label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Amikor hiányzik a jó gazda

Létrehozva: 2013. június 29. 02:05

NAGY-HINTÓS DIANA

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ezen a héten tárgyalt azokkal a bérlőkkel, akiknek négy-öt évvel ezelőtt szociális lakást adott bérbe Kolozsvár „végén”, a volt ószer helyén, és akik jókora tartozást halmoztak fel: volt, aki a házbérét nem fizette ki több hónapon át, volt, aki a közköltséggel maradt el. Hétköznapi eset, mondhatjuk. Manapság (sajnos) bárkivel előfordulhat, hogy anyagi nehézségei támadnak, elveszti munkahelyét, és ezért nem tudja idejében kifizetni a tömbházbeli közköltségeit. Egyszer, kétszer, ki tudja hányszor. Az adósság összege pedig egyre nő. A jóhiszemű adós végül valahogy megembereli magát, és megpróbálja törleszteni adósságát. Már, ha van miből, természetesen. [Szóljon hozzá!]


Nyilvánvaló, hogy az alig egy éve megválasztott tanácsosi testület és polgármester kisebb mértékben hibáztatható a kialakult helyzetért, mint elődje. Ugyanis az az érzésem, hogy az ingatlan átadása óta az önkormányzat nemigen törődött ezekkel a szociális lakásokkal. Pedig bármilyen épület javításra szorul, akár négy-öt évvel az átadás után is. Ahogy azt a lakóközösség alelnöke is elmondta: sok bosszúságot okoztak a falban szétpattanó vízcsövek, amelyeket meg kell javítani, mert ha nem, helyrehozhatatlan károk keletkezhetnek. A lakáson kívül eső vízcsövek megjavítása viszont a tulajdonos feladata lett volna.

Szintén az önkormányzat nemtörődömségét bizonyítja a gázberendezés kötelező ellenőrzése miatti per is, amelyet hozzávetőlegesen két évvel ezelőtt a polgármesteri hivatal elvesztett a lakóközösséggel szemben. Az ilyen munkálatokat az ingatlan tulajdonosának, jelen esetben a polgármesteri hivatalnak kell fedeznie. És mivel nem tett eleget ennek a kötelességének, a lakók pert indítottak, amit meg is nyertek.

A fentebbiekből azonban kiviláglik, hogy a kolozsvári önkormányzat nem törődött azzal, hogy mi történik azokban az ingatlanokban, amelyek felépítése bizony az adófizetők jó sok pénzébe került. Megépíttette, betelepítette lakókkal, és nyugodtan kipipálta mint jócselekedetet.

Egyik idei tanácsülésen történt, hogy a lakóközösség alelnöke tájékoztatta az önkormányzatot, hogy egyes lakók állandóan randalíroznak, rendőrséget kell hívni a megfékezésükre. Mivel a mostani városi tanácsülések elég feszült hangulatban folynak, mert a két nagy politikai rivális folyton-folyvást egymást hergeli, ezért elképzelhető, hogy az önkormányzat ezt is elengedte a füle mellett, és nem intézkedett.

Ottjártamkor hüledeztem a szociális lakások előtti parkolókban levő jobbnál jobb – és drágább – kocsik láttán. Vajon a több éve elhúzódó gazdasági válságnak tudható be, hogy a szociális lakások bérlői közül többnek márkás kocsija van? Furcsa látvány volt, mondhatom. Egyszóval a szegénység is relatív fogalom. A szükségnek, a nincstelenségnek a megnyilvánulása is sokféle?

 Akármilyen politikai színezetű is a városvezetés, jó gazdaként kell ügyelnie javaira. A mostani önkormányzat vezetőségének még van három éve, hogy bebizonyítsa: jobban ügyel és odafigyel a közvagyonra, mint elődje. Ehhez viszont elengedhetetlen a lakók problémái iránt tanúsított következetesség, és természetesen nem árt némi szigor sem.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap