label_szabadsag
1 USD 3.8  1 EUR 4.65  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Szamitastechnika

« Vissza a főoldalra


Biolka, a Biblia olvasását segítő alkalmazás

Az új verzió megjelenése esetén az alkalmazás automatikusan lecseréli önmagát
Létrehozva: 2008. április 22. 07:39

MIHÁLY ZSOMBOR

Ily módon könnyebbé és rendszeresebbé válik a Biblia olvasása
Ily módon könnyebbé és rendszeresebbé válik a Biblia olvasása


A Biolka az Erdélyi Református Egyházkerület által kiadott ingyenes bibliaolvasó kalauzprogram – áll az alkalmazás honlapján, a http://biolka.reformatus.ro weboldalon. Az ötlet kitalálója és a projekt fejlesztője, Pap Lőrinc harmadéves informatika szakos hallgató az inter@ktiv2-nek ennél sokkal többet árult el a számítógépes programról.

Családtagok tesztelték

Az alkalmazás a kiválasztott dátumhoz tartozó bibliaidézetet, annak magyarázatát, a kátét, az aznapi éneket és egy véletlenszerűen kiválasztott aranymondást jelenít meg. A benne található hitvallás és az énekeskönyv református jellegzetesség, de a magyarázat általános. A Biolkát bárki használhatja, aki a protestáns Bibliát forgatja – vallja a szoftver készítője.

– Az alkalmazást azoknak szántam, akik rendszeresen szeretnék olvasni a Bibliát – jegyezte meg Lőrinc. Elmondása szerint a fejlesztés 2007 őszén kezdődött, s az első verzió a néhány hetes tesztelés után első ízben októberben vált elérhetővé. Az ezt megelőző hibakeresésben a készítő családtagjai, barátai és ismerősei segítettek. Jelenleg is történnek apró javítgatások, főleg az adatbázisban, és készül az újabb verzió is.

– Csak akkor adtam ki a Biolkát, amikor megírtam hozzá egy automatikus verzió-frissítőt. Ily módon, ha kiadok egy új verziót, tudom, hogy mindenki azt használja. Tehát új verzió megjelenése esetén az alkalmazás automatikusan lecseréli önmagát – tette hozzá Lőrinc.

Az alkalmazás egyetlen, fél Mb-nál alig nagyobb állományból áll, ezt kell letöltenie a felhasználónak az internetről. Nem igényel installálást, első indításkor a rendszer registry-jébe egy autorun-kulcsot helyez, vagyis a számítógép minden egyes indulásakor automatikusan megjelenik a Biolka ablaka. Ha áthelyeződik a végrehajtható állomány, akkor el kell egyszer indítani, hogy módosítsa a registry-bejegyzést az új elérési útra.

Praktikus gondolat, hogy amennyiben az első öt másodpercben kattintunk a bezárás gombra, a program nem áll le, csak lekicsinyítődik, s ha majd ráérünk vele foglalkozni, egy klikkeléssel újra előhozhatjuk.

Magyarázatok

A fejlesztő magyarázatokat fűzött az alkalmazáshoz.

Elmondása szerint a Biolka azért ilyen kis méretű, mert egy úgynevezett kliensprogram: a bibliai idézetek, a magyarázatok és a többi szöveg is egy adatbázisban tárolódik a szerveren. Amikor a Biolka betöltődik a memóriába, lekéri ettől a webszervertől (ami szintén a református.ro-n kapott helyet) a dátumhoz tartozó adatokat: egy PHP-script fut le a háttérben, ami egy XML-állományt térít vissza. Az aktuális nap lekérésével a szerver oldalon egy számláló növekszik – így jön létre a napi használat statisztikája.

A Biolka natívan jelenleg csak a Windows operációs rendszer alatt fut, azonban a Wine-nal Linux, valamint a DarWine nevű programmal Mac OS X alatt is használható. Lőrinc elmondása szerint a munka az adatok digitalizálásával kezdődött: a bibliaolvasó kalauz nyomtatott változata került át az adatbázisba. A kalauz nem idézi a Bibliát, csak az igehelyet tűnteti fel, ezért szükség volt egy értelmezőre, amely a bibliai könyvek rövidítéseinek megfelelteti a verseket az adatbázisban megtalálható Károli és Új Fordítású Bibliából. Ugyanígy a magyarázatokat is társítani kellett az idézetekhez. Egyéni elképzelésről lévén szó, mindezt Lőrinc valósította meg.

– Csak akkor kezdenek el támogatni az emberek, amikor már felmutattál valamit. Egész addig elég nehéz, hosszú az út – jegyezte meg a Biolka készítője.

Mint utólag kiderült, volt igény az alkalmazásra, hiszen jelenleg már több mint ezren használják a kalauzt. Egyik felhasználó visszajelzését idézve: „habár nem tudja visszaadni annak a hangulatát, mint amikor nyáron a szabadban olvasod a Szentírást, de azért nagyon hasznos az, hogy a rendszerességre ösztönöz”.

Készül a hangos Biblia

A készítő megjegyzése: a Biolka még mindig fejlesztés alatt áll. Egy következő verzióban már hallgathatók lesznek a hitvallások. Lőrinc az egyházkerületnek készülő egyéb projektekben is részt vesz. Az egyik ilyen terv egy hangos Biblia elkészítése, vagyis az egész Szentírás felolvastatása lelkészek, színészek segítségével. Mindegyik bibliai könyv megszólaltatásához más-más személyt szeretnének felkérni a szervezők. A hanganyag DVD-n jelenik majd meg, de a Biolkába is beépül a hangos felolvasás opció, illetve idővel a világhálóról is letölthető lesz. A második projekt a bibliai könyveket magyarázó, magyar nyelven írott kommentárok digitális gyűjtőkönyvtára. Ezen terv megvalósítását a nyári Kárpát-medencei Református Generális Konventen is megtárgyalták az egyházkerületi vezetők. Míg a Hangzó Biblia esetén a felolvasás és a vágás jelenti a munka nagy részét, addig a kommentárok egybegyűjtésénél a digitalizálás és a könyvtárban történő keresés megoldása ad tennivalót Lőrincnek és a projektek további résztvevőinek. Mivel az utóbbi két ötlet sok ember munkáját igényli, ezért az egyházkerület szívesen fogad bármilyen támogatást. Az érdeklődők a http://biolka.reformatus.ro/forum weboldalon találhatnak további információkat.

Lévén, hogy 2008 a Biblia éve, a szervezők azt szeretnék, ha év végéig sikerülne működő változatokat felmutatni a fenti ötletekből.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap