label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Választási gondok

Létrehozva: 2013. augusztus 03. 01:52

(Forrás: Mensura Transylvanica politikaelemző csoport)

A Tusványosként ismertté vált tusnádfürdői szabadegyetem nyomán kialakult magyarországi belpolitikai vita azt jelzi, hogy az ellenzék minden erejével igyekszik fogást találni a kormányon, és ha más témával nem lehet, úgy a határon túli, frissen honosított állampolgárok voksolásának ügyét próbálja meg felhasználni arra, hogy politikai tőkét kovácsolhasson magának. [Szóljon hozzá!]


A Bajnai Gordon exminisz­terelnök fémjelezte Együtt–PM közleményben adott hangot azon álláspontjának, hogy választási csalást lehetővé tevő technikai megoldásokra utalt egy tévéinterjúban Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. (hvg.hu)

A választások lebonyolításáért felelős szerv vezetője e szerint így fogalmazott a külhonban élő, kettős állampolgárok szavazatainak leadásával kapcsolatban: azokat eljuttathatja „(...) a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán.” Az Együtt–PM hangsúlyozza, hogy bárkiről is legyen szó, ha mindenféle igazolás nélkül, akár mások nevében is adhat le szavazatot, akkor azzal sérülhet a választás tisztasága, ha viszont beazonosítható, hogy mely szavazat kihez tartozik, azzal sérülhet a választás titkossága. Pálffy Ilona azonnal reagált, mondván: nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson. Az eljárásról kifejtette: a szavazólapot beteszik egy teljesen üres borítékba, amire nincsen ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot pedig belerakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott. Ezt a levélcsomagot kell feladni a Nemzeti Választási Iroda címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva. Hangsúlyozta, ennél a feldolgozásnál minden pártnak a megfigyelője ott lehet. Mint mondta, a belső borítékokat senki nem nézheti meg.

Az Együtt–PM, illetve a baloldali sajtó reakciója azt jelzi, hogy az új magyar választópolgárok voksolása akár a választási kampány egyik kulcseleme is lehet. Az ellenzék ugyanis egyrészt továbbra is megosztott, másrészt a kormány azon intézkedései, amelyeknek pozitív hatásait a polgárok közvetlenül a zsebükön érzik – a rezsicsökkentés, illetve a devizahitelesek megmentésére tett erőfeszítések – minden, akár vitatható kormányzati intézkedéssel – lásd a trafikügy – kapcsolatos ellenzéki kritikát kioltanak. Gazdasági kérdésekben egyelőre legyőzhetetlennek tűnik a kormány, ezért az ellenzéknek új frontvonalakat kell nyitnia, ha azt akarja, hogy felfigyeljenek rá.

Ilyen témakör lehet a határon túliak levélben szavazása. Igaz ugyan, hogy Bajnai több ízben is arról beszélt, hogy a határon túli új állampolgárok szerzett jogaihoz nem nyúlnak hozzá, így továbbra is választópolgárok maradnak, azonban erdélyi látogatása ellenére sem számíthat arra, hogy a határon túliak részéről jelentős számú szavazatot kap. Ezért az Együtt–PM, illetve a többi baloldali, balliberális párt megpróbálhatja már előre azzal „igazolni” szinte bizonyosan borítékolható vereségét, hogy a kormány a határon túliak levélben leadott szavazataival „trükközve” „elcsalja” a választásokat. Mindez annak fényében, hogy az előzetes felmérések szerint jövőre a mintegy félmillió határon túli állampolgár legfeljebb egy-két-három mandátum sorsáról dönthet, meglehetősen durva csúsztatás, azonban a kampánytémák és -szlogenek kiválasztásakor a pártok rendszerint nem az objektív, szikár tények messzemenőleges tiszteletben tartásában szoktak kitűnni.

Mindez pedig magában hordozza azt a veszélyt, hogy a határon túli állampolgárokkal fenyegető tényezőként feltüntetve tovább növelik a velük kapcsolatos félelmet és az ellenszenvet a baloldali szavazókban, ami épp az ellenkezője az óhajtott határok fölötti, közjogi nemzetegyesítésnek.

Ezért a kormány feladata mindenképpen az, hogy a hazai – és a szokásos panaszok nyomán a külföldi – közvéleményt a lehető legnagyobb mértékben megnyugtassa. Ennek érdekében világos, teljesen biztonságos és az érintettek által végig követhető folyamatot kell kidolgoznia a távszavazásra, hogy azzal kapcsolatosan egy pillanatra se merülhessen föl hitelt érdemlően a csalás lehetősége.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap