label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Bulvar

« Vissza a főoldalra


Halottnak hiszi magát egy brit férfi

Létrehozva: 2013. május 28. 11:04


A világ egyik legritkább betegségében, Cotard-szindrómában szenvedő brit férfiról írt a The Daily Telegraph. A lap által csak Grahamként említett férfi halottnak hiszi magát. [Szóljon hozzá!]


A férfi ideje java részét temetőkben tölti, mert úgy véli, hogy ott lehet a legközelebb a halálhoz. Betegsége kilenc éve kezdődött, amikor súlyos depressziótól szenvedve öngyilkosságot kísérelt meg áramot vezetve vízzel teli fürdőkádjába. Nem sikerült végeznie magával, viszont súlyos kényszerképzetei támadtak. Nyolc hónappal később azzal ment orvoshoz, hogy agyhalált diagnosztizált magán, az orvosok viszont Cotard-szindrómát, más néven "élőhalott-állapotot" állapítottak meg.

Graham annyira erősen zombinak hitte magát, hogy egycsapásra abbahagyta dohányzást, és nem volt hajlandó enni, mondván, nincs értelme, mivel halott. Hamarosan a beszédet is beszüntette. Csak hosszú hónapokon át tartó terápiával sikerült visszaterelni viszonylag normálisnak mondható életvitelre.

"Semmiben nem találtam örömet. Elvesztettem a szag- és ízérzékelésem. A beszéd tejesen feleslegesnek tűnt, mivel sohasem volt mondandóm" - idézte a lap a férfit, akit mind a mai napig gyakorta kísér haza rendőr a temetőből, bár állapota már sokat javult.

Grahamet többek közt Steven Laureys, a Liege-i Egyetem neurológusa is alaposan megvizsgálta.

"Tizenöt éve elemzek agyműködésről készült felvételeket, de ennyire csekély aktivitást senkinél sem láttam, aki a saját lábán közlekedik és képes beszélni másokkal. Graham abnormális agyi funkciói a vegetatív állapotban lévők, vagy az alvók agyműködésére hasonlítanak" - mondta a tudós a lapnak.

A Cotard-szindróma az egyik legritkább betegség a világon, de azért Graham nincs egyedül: több száz kórtársa van. Depresszióból alakul ki, és többféle megnyilvánulása van. Az "élőhalottságon" kívül akadnak, akik úgy érzik, hogy végtagjaik nem engedelmeskednek nekik. (4)


[WEB - Lapunk nyomtatott változatában nem szereplő, kizárólag internetes tartalom.]

Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap