésszakát. Az RMDSZ parlamenti képviselőinek prioritásai között szerepel a fejlesztési régiókra vonatkozó törvénytervezet elfogadtatása, amelyben a szövetség 16 régió létrehozását javasolja közigazgatási hatáskörök nélkül. A költségvetési tervezet vitája során továbbra is szorgalmazni fogják az erdélyi autópálya megépítésére elkülönített pénzalap létrehozását. Szintén prioritást élvez a decentralizációs törvénytervezet, illetve az anyanyelv használatának biztosítása az egészségügyben. (Sz. K.)


 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap