label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Damaszkuszi válaszúton

Létrehozva: 2013. szeptember 02. 00:55

LACZKÓ VASS RÓBERT

[Szóljon hozzá!]


Hogy hiheti bárki, hogy
a bomba, a gyilkosság jobbá
teszi ezt a világot?
Csaba testvér

Elcsodálkozom olykor, hogy egy-egy, inkább a saját korának szánt alkotásba minő látnoki képesség sűrűsödik, benne micsoda hatalmas ívű próféciák feszülnek. Ilyesmire csak lényeglátó, köldöknézegetés helyett szemlélővé, megértővé és megértetővé növekvő alkotó képes. Ettől válik egy ópusz önmagán túlmutatóvá, maradandóvá, egyetemessé. Most éppen Kányádi Sándor Történelemóra című, 1985-ös költeményének kvintesszenciája gondolkodtat el:

„a történelem négy / évszakból áll mondta / tavaszból nyárból / őszből és télből / most éppen tél jön”

A ciklikus történelemfelfogáson túl, amelynek egyszerűségében is nagyszerű megfogalmazása lehet a fenti öt sor, az évszakok történelmi szimbólumokká emelése az, ami igazán érdekessé teszi mostanság a képletet. Olyasmiket olvas ugyanis az ember, hogy „forró ősz lesz az arab tavaszból”, s hogy „az arab tavaszt nem az arab nyár, hanem az iszlamista tél követi”, stb. Szörnyűséges tapasztalatokon edzett hasonlatok ezek, még ha Kányádi kevésbé tényszerűen és jóval szelídebben is fogalmazta volt.

A világsajtóban keringő döbbenetes felvételek, amelyek egy Szíria ellen készülődő beavatkozás, amolyan hadihajókat és rakétaegységeket felvonultató „majdnem-háború” casus bellijét jelentik, elgázosított emberekről, ártatlan gyerekekről szólnak, akikkel vélhetően valami súlyosan mérgező vegyi fegyver végzett. (Az amerikai hírszerzés legalább 1429 elgázosított embert emleget, köztük legalább 426 gyermeket.) A hírek ellentmondásosan érkeztek és érkeznek mind a mai napig, egyfajta propaganda-hadjárat eredményeként, amelyben a szembenálló felek a maguk hasznára magyarázzák a szörnyűségeket. Az átlag európai polgár azt sem tudja, hogyan kapkodja a fejét, mert – ahogy találóan fogalmaznak a térség szakértői: a Közel-Keleten minden megtörténhet, és annak az ellenkezője is. No de vegyi fegyver...?

Hatásmechanizmusa szerint a színtelen és szagtalan szarin, ez a rendkívül illékony, szerves foszforvegyület az idegrendszert támadja meg, belélegzése vagy bőrön keresztüli felszívódása egyaránt azonnali halálos veszélyt jelent: az áldozat rövid időn belül elveszíti az irányítást a testi funkciók felett, végső soron görcsös-fulladásos kínok között meghal.

A vegyületet növényvédő szerek előállítása közben fedezték fel német tudósok 1938-ban, de szövetséges célpontok ellen végül nem vetették be a II. világháborúban. Ezt követően világszerte hidegháborús vegyifegyver-készleteket halmoztak fel belőle, néhány kísérleten és elszigetelt eseten kívül azonban senki nem tud a használatukról, egészen az 1980-as évekig, amikor is Irak vetett be szarint az Irán elleni háborúban. (Szaddám Husszein büntetőperében ez a vádpont is rendre előkerült később.) 1991-ben végül az ENSZ megalkotta a „tömegpusztító fegyver” kifejezést, két évvel később pedig tető alá hozta a Vegyifegyver-tilalmi egyezményt, amely 2007-es határidővel az addig felhalmozott vegyifegyver-készletek megsemmisítését írta elő. Hogy milyen hatékonysággal bír egy effajta nemzetközi egyezmény a pusztító szándékok tekintetében, azt bőven jelzi a hírhedt 1995-ös tokiói metrótámadás, amelyet egy vallási szekta fanatikusai szennyezett szarinnal vittek véghez, valamint a feltételezett legutóbbi szíriai gázosítás, amely napjaink háborús cselekményeinek minden bizonnyal a legszörnyűbbike.

Az internetes nyilvánosság erőteljes hatása az egyes eseményekre, háborús folyamatokra köztudott, éppen az Észak-Afrikán és a Közel-Keleten végigsöprő „arab tavasz” ellentmondásos hullámverései bizonyították be, hogy az azonnali, nem a sajtóetikát vagy különféle sajátos érdekeket szem előtt tartó hírügynökségek által szerkesztett helyszíni tájékoztatás igenis komoly fegyverténynek számít. A szíriai gáztámadásról és annak következményeiről készült brutális felvételek – fényképek és videók – szinte azonnal fölkerültek az internetre, és a két éve tartó szíriai polgárháború kapcsán először váltottak ki világszerte elemi felháborodást. Az egyértelműen háborús bűnöket dokumentáló aktivisták a Foreign Policy jelentése szerint ma már egy kivétellel mind halottak, maguk is a halálos gáz áldozatai lettek.

Az Egyesült Államok saját és térségbeli szövetségeseinek érdekei mellett a nemzetközi normák védelmére hivatkozik, amikor beavatkozni készül. Diplomatáik szerint valakinek valamilyen formában felelnie kell a szörnyűségekért, a saját (korántsem csalhatatlan és nyilván érdekvezérelt) hírszerzésük ugyanis az uralkodó rezsim felelősségét állapította meg. Könnyen lehet azonban, hogy az Egyesült Államok tekintélyes szövetségesek nélkül marad a Szíria elleni katonai beavatkozás terén még akkor is, ha a helyszíni szemléről nemrég hazatért ENSZ-ellenőrök nehézkesen készülő jelentése netán az amerikai hírszerzést igazolja majd. (Oroszország, Szíria legfőbb fegyverszállítója mindenképpen egy ENSZ-vétóban érdekelt!) Washington érvelése viszonylag egyszerű: tiltott tömegpusztító fegyverek bevetését és azok szörnyű körülményeit nem nézheti tétlenül a civilizált világ, már csak a jövőre nézve sem! A nemzetközi óvatoskodásnak persze összetett okai vannak. (Aprócska tény, hogy a Snowden-ügyként elhíresült lehallgatási botrányával az Egyesült Államok a szövetségeseit is jócskán megsértette!) Egy esetleges – és költséges – háborúból még akkor is szeretne kimaradni mindenki, ha szárazföldi egységek bevetését az amerikai kormányzat (egyelőre) nem tervezi, szándékában pedig vélhetőleg nem a fennálló rezsim megdöntése, csupán annak megrendszabályozása áll.

Ez utóbbinak is több oka, magyarázata lehet: egyrészt a jelenlegi szír ellenzék meglehetősen sokszínű, nem feltétlen nyugatbarát, másrészt az eddigi amerikai beavatkozások hadszínterein szinte mindenütt polgárháborús körülmények között létező, életképtelen államok jöttek létre, tovább fokozva ezzel a belső és a térségbeli instabilitást. A Közel-Kelet pedig a régi közhely szerint bizony puskaporos hordó, és ezt Washingtonban tudják a legjobban!


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap