label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Politikusi mélyrepülés Kisvárdán

Létrehozva: 2013. július 02. 01:52

KÖLLŐ KATALIN

Mélyrepülés – talán ezzel a kifejezéssel tudnám egyetlen szóban jellemezni azt, amit a magyar politikai élet képviselői produkáltak a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiváljának június 21-i megnyitóján. Az ott elhangzott beszédek messze felülmúlták a hivatalos megnyitó előtt látott Spiró-darab politikai vonatkozású vetületét (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata előadásában). Az ezt követő esti hivatalos megnyitóünnepséget kezdetben akár remek humorforrásnak is tekinthettük volna, ha nem lett volna olyan szánalmas a végeredmény. Micsoda aktualitást kaptak így utólag Spiró mondatai, amelyeket néhány órával azelőtt hallhattunk a Rybakot játszó Mátray László szájából: „Szörnyű, hogy a legjobb műveket is a szolgálatukba állíthatják! Borzasztó, milyen gyönge a művészet! Már nincs olyan területe az életnek, amelyik ne az övék volna!” [Szóljon hozzá!]


No, de tekintsünk be a felszólaló politikusok „szellemi teljesítményének” a mélyrétegei közé. Elsőként Kisvárda város polgármestere, Leleszi Tibor bűvölt el bennünket, aki úgy gondolta, minél több idézettel tarkítja beszédét, a végeredmény annál felemelőbb lesz. Így került aztán említésre Széchényi István, Márai Sándor – ő különösképpen népszerű volt ezen az estén – Arany János, Jókai Mór, sőt, micsoda meglepetés, az Ismerős Arcok zenekar. Márai kicsit problémás név volt a polgármester úr számára, egyszer-kétszer ugyanis megbicsaklott a nyelve, így aztán Mária lett belőle, és az író Naplójából vett idézet sem igazán akart engedelmesen belesimulni a beszédbe. A honfoglalás–legelőfoglalás példázat ugyanis minduntalan visszaütött. „Szintén Mária írja, hogy a honfoglalók, amikor bejöttek a Kárpát-medencébe tulajdonképpen nem hazát kerestek, semmiképpen nem azt a hazát, amit mi annak nevezünk. Amit ők kerestek legelő volt, egy védett legelő, ahol lovaikkal, állataikkal békében lehettek. … Márai szerint tehát valójában ez nem honfoglalás, legelőfoglalás volt, az, hogy ebből a legelőből haza lett, sok nemzedéknek, eleinknek, köztük a költőknek, színészeknek köszönhetjük, akik sok éven keresztül gazdagították emóciójukkal, szimbólumokkal, üzenetekkel a tartalmakat, olykor saját vérükkel, a puszta legelőt, a hazát, anyanyelvünket. Valahogy így volt ez Kisvárdán is, a fesztivállal”. Hát kérem, magyar legyen a talpán, aki ebből megért valamit.

Miután túl voltunk valahogy a legelőnek hazává való válása nehézségein, következett dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, a KDNP országos alelnöke, aki többszörösen túltett az előtte felszólalón. Íme néhány pikáns részlet. A képviselő először felsorolta – elég zagyván – a köszöntőbeszédek általa vélt hozzávalóit, többször is hangsúlyozva, hogy felkérték „egy rövid köszöntő beszéd elmondására”, ami, mondanom sem kell, mégis kissé hosszúra sikeredett.

Az egyik hozzávaló tehát a gondolat. Mint mondta, „ez egyrészt lehetne egyszerű is, hisz az ember egy bizonyos kor felett, és kezdem érezni, hogy ezt a kort átléptem, szinte bármihez hozzá tud szólni”. Úgy tűnt azonban, hogy ez mégsem ment olyan könnyen neki. „Hogy is született ez a köszöntő”, tette fel a kérdést. Hát, így: „Jönni kellett volna egy darab gondolatnak, aztán majd a többinek magától. De nekem valahogy nem jött. Már a most érettségiző lányomat is megkértem, gondolkozzunk együtt egy jó gondolaton, amit bele tudok szőni a mondandómba. Végül összeszedtem magamat, és az összeszedett gondolatok közül csak egyet szeretnék elmondani önöknek. Amikor a köszöntő témáján azon a bizonyos gondolaton gondolkodtam, Márai Sándor egy írása jelent meg a keresőben az interneten…”. Na, helyben vagyunk, már megint ez a „Mária”. Aztán a Márairól szóló eszmefuttatás és a kisvárdai fesztivál 25 évéről szóló furcsa hasonlatok után Seszták Miklós egyszer csak úgy döntött, improvizál kicsit (addig ugyanis olvasta a szövegét).

„Köszönjük nektek, hogy amit csináltok, alázattal teszitek” (mármint a színészek), mondta, és ezt példázva hozzáfűzte, csak úgy, szabadon, hogy aznap, amikor a bástyamúzeum megnyitója után a feleségével ment át a várszínpadon (a megnyitó és az aznap esti előadás helyszínén), épp Trill Zsoltot találták ott. „Azt hiszem, Trill Zsoltot nem kell bemutatni, nemsokára látják is itt majd a színpadon. Biztos sokan tudják, hogy 2013-tól a budapesti Nemzeti Színház művésze, annak a nagy magyar Nemzeti Színháznak a művésze. És ma a Nemzeti Színház művésze ugyanúgy díszletmunkát is végzett az előadás előtt, pont azt csinálta éppen, valami…darabot tett fel a falra”.

Nos, ekkor végképp meggyőződtem arról: ennél mélyebbre már nehezen lehet jutni egy politikusi beszédben, így tehát a másik két felszólaló – Tőkés László európai parlamenti képviselő (aki egyébként Nagyváradot „püspökségem székhelyének fővárosaként” említette), és Halász János államtitkár – imitt-amott felvillanó gondolatisága már-már üdítően hatott. Előbbi persze nem hagyhatta ki Trianont, a határok feletti nemzetegyesítés politikáját, az autonómiát stb., de megtudhattuk például, hogy teológushallgató korában statisztált a kolozsvári magyar színházban játszott Tornyot választok című Páskándi-darabban. Utóbbi nyilván kiemelte, hogy „néhány éve külön odafigyelünk a színházak, az előadóművészetek támogatására” (na, igen, vettük észre, jegyezném meg letargikusan), és a kisvárdai fesztivál „idén is megkapta azt a jelentős támogatást, amire szüksége volt”.

Az lehet, ám, amint tudjuk, a már kész programot – kényszerű anyagi megfontolásokból – szűkíteni kellett, pedig hát mégiscsak jubileumi fesztivál volt az idei. No, de ne legyünk ünneprontók, hiszen amint Seszták Miklós is elmondta, „ez a fesztivál, az alapokat illetően hál’ istennek változatlan maradt”.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap