label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Vitát gerjeszt a család fogalma az USL-ben

Létrehozva: 2013. június 07. 02:08


A módosításra javasolt alkotmány szerint férfi és nő alkot családot – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELE
A módosításra javasolt alkotmány szerint férfi és nő alkot családot – ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELE
 Miközben egyre inkább repedezik a Szociálliberális Szövetség (USL) frigye, most a szociáldemokraták és a liberálisok szó szerint a házasság fogalmán vesztek össze. Az alkotmányt módosító parlamenti bizottság ugyanis módosította a házasság meghatározását, amit úgy írt felül, hogy férfi és nő alkothat családot, az alaptörvény szövegében jelenleg a házastársak kifejezés van rögzítve. Victor Ponta nem ért egyet a módosítással, szerinte nem kell már mindent az alkotmányban leszögezni és pontosítani, és szerinte az eddigi házastársak megfogalmazás sem okozott gondot, ezért fölöslegesnek tartja a módosítást. Abban állapodtak meg, hogy a parlamenti vita során még módosítani lehet ezt a cikkelyt. Az azonos neműek házasságának elismeréséért küzdő civil szervezetek szerint az alkotmány ily módosítása homofób gesztusnak minősíthető. [Szóljon hozzá!]


Az azonos neműek házasságáról folytatott vita a hét elején robbant ki, amikor Tudor Chiuariu liberális törvényhozó javaslatára az alkotmányba bevették, hogy a szexuális irányultság alapján is tilos bárkit hátrányos megkülönböztetésben részesíteni. Ezt követően Remus Cernea független képviselő kijelentette, hogy szerinte ezek után Romániában is el kell ismerni az egyneműek házasságát. Ezt követően fogalmazta újra a család fogalmát az alkotmánymódosító bizottság úgy, hogy férfi és nő alkotja a családot. Antonescu és Ponta a parlamentben tartott rögtönzött tanácskozásukat követően elismerték, hogy nem értenek egyet ennek a cikkelynek a módosításával. Ponta fölöslegesnek tartja a régi szöveg megváltoztatását, és újságírói kérdésre külön hangsúlyozta, hogy ő sem támogatja az azonos neműek házasságának az elismerését.
 
Antonescu szerint Románia nem minősül emiatt homofób országnak, hiszen – mint mondta – egy olyan szövegrész is bekerült az alaptörvény tervezetébe, amely tiltja a szexuális beállítottság miatti hátrányos megkülönböztetést. Asztalos Csaba ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy az egyneműek házasságát kizáró alkotmánymódosítás kampánycélokat szolgál, amely a romániai előítéletekre reagál. Szerinte egy ilyen alkotmánycikk elfogadása visszalépést jelent Románia számára, emlékeztetve, hogy Franciaország a világon 14. országként engedélyezte a melegházasságot, és a brit felsőház is támogatta az azonos nemű párok házasságának elismerését.
 
2001-ben törölték a román büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A polgári törvénykönyv a 2011-ben elfogadott változatában is tiltja az azonos neműek házasságát.
Az alkotmánymódosító bizottság tegnap elutasította az egykamarás parlament bevezetésére vonatkozó módosító indítványt, akárcsak azt, hogy levél útján is lehessen szavazni. Ez utóbbit azzal indokolták, hogy a jelenlegi alaptörvény sem tiltja meg a külföldön élőknek ezt a könnyített szavazási módszert.

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap