label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Nyomás alatt érni

Létrehozva: 2013. július 03. 02:13

BORBÉLY TAMÁS

Két éve az ügyészek, a miniszterek és a tanárok tolvajokat keresnek az érettségizők körében. Videokamerák vizslatják a vizsgatermeket, hiszen még Daniel Funeriu idejében úgy döntött a tanügyminisztérium vezetősége, hogy nem kegyelmez a csalóknak, és megpróbálja visszaadni az érettségi vizsgának azt a rangot, amit megérdemel. Kegyetlen eszközöknek is tűnhetnek az említett módszerek, hiszen mit vétett egy tizenkettedikes diák, hogy a vizsga végén ügyészek motozzák meg, ahogy történt a minap Bukarest egyik külvárosi iskolájában. [Szóljon hozzá!]


Az idei érettségi a fővárosi esetet leszámítva csendesnek ígérkezik, eddig legalábbis semmilyen komoly kihágásról nem érkezett hír. Remus Pricopie oktatási miniszter tegnap bejelentette, hogy a fővárosi Bolintineanu-iskolában eltervezett tömeges csalás ellenére mindenütt rendben zajlottak a dolgok, és mintegy száz diákot zártak ki a vizsgáról csalási kísérlet miatt. A beiratkozott 1600 diákhoz képest a száz fő valóban nem sok, és vélhetően olyan diákokról van szó, akik amúgy is esélytelenül indultak: a tétel láttán rájöttek, hogy tisztességes eszközökkel képtelenek átmenő jegyet szerezni, ezért úgy gondolták, nincs vesztenivalójuk, ha csaláshoz folyamodnak. Pechükre lefülelték őket.

Fogalmam sincs, hogy meddig alkalmazzák a szigort, mert azt már megszokhattuk, minden csoda három napig (évig?) tart. Árulkodhatnak majd esetleg az idei érettségi eredmények, amelyeknek elméletileg jobbaknak kellene lenniük az előző éviekhez képest. Az idén ugyanis maguk az iskolák hatékonyabb szűrést végeztek, alaposan megnézték, melyik diákot engedik érettségizni, hiszen az elmúlt két évben jegyzett tragikus eredmények már egyes tanintézetek jövőjét fenyegették. A rossz tanulmányi eredmény és a sikertelen vizsga nem csak a diák számára kudarc, hanem legalább akkora csalódás a pedagógus és az iskola számára, amelyeknek a fokmérője mindig a diák eredményessége.

Tény, hogy a szigor jelenleg pedagógusok százainak, ha nem ezreinek és iskolák tucatjainak az érdekeit sérti. Ezért nem meglepő, hogy Bukarestben akadt olyan tanintézmény, amelyben a tanárok a diákokkal összefogva, testületileg akartak csalni. Hogy mennyire sikerült ez nekik, ezt még nem lehet tudni, mert tegnap még a miniszter sem tudta, hogy az illető iskolában hány gyereket fognak kizárni amiatt, hogy „puskával” felszerelkezve vettek részt a román nyelv és irodalom vizsgán.

A szigor mindenképpen hasznos, de attól tartok, hogy tartósan nem fogja eltüntetni a csalni képes diákokat és tanárokat. Az oktatási rendszer ugyanis túlságosan tele van olyan pályát tévesztett pedagógusokkal, akik kényszerűségből űzik ezt a hivatást. Eredményességről az ő esetükben szó sem lehet, ezért mindig nagy kísértést fognak érezni trükkök bevetésére, statisztikák meghamisítására csak azért, hogy leplezni próbálják alkalmatlanságukat. Az ilyen tanárok a diákokat is rávezetik előbb-utóbb a csalásra. Ilyen körülmények között a teljes egészében becsületes megmérettetésben csak akkor lehet reménykedni, ha egy másmilyen pedagóguskarnak köszönhetően az oktatás színvonala megjavul azokban az iskolákban, amelyek a csalások, az átverések, az önámítások és a hazug hivatások fészke. Az iskolák közötti különbségek ma olyan nagyok, hogy a diáksereg jelentős része eleve hátrányos helyzetből indul el az életbe. Nem csoda, hogy közülük sokan elbukják a tisztesség próbáját.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap