label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Referendumháború

Létrehozva: 2013. június 19. 02:01

BORBÉLY TAMÁS

A parlament tegnap elutasította Traian Băsescu államfőnek az egykamarás és legfeljebb 300 tagú parlament bevezetésére vonatkozó népszavazását, hiszen nem gyűlt össze elegendő támogató szavazat ahhoz, hogy a parlament kedvezően véleményezze, és áldását adja az államfő népszavazási kezdeményezésére. Ennek a döntésnek azonban nincs semmilyen következménye a politikai üzeneten túl, hiszen az államfő kezét nem kötheti meg a törvényhozás, így Băsescu akkor ír ki népszavazást, amikor akar a jelenlegi alkotmány szerint. [Szóljon hozzá!]


Băsescu lépése mögött egy elkeseredett, de még mindig éber és a pályán magának ismét helyet követelő játékos államfő alakja villan fel, aki azt látja, hogy ellenzék gyakorlatilag nem létezik. Az alkotmánymódosítással foglalkozó bizottságnak az elmúlt szűk egy hónapban végzett munkája után kiderült, hogy a Szociálliberális Szövetség (USL) azt tesz, amit akar, a Demokrata Liberális Párt (PDL) Vasile Blaga irányítása alatt továbbra sem talál magára, és sodródik a kétharmados árral. A PDL-ben mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti, mintsem összehangolt és jól kigondolt ellenzéki stratégia kidolgozásával és alkalmazásával foglalkozna. Băsescu tehát már jó ideje nem számíthat a demokrata pártra, ezért tesz, amit lehet, és megpróbálja ő maga eljátszani azt a szerepet, ami egyébként a PDL feladata lenne.

Most már azt is tudjuk, hogy az államfő mindenképpen az alkotmány elfogadásáról tervezett őszi népszavazás előtt írja ki a saját referendumát, s ezzel eloszlatott minden kétséget afelől, hogy az ő húzása pusztán taktikázás. Nem érdekli Băsescut az egykamarás parlament bevezetése, valószínűleg tudja, hogy már kevés az esélye sikeres referendumot kezdeményeznie, hiszen a politikai csatatéren a zászló nem neki áll. Egy dolgot viszont elérhet, megakadályozhatja azt az alaposan átírt alaptörvényt, amely révén az USL parlamenti köztársasággá alakítja Romániát, amelyben az államfőnek a szerepe bizonyos területeket – például külpolitika – leszámítva csak jelképes lesz. Băsescu azért találta ki, hogy újból urnák elé hívja a választókat, szavazzanak a már 2009-ben feltett két kérdésről, mert meg akarja fojtani az USL alkotmánymódosító referendumát. Băsescu leszögezte, hogy szó sem lehet összevont népszavazásról, az övé legalább egy héttel előzi majd meg az alkotmánymódosító népszavazást.

Fontos mozzanata lesz ennek a háborúnak az alkotmánybíróság döntése a referendumtörvény módosításáról, hiszen a törvényhozás nemrég arról határozott, 30 százalékos részvétel is elegendő lesz egy referendum érvényesítéséhez, és a népszavazás akkor lesz eredményes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka igennel válaszol. Ez komoly könnyítést jelentene a jelenlegi referendumtörvény előírásaihoz képest, hiszen most még 50 százalékos részvétel szükséges egy népszavazás érvényessé nyilvánításához. Amennyiben az alkotmánybíróság elfogadja a PDL, az RMDSZ és a PPDD alkotmányossági kifogását, akkor marad a régi szabály, vagyis az 50 százalékos részvételi kötelezettség. Ebben az esetben hatalmas erőfeszítést kell majd tennie az USL-nek a sikeres mozgósítás érdekében. Valószínűleg ismét bevetik azt a furfangot, hogy a szavazókörzetek akár két-három napig is nyitva lesznek. Volt már erre példa 2003-ban, amikor a legutóbbi alkotmánymódosításkor meghosszabbították egy nappal a szavazást, csakhogy Románia nehogy lemaradjon a NATO- és az EU-csatlakozásról a lakossági érdektelenség miatt. Másként semmi esélye az USL-nek, hogy sikeresen letuszkolja az alkotmányt a nép torkán, hiszen nincs Romániában olyan politikai erő, amely egy vagy két hét leforgása alatt kétszer megmozgasson több mint 9 millió embert. Ilyen rövid idő alatt a kevésbé szigorú feltételek sem teljesíthetők könnyen, hiszen a 30 százalékos részvétel is csaknem 5,5 millió embert jelent.

 


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap