label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Álcázott régiósítás?

Létrehozva: 2013. augusztus 24. 01:48

ÚJVÁRI ILDIKÓ

Azt beszélik, hogy a régiósításról továbbra is zajló beszélgetések, előadások, tájékoztatások már csak amolyan porhintés a kormány részéről, kisszínpadi előadás a nagy mű felvezetésére, amelyet már régen meg/elrendeztek. Ezeknek a szóbeszédeknek a kiváltó oka két fontos intézmény átszervezésében keresendő: egyrészt a mentőszolgálatokat, másrészt az adóhivatalokat szándékoznak máris regionális alapon összevonni, átalakítani. [Szóljon hozzá!]


A sürgősségi orvosi ellátás átszervezéséről szóló elképzelést most bocsátotta közvitára az egészségügyi minisztérium,. Az új, összevont „szerkezet” valóban a fejlesztési régiók logikáját követi: eszerint regionális mentőszolgálat létesülne az északnyugati, központi, nyugati, délnyugati, déli, délkeleti és északkeleti országrészekben. Szám szerint hét regionális mentőszolgálat, nyolcadikként pedig a már létező Bukarest–Ilfov térségi mentőállomás működne. Az új, regionális intézmények beolvasztanák a most létező megyei mentőállomásokat, amelyek megszűnnének önálló jogi intézményként működni. A bennünket érintő-érdeklő térséget nézve például megalakulna az Északnyugati Regionális Mentőszolgálat a Kolozs megyei mentőállomás átszervezése révén, és megszüntetnék a Bihar, Szatmár, Máramaros, Beszterce és Szilágy megyei mentőállomásokat. Hasonlóan megszűnnének a Fehér, Szeben, Brassó, Hargita és Kovászna megyei állomások, és létrejönne a Központi Regionális Mentőszolgálat a Maros megyei átszervezésével. És így tovább, a többi megyében is. A minisztérium külön határozatban elrendelheti, hogy a „regionális mentő” átléphesse az így létrehozott „adminisztratív határokat”, tehát adott (természetesen sürgősségi) esetben a legközelebb eső helyre/helyről irányíthassák a mentőszolgálatot. A jelenlegi megyei állomások vagyonát a létesülő regionális intézmények vennék át. Az egészségügyis szakembereket mind megtartanák, ellenben a gazdasági, műszaki, informatikai és más hasonló tevékenységet ellátó alkalmazottak esetében „be kell tartani a személyzeti létszámra vonatkozó előírásokat” – olvasható az elképzelésben. Ez, ha nem is mondja ki, sejteti, hogy az átszervezés akár létszámcsökkentéssel is járhat. A hangoztatott cél az, hogy a költségvetést jobban és észszerűbben osszák szét, a sürgősségi ellátást pedig egységesebben, összehangoltabban fejlesszék. Ehhez azonban elsősorban több pénz kellene. Kétséges, hogy a mentőszolgálati régiósítással anyagiakat spórolnának, illetve többet „termelnének”, és hogy ezáltal megoldódna az egészségügy egyik sokat hangoztatott problémája, a szakemberhiány. Az orvosi kamara elnöke több ízben is figyelmeztetett, hogy elsősorban az alacsony keresetek miatt vándorolnak ki az orvosok, emiatt a román állam „oktatási vesztesége” több mint hárommilliárd euró.

Szintén régiósítás zajlik az adóhivatalok háza táján is, itt a folyamat már augusztus elejétől elkezdődött. Az „észszerű” átalakításra az országos intézmény kölcsönmegállapodást kötött a Világbankkal idén májusban, hetvenmillió euró értékben. A regionális adóhivatalok is a fejlesztési régiók szerinti felosztást követik: megszüntetik az eddigi 42 megyei intézményt, és csupán nyolc nagy, összevont hivatal létesülne, Jászvásár, Galac, Ploieşti, Krajova, Temesvár, Kolozsvár, Brassó és Bukarest központokkal. A pénzügyminisztérium elképzelése szerint modern, hatékony, rugalmas pénzügyi adminisztráció létrehozása a cél, igazi partneri kapcsolat kialakítása az adófizetőkkel, az informatikai rendszer fejlesztése a jobb és könnyebb jövedelembevallás és adótörlesztés érdekében. Lényeges, hogy a pénzügyőrséget is megszüntetnék, ennek tevékenységét átveszi majd az új létesítmény, hasonlóan az országos vámhivatalhoz. Ezek a „beszippantott” intézmények az átszervezett tevékenységek, illetve igazgatóságok révén jelennek majd meg a regionális szervezésben, például megalakítják a pénzügyi csalások elleni igazgatóságot, amelynek tevékenysége a nevében „rejlik”. Ellenben ezeket az igazgatóságokat már nem a regionális adóhivatalok központjaiban létesítenék, hanem az „adócsalóbb” területeken, mint Szucsava, Konstanca, Alexandria, Déva, Várad, Szeben és a főváros. Nem titkolt cél továbbá, hogy lényegesen csökkentsék a vezető tisztségeket, ezek száma állítólag egyharmaddal lesz kevesebb. De a végrehajtó tisztségeket is érintheti az átalakítás, ugyanis az átszervezésre vonatkozó jogszabály megemlíti, hogy több esetben felmondást adhatnak az alkalmazottaknak, akik ezt követően választhatnak a kiírt állások között, több jelentkező esetén pedig versenyvizsgát szerveznek. Többen azonban csak akkor látnak értelmet a nagy átalakításban, ha az a hivatal tevékenységének fejlesztésében, korszerűsítésében is megjelenik, minimálisra csökkentve például az adófizető és adóellenőr közötti személyes kapcsolatot, ami az adócsalás és korrupció lehetőségét is csökkentené.

Mindkét, átalakítás előtt álló szolgáltatás rendkívül lényeges és fontos a lakosság szempontjából, nem mindegy, hogy a mennyiségi átszervezést milyen mértékben követi minőségi átalakulás. És kérdéses, hogy ezeknek a tevékenységeknek a régiósítása mennyire lehet előfutára a területi régiósításnak.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap