label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Napirenden

« Vissza a főoldalra


Felmelegített egyéni választókerületes törvény

Létrehozva: 2013. június 04. 01:21

ÖSSZEFOGLALÓ

Újból elfogadnák, amit tavaly az alkotmánybíróság elvetett
Újból elfogadnák, amit tavaly az alkotmánybíróság elvetett
 A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) arról döntött hétfőn, hogy újabb politikai célokkal egészíti ki a szövetség működési alapját képező megállapodást. Az új célok között szerepel az alkotmánymódosítás, valamint az új közigazgatási régiók létrehozása. Ezt Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke jelentette be. A kormányzó szövetség etikai kódexszel is kiegészíti a megállapodást, miután egyre több nézeteltérés jelentkezett a felek között. Kiderült az is, hogy a liberálisok a közigazgatási régiók kifejezést már az alkotmányba beépítenék, és mind az alaptörvény módosítását, mind a közigazgatási régiók kialakítását az év végéig nyélbe akarják ütni. A szociáldemokraták a kétfordulós, többségi, egyéni választókerületes – a romániai magyarságnak kedvezőtlen – szavazási rendszer kérdését ismét napirendre tűzték. [Szóljon hozzá!]


Antonescu szerint az USL-s együttműködési megállapodás kiegészítése azt fogja tartalmazni, hogy az alkotmány módosítását és a közigazgatási régiók létrehozásáról szóló törvényt már az idén elfogadják. A tervek szerint az alaptörvény módosításáról szóló népszavazást ősszel szervezik meg.

A kormányzó szövetségnek eddig is szerepelt a tervei között ez a két cél, de az utóbbi időben egyre több nézeteltérés jelentkezett a koalícióban, ezért most írásban is nyomatékosítani akarják, hogy az alkotmánymódosítás, valamint a közigazgatási régiók létrehozása a szövetség kiemelt céljai közé tartozik. Antonescu a Victor Ponta miniszterelnökkel, az USL szociáldemokrata társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az eddigi megállapodásból semmit nem törölnek, a kiegészítés pedig azt a célt szolgálja, hogy az USL „tartósan” és „hatékonyan” működjön.

Az USL a most zajló tavaszi parlamenti ülésszakban akarja módosítani az alkotmányt. Az új közigazgatási régiókról szóló törvényt ősszel akarják elfogadtatni a parlamentben, hiszen Antonescu már a hétvégén elmondta egy televíziós műsorban: előbb a módosított alkotmányban akarják rögzíteni a régió kifejezést, mint új közigazgatási szintet. Antonescu szerint az alaptörvény csak említést tesz majd a régiókról, a konkrét működésüket, felépítésüket egy külön törvényben szabályozzák majd. Kijelentette, hogy a régiósítás nyomán kihívást jelent Románia föderalizálásának az elkerülése, ami nem csak Székelyföld, hanem a román többségű vidékek miatt is „veszélyt jelent”.

Az USL tegnapi döntése nyomán több területen fogják újratárgyalni az együttműködési megállapodást, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) javasolja a korábban Antonescu–Ponta név alatt ismert, egyéni választókerületes, többségi szavazási rendszer bevezetéséről szóló választási törvény újbóli elfogadását, amit tavaly az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánított, s emiatt végül a 2008-as választási törvény szerint szervezték meg a tavalyi parlamenti választásokat.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap