label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Nyári napforduló

Létrehozva: 2013. június 21. 00:21

ÖRDÖG I. BÉLA

Ismét elérkezett az északi félteke éves viszonylatban unikumnak számító jelensége, a június 21-i nyári napforduló ideje, amely ebben az esztendőben több társadalmi-politikai változás nyomát is magán viseli. Az idei romániai nyári napforduló ugyanakkor magával hozza a nagyvakáció kezdetét, amelynek varázsát az „érintettek” számára az sem tompítja, hogy ezután, bár fokozatos lassúsággal, de mégiscsak kezdenek rövidülni a nappalok. Mindig így van ez: mire fellélegzünk, észbe kapunk, hogy itt a nyár, már fogyatkozik az időkeret… [Szóljon hozzá!]


A hazai politikában is kisebb-nagyobb fordulatok idejét éljük. C. V. Tudort, a Nagyrománia Párt (PRM) alapító, „nemzetmentő” elnökét talán sikerült véglegesen megpuccsolni. A PRM országos tanácsa visszahívta tisztségéből az elnököt, alapszabályt akar módosítani, és a jelek szerint a pártszakadás sincs kizárva. Ennek az ultranacionalista szervezetnek, amelyik nem jutott be a parlamentbe, és amelyik C. V. Tudorral 1,8 százalékos, nélküle pedig 1,5 százalékos támogatottságra számíthat a szavazók körében, nem lehet helye a román politikában.

Akadnak egyéb változások is: Andrei Marga leváltása a Román Kulturális Intézet (ICR) éléről a hatalmi koalíción belüli leszámolások eredményeként vonult be a köztudatba, a BBTE egykori rektorának „napfordulója” egy verejtékes-könyöklős karrier zuhanórepülését, végét jelentheti.

Szerdán tették közzé a hírt: az alkotmánymódosítás előkészítésével megbízott parlamenti szakbizottság munkáját befejezte, jelentését megírta. Az RMDSZ-nek sikerült elérni, hogy az elfogadásra előterjesztett új alaptörvény elismerje a nemzeti kisebbségek szerepét a román állam kialakulásában, és hogy maga az alkotmány is garantálja számukra a nemzeti jelképek szabad használatát. A nemzeti kisebbségek képviselői saját döntéshozó és végrehajtó szerveket hozhatnak létre identitásuk megőrzését érintő hatáskörökkel, a hatóságoknak pedig konzultálniuk kell a kisebbségek legitim képviselőivel minden őket érintő kérdésben. Komoly fegyvertény, tagadhatatlan, de vajon jelent-e mindez valós fordulatot az erdélyi magyarság sorsát illetően, változást a román többségnek a kisebbségekkel kapcsolatos mentalitásában? A nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó „statútum-törvény” várhatóan újraéledő vitája alkalmával minden bizonnyal választ kapunk majd ezekre a kérdésekre.

Szóval ma napforduló van, nyári napforduló. Bár javában dühöng a kánikula, és továbbra is a napsütésé a főszerep, a visszaszámlálás elkezdődik. És nem csak a nappalok fogyatkozását illetően. Ez a folyamat ugyanis automatikus, társadalmi életünk napfordulói előtt és után azonban közös erőfeszítés szükséges.

 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap