label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


István és Mátyás öröksége

Létrehozva: 2013. augusztus 28. 02:12


Az István, a király című rockopera vasárnap esti fergeteges előadásával véget értek az immár negyedik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok, és az egy hét nyüzsgés után visszazökkentünk a szürke hétköznapokba. Kolozsvár történelmi utcájából, a Farkas utcából – amelyet a napok alatt csak Fesztivál utcaként emlegettünk – eltűntek a vásárosok, a Főtér is magára öltötte korábbi köntösét, de azért mégis mintha minden egy kicsit megváltozott volna, valami picit más lenne. [Szóljon hozzá!]


Mátyás király és vitézei mintha elégedettebben, boldogabban és reményteljesebben mosolyognának le ránk a piedesztálról, s mintha a mi szívünkben is nagyobb lenne a nyugodtság. Az elmúlt egy hét alatt ugyanis kicsit elfeledtük a mindennapi bajokat, gondokat és nyűgöket, feltöltődtünk pozitív energiákkal, és talán színesebbnek látjuk a világot, az életünket. Megerősödött bennünk a hit és a remény, hogy igenis nem olyan szörnyű ez a kisebbségi lét, mert ha akarunk és merünk, képesek vagyunk cselekedni, szépet és maradandót alkotni.

Hogy mi is ennek a titka? Talán az elkövetkezőkben más szemszögből kellene megközelítenünk a dolgokat, életünk és jövőnk alakítását. Az örökös siránkozás, folyamatos önmarcangolás, az évek óta tartó marakodás és széthúzás helyett inkább arra kellene törekednünk, hogy összezárjuk a sorainkat, egymáshoz közelítsük a nézeteinket, és a magunkban rejlő képességeket hozzuk felszínre, helyezzük előtérbe. Tegyük félre a különböző hiúságokat, s próbáljuk megtalálni azokat a közös pontokat, amelyek mentén elindulhat egy építő jellegű párbeszéd a közösségen belül a különböző véleményeket valló személyek, politikai és civil szervezetek között.

A Kolozsvári Magyar Napok kiváló bizonyítéka annak, hogy István és Mátyás népe igenis képes erre, és a több évtizedes kisebbségi létből fakadó megpróbáltatások ellenére az erdélyi magyarságban még van bőven erő és tartalék. Hogy igenis, ha akarunk és merünk, akkor a sokszor elviselhetetlennek és kilátástalannak tűnő körülmények között is fent lehet maradni, pontosabban meg lehet maradni. Csak rajtunk múlik, hogy sáfárkodunk ezzel a kinccsel, és miként használjuk ki, élünk ezzel az örökséggel.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap