label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Elnöki taktikázás

Létrehozva: 2013. június 13. 03:11

SZÉKELY KRISZTA

Érzékeny pontot érintett Traian Băsescu, amikor kedd este bejelentette: kezdeményezni fogja a 2009-es referendum megismétlését. Érzékeny pontot, hiszen az alkotmánymódosítás kalandját felvállaló Szociáldemokrata Szövetségnek (USL) joggal lehet felróni, hogy cinikusan elutasítja az egykamarás, 300 fős parlamentre vonatkozó javaslatot, noha a 2009-es referendumon a szavazók nagy többsége emellett foglalt állást. A jelek szerint azonban az USL nem zavartatja magát, és az elszigeteltségtől egyre inkább szenvedő államfő kétségbeesett taktikázásának tartja a bejelentést. Kevés tehát az esélye a referendum megismétlésének, de nem föltétlenül az USL közömbössége miatt. Talán inkább azért, mert Băsescu elnök mindenkinél jobban tudja, hogy elnöki mandátuma utánra tartogatott csöppnyi hitele is odalesz, ha az akció kudarccal végződik. Márpedig ennek nagy a valószínűsége. Marad tehát a szánalmas taktikázás, hangulatkeltés. [Szóljon hozzá!]


A kétharmados magabiztossággal kormányzó USL nincs szorult helyzetben, nem kell a választók kegyeinek elnyerése érdekében feladnia ebben a témában képviselt álláspontját. Miért is érezne késztetést öt év távlatából érvényt szerezni annak a népakaratnak, amelyre a sajnos egyre jobban felejtő Nép is csak haloványan emlékszik. És talán már rég el is felejtette volna, ha Băsescunak akadna más szereplési lehetősége. De nem akad, ezért ez a bizarr ötlet a népszavazás megismétléséről.
 
Az egykamarás, 300 fős parlament sajnos nem számít a különben rosszul működő román törvényhozás alternatívájának. Az ország jóléte pedig távolról sem a plusz egy ház és lakóinak fenntartási költségein múlik. Még akkor is, ha az évi több millió euró megbocsáthatatlan pazarlásnak tűnik például olyan vidékek szemszögéből, ahol az orvosok pótolják össze a beteg hazaszállítási költségeit, vagy ahol vágyálomnak minősül nyomorult 20 km út rendbetétele. És sok ilyen vidék van. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a „csökkentsük a házak és a léhűtő politikusok számát” című kezdeményezés mögött továbbra sem az ésszerűség, sokkal inkább sunyi politikai számítások húzódnak meg: (ismét) hasznot húzni a gazdasági válságba megroppanó választóknak a politikai elittel szemben érzett elégedetlenségéből.
 
Az USL elismeri, hogy jelen pillanatban még mindig nagyon sok az átfedés a képviselőház és szenátus működésében. A pártszövetség 300 tagú képviselőház, és olyan szenátus létrehozását ígéri, amilyent az RMDSZ is évek óta szorgalmaz, és amely a régiók képviseletét jelentené. Persze, kérdés, hogy meddig hajlandó elmenni ebbe az irányba. Az ellendrukker Băsescu elnök jó érzékkel máris bedobta a témára meglehetősen érzékenyen reagáló köztudatba, hogy a régiók képviselőit tömörítő felsőház a föderális államokra jellemző – talán csak nem ebbe az irányba tart Románia? – sugallta.
 
Az államfő kezdeményezése az egykamaráról már 2009-ben is populistának minősült sokak számára. Ekkor a második mandátumra pályázó Băsescu az elnökválasztások első fordulójára szervezte rá a csökkentett létszámú parlamentről szóló népszavazást, erre építve elnöki kampányát: az állami intézmények közül az egyik legalacsonyabb bizalmi indexszel „megáldott” parlament, és hitelét vesztett politikusai elleni hangulatkeltésre.
Elszántsága és támogatottsága arra már nem volt elég, hogy a tisztségéből való felfüggesztését megszavazó parlamenten radikális létszámcsökkentéssel álljon bosszút. Abban viszont nagy szerepe volt/van, hogy a jelenleg zajló alkotmánymódosítás alkalmával számottevő módosításokat hajtsanak végre – csakis neki köszönhetően. Az USL többségű szakbizottság hetek óta igyekszik oly módon átdizájnolni az államfői hatásköröket, hogy ha a román politika – a Sors szeszélyének és a feledékeny népnek köszönhetően – ki is hord még egy Băsescu ambíciójú elnököt, annak minél rövidebb pórázon legyen alkalma őrködni majd Románia prosperitása, területi integritása és egyebei fölött.

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap