label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Korrupt díjazás

Létrehozva: 2013. június 05. 02:08

BORBÉLY TAMÁS

Öt év után bebizonyosodott, hogy a román futballban igenis van korrupció, még ha ezt nem is olyan könnyű bebizonyítani. Az ügyészek eredményessége vegyes, hiszen két héttel ezelőtt felmentette a bíróság azt a marosvásárhelyi üzletembert, akit évekkel ezelőtt meggyanúsítottak, hogy lefizette a román bírói testület akkori elnökét. Gigi Becali újabb jogerős szabadságvesztésre ítélése elégtételt jelenthet azoknak, akik évtizedek óta azt látják, hogy a román labdarúgásban gyakran és talán a legtöbbször az nyer, akinek több pénze van, és meg tudja vesztegetni a bírókat, a játékosokat. [Szóljon hozzá!]


A hírhedt pénzestáska-per kissé eltér a hagyományos korrupciós ügyektől, hiszen maga Becali is azt hangoztatta, hogy a díjazást nem lehet megvesztegetésnek tekinteni, de a tegnapi bírói ítélet helyre tette a dolgokat. Ezzel megerősítést nyert, hogy minden tulajdonos csak a saját csapatát díjazhatja, más klubnak juttatott pénzösszeg megvesztegetésnek minősül. Továbbra is kérdéses, hogy milyen hatással lesz a román futballra ez az ítélet, kigyógyulhat-e a korrupció rákfenéjéből, vagy ez puszta illúzió. A második lehetőség sokkal valószínűbbnek tűnik, hiszen a játékosok átigazolása nyomán indított óriásper, amelyben a legfontosabb klubvezetők és játékosügynökök voltak érintettek, visszakerült alapfokra, és erősen kérdésessé vált, hogy a bűncselekmények elévülése előtt születhet-e újabb jogerős ítélet. Ebben a perben a román futball elmúlt két évtizedének mindenható urai összesen negyven év letöltendő börtönbüntetést kaptak, de a legfelsőbb szinten bekövetkezett fordulat miatt egyet sem kell letölteniük.

A hazai futballt a napokban egy újabb korrupciós per is megrázhatja, ha az ügyészek valóban nyomozást indítanak Dumitru Dragomir ligaelnök ellen, aki egy tényfeltáró riport megállapításai szerint cégén keresztül 3,5 millió euró kenőpénzt kapott egy vitatható kereskedelmi szerződés formájában az RCS-RDS kábeltelevízió-szolgáltatótól, hogy ez utóbbi kapja meg a román bajnokság több évre szóló televíziós közvetítési jogát.

Futballal kapcsolatos jogi eljárások tehát vannak, de igazából ez az első olyan látványos ügy, amelynek a végére úgy kerül pont, hogy a vádhatóság került ki győztesként. Becali helyzetén persze semmit nem változtat a tegnapi ítélet, hiszen igaz, hogy három plusz egy év szabadságvesztést kapott, de össze is olvasztották a két szankciót, így hármat kell letöltenie, akárcsak a telekcserés korrupciós ügyben, amely miatt már május 20. óta börtönben ül, így várhatóan nem kell több időt a hűvösön töltenie.

Voltak eddig is megvesztegetési ügyek, amelyben Cornel Penescu, az FC Argeş tulajdonosa és bírók voltak a főszereplők. Akkor sportszankciók sem maradtak el, a regáti csapatot visszaminősítették alacsonyabb osztályba, mint ahogy külföldön is történt a Juventusszal, vagy az 1990-es évek első felében a Marseille-jel. Romániában azonban elképzelhetetlen, hogy teljes szigorúsággal lépjenek fel, hiszen a Steaua megbüntetésével az amúgy is adóssághegyek alatt görnyedező román futball végét jelentené a katonacsapat kizárása az élvonalból. Románia soha nem volt a radikális döntések országa, ezért minden bizonnyal illúzió reménykedni, hogy a Steauát megbüntetik, hacsak az UEFA nem szánja rá magát, és nyomást gyakorol majd az illetékes sporthatóságokra.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap