label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Forró ősz

Létrehozva: 2013. augusztus 09. 00:40

NAGY-HINTÓS DIANA

Megnyugtatom azokat, akiknek már elegük van az augusztusi forróságból, hogy a cím nem meteorológiai előrejelzés, hanem a városi tanácsra vonatkozó „prognózis”, a PDL és az USL közt állandósulni látszó harci helyzet „fokmérője”. [Szóljon hozzá!]


A kolozsvári önkormányzat a napokban közzétette az Általános Városrendezési Terv (PUG) legutolsó változatát, amelyet a tanácsnak idén kellene elfogadnia. Az erről szóló vita várhatóan bonyodalmas és hangos lesz, legalábbis erre lehet következtetni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) három kolozsvári tanácsosának tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakból, amikor a Kolozsváron ellenzékinek számító liberálisok hosszan ismertették a tervvel kapcsolatos kifogásaikat.

Az önkormányzati képviselők mindenekelőtt a kül-, illetve belterületre vonatkozó rangsorolást nehezményezték, majd azon meggyőződésüknek adtak hangot, miszerint a városháza visszaélt hatalmával, amikor bizonyos területeket zöldövezetnek nyilvánított. A PUG mostani formája megítélésük szerint jogsértő sok kolozsvári polgár számára, mivel többen aligha válthatják valóra terjeszkedési-építkezési terveiket. Ezek várhatóan perek özönét zúdítják majd az önkormányzat fejére. Perek, amelyeket a liberálisok szerint el is veszíthet a hivatal, és aki veszít, annak bizony a perköltséget is fizetnie kell.

Elfogadom, hogy a tanácsosok által jelzett problémák vitára adhatnak okot, és az általuk felvetett gondokat jó lenne alaposan megvizsgálni, szakmai érveket és ellenérveket felsorakoztatni egyik-másik restrikció, módosítás mellett. Ezért is van közvitára bocsátva a terv. Tartok azonban attól, hogy elsősorban (megint) nem erről van szó – valahogy erre utal a tanácsosok tegnapi magatartása is. Először keményen, határozottan állították: ők bizony nem szavazzák meg a PUG-ot abban a változatban, ahogy azt most közzétették. Kis idő múlva aztán a három közül már csak Ovidiu Florian tartott ki a vétó mellett. Perceken belül kiderült, az ördög mégsem olyan fekete, elmondták, majd még meglátják akkor, amikor… Még halkabban fűzték végül hozzá, hogy a PUG-gal kapcsolatos álláspontot a szociáldemokrata (PSD-s) tanácsostársaikkal is meg kell vitatniuk. Aztán már egész lágyan fuvolázták, hogy nekik, mármint a liberálisoknak egyáltalán nem érdekük keresztbe tenni a városrendezési tervnek, ők csak idejében szóltak, hogy milyen gondokat észleltek… Sajnos, a liberális tanácsosok nem tudtak érdemleges választ adni arra a kérdésemre, mégis milyen következményekkel járna, ha a tanács az idén sem fogadja el a PUG-ot, amelyet normális körülmények közepette már 2011-ben életbe kellett volna léptetni, de ami azóta is érthetetlen okokból húzódik.

Az „ellenzéknek” a városi tanácsüléseken tanúsított magatartása, a folyamatos szóbeli kirohanások, durcás kivonulások, akadékoskodások arra utalnak, most is erről van szó. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy az USL-sek a „legjobb védekezés a támadás” elvét alkalmazva igyekeznek feszültséget kelteni, rivaldafénybe kerülni, elterelni a figyelmet az USL fokozott népszerűségvesztéséről, amely egyre inkább bekövetkezik, és nem csak Kolozsváron. Tekintettel a 2012-es júniusi helyhatósági választások óta a kolozsvári városi tanácsban állandósult hadi állapotokra – a tanácsülések rendszerint arról szólnak, hogy az USL-sek bekeményítenek a PDL–RMDSZ törékeny többségnek –, minden okunk megvan arra, hogy „magas hőfokú” ülésekre számítsunk a továbbiakban is.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap