label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Kultura

« Vissza a főoldalra


Kati néni sárkánya az óvodában

Létrehozva: 2008. április 21. 00:35

BÓDI TÜNDE

Cseh Katalin költővel találkozhattak gyermekek és szülők szombaton délelőtt a Csemete óvodában. Megünnepelték a költőnő születésnapját, valamint a budapesti Móra kiadónál idén megjelent, Sárkánykórus című verseskötetét.


A meghívottakat Lészai Emőke óvónő köszöntötte, majd az óvodások Kati néni eddig megjelent versei közül adtak elő egy csokorravalót. A verses összeállítas után Zsigmond Emese, a Szivárvány gyermekfolyóirat főszerkesztője vette át a szót, kiemelve: a költő megőrizte vesreiben a játék és a mese szeretetét. Cseh Katalin közel 20 éve közli verseit a Szivarványban, minden verse „rövid mese”. Legutóbbi verses kötete a sárkányvilágba nyújt betekintést, de Kati néni sárkánya nem olyan, mint Csukás István bugyuta sárkánya (Süsü), nem is a vad, gonosz ellenfél, mint általában a magyar népmesékben. Ez a hétfejű játékos, vidám, kedves és nem ellenséges. Mindezen tulajdonságait nagyon ötletesen mutatják be az illusztrációk, amelyek Kállai Nagy Krisztina munkáját dicsérik. Kati néni sárkánya végigbarangolja a nagyvilágot: fodrászhoz megy, fogorvoshoz is eljár, ugyanakkor a nagyáruházat, a vendéglőt sem hagyja ki. Tulajdonképpen mindannyain kissé sárkányok vagyunk – állapította meg Zsigmond Emese, hozzátéve: mindig valamire vágyunk, legtöbbször több dologra egyidőben, akárcsak a hétfejű sárkány:

„Minden fejem másra vágyik, minden fogam másra vásik:…” – hangzott el a Sárkányvágy című versike első soraiban. A vágyakat azonban a szív kell hogy irányítsa. Mindezek után az ünnepelt is szót kapott: felolvasta kedvenc versét ebből a gyűjteményből (A nagyáruházban), majd ízelítőt nyújtott a jelenlévőknek a következő verseskötetéből, amely a tizenkétfejű sárkányról szól majd. A gyermekek kérdéseik feltevése után saját készítésű ajándékkal lepték meg Kati nénit, és elénekelték neki a Boldog születésnapot! című dalt. Cseh Katalin örömmel dedikálta könyvét, mindekinek türelmesen bejegyzett valami személyre szóló útravalót.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap