label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Látszat

Létrehozva: 2013. július 01. 02:13

ÖRDÖG I. BÉLA

A lapos gyanúm mondatja velem, hogy az emberiséggel egyidős a látszatpárbeszéd, a locsogó semmitmondás, a Nesze neked, fogdd meg jól elv gyakorlati alkalmazása. Ami a mai Romániában fokozott mértékben érvényes. Íme néhány példa. [Szóljon hozzá!]


Köztudott, hogy július elsejétől a lakosság öt százalékkal többet fizet a földgázfogyasztásért, tizenöt-tizennyolc százalékkal többet a víz- és csatornadíjért, ugyankkor egy 1,3 százalékkal csökkentették a villanyáram árát. Az utóbbira senki komoly fogyasztó nem számított, legkevésbé a nagy ipari cégek, sőt, éppen a lépés fordítottját várták. Hogy hol lóg ki a lóláb? A jelképes engedmény minden bizonnyal afféle „diverzió”, hiszen valamennyien tudjuk: a villanyáramszámla harmadát sem teszik ki a földgázénak. A kis „engedmény-morzsa” viszont – látszatra – megpróbálja kiengesztelni a fogyasztót, kiegyensúlyozni a téli szezonban majd mindenkit próbára tevő fütési költségeket.

Más. A múlt héten az infrastruktúráért felelős miniszter Kolozsvárra „jégtörő tanácskozást” hívott össze, ahol minden érintett megye és település előljárói megtudhatták azt, ami addig sem volt titok: az észak-erdélyi autópálya befejezésére nincs pénze az államnak, a beruházás költségeit magántőkéből és a helyi önkormányzatok hozzájárulásából kell állni. Egyelőre egyik részről sem tapasztalható tolongás. Viszont megvan a politikai akarat! – hallhatta a nagyérdemű, ami felér azzal a beismeréssel, hogy eddig ez nem nagyon volt, a bukaresti hatalom eddig szándékosan késleltette az Észak-Erdély jövője szempontjából rendkívül fontos befektetés kivitelezését.

Pénteken Kolozsváron járt a magyarországi baloldal miniszterelnöki jelöltségére (kevés eséllyel) pályázó Bajnai Gordon, hogy választási kampányát készítse elő. Részleges sajtóembargóval kísért ittléte alatt az Erdélyi Magyar Ifjaktól ajándékpolót kapott a felirattal: „Turista vagyok, nem magyar.” Mi, határon túliak ugyanis már nem ugrunk be az ilyen „látszatmagyarkodásnak”.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap