label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Ingyencirkusz

Létrehozva: 2013. augusztus 14. 01:47

ERCSEY-RAVASZ FERENC

Florin Piersic mesélte egyszer, hogy kezdő színész korában egy alkalommal vonattal utazott, s öt lejt adott egy gyereknek (akkoriban ennyiből jól lehetett lakni), hogy az minden fülkébe nyisson be s kérdezze meg, hogy nem látták-e a híres, nagy színészt, Florin Piersicet. [Szóljon hozzá!]


A dolog lényege az, hogy mindegy mit és hogyan beszélnek rólad, csak beszéljenek. Minden reklám hasznos és jól jön. Ezt senki sem érti jobban, mint a politikusok, ezért néha, ha szerintük túl nagy a csend, kavarnak egy kis ingyencirkuszt. Megpróbálnak, persze áldozatként, vagy legalábbis ártatlan elszenvedőként kikerülni belőle, de ha nem megy, az sem gond: a reklám így is működik.

Eljött most például Vona Gábor, és akkorát kavart a romániai magyar állóvizen, amekkorát nem szégyellt. Mi pedig lessük az örvényt s kapkodjuk a fejünket, amint állam- és kormányfő, miniszterek, diplomaták, két ország illetékes és illetéktelen fontoskodói tehetségüknek s agykapacitásuknak megfelelően hajtogatják tovább a forgatagot.

Mert Vona szavait – bárhogyan is értette azokat – értelmes embernek nem lehet komolyan venni. Ha állítása fegyveres konfliktusra vonatkozott, akkor nem kell érvelni, hogy miért nem. Ha afféle diplmáciai nyomásgyakorlásra, békés konfliktusra, szájháborúra gondolt, akkor viszont felmerül néhány kérdés: egy Magyarországon bejegyzett párt politikusa, sima országgyűlési képviselő miféle legitimitással „vállal konfliktust” az erdélyi magyarságért?

Hány százalékot ért el a Jobbik a legutóbbi romániai választásokon?

Vagy ha a kérdés túl meredek, átfogalmazom: hány százalékot értek el a legutóbbi romániai választásokon a Jobbik erdélyi kebelbarátai, elvbarátai, vendéglátói, unos-untalan meghívói?

Tudjuk a választ. És azt is tudjuk, hogy a retorikai szélhámosság, amellyel a csúfos vereséget megpróbálták sikerként elkönyvelni, esetleg lehet ügyes politikai babérsikkasztás, de a józan ész szintjén akkor is bruhaha.

Egyébként is, magától értetődő kellene, hogy legyen pár dolog: a mindenkori magyar kormány és a magyar állam hivatalos képviselői értelemszerűen érvelhetnek és képviselhetnek álláspontot a romániai magyar kisebbséggel kapcsolatos kérdésekben, mindazokon a csatornákon és módozatokon, amelyek a két állam közötti viszonyból adódóan rendelkezésre állnak.

De az eléggé unalmas és nem kevéssé ártalmas is, hogy minden önjelölt nemzetmentő messiás elbölcselkedi magát különböző összeröffenések kapcsán, aztán hazamegy, a távolból magyarázkodik, mossa a kezeit, s hagyja, hogy a mi nyakunkon fújtasson a román politika és közélet minden olyan képviselője, aki köszöni szépen, magas labdát kapott, s most ki is használja, hogy róla is írjanak olykor a lapok.

Most is él az ingyenreklám-lehetőséggel mindenki, aki csak akar. Le fog persze csillapodni, s végül mindenki jól jár, a saját tábora előtt, minden szájhős nyer a balhéból, mert a saját szemétdombján ő lesz a legtutibb kakas. S ha ki kell emelnem valami jót is az egészből, hát azok előtt emelek kalapot, akik mind a magyar, mind a román oldalon a józan, megfontolt álláspontot képviselik.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap