label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Városnapok: öröm és bosszúság a kolozsváriaknak

Létrehozva: 2013. május 25. 01:53

ÖSSZEFOGLALÓ

A főtéri ünnepélyes megnyitóval tegnap késő délután hivatalosan is elkezdődött a Kolozsvári Városnapok május 31-ig tartó rendezvénysorozata, amelyen korosztálytól függetlenül mindenki talál magának való rendezvényt. [Szóljon hozzá!]


A város több helyszínén zajló rendezvények fő gócpontja idén is a belváros, az Óvártól a főtéri nagyszínpadon át a Fogoly/Potaissa utcai középkori csatatérig, a Farkas utcai kirakodóvásárig, amelyen nemcsak kézművesek és könyvkiadók, hanem intézmények is jelen vannak – szellemi kínálataikkal.

Ugyanakkor a belvárosi helyszínek miatt a rendezvénysorozat nemcsak örömünnep a kolozsváriaknak, hanem bosszúság forrása is: számos – teljes vagy részleges – útlezárásra számíthatunk, de a Farkas utcai tanintézményekben is zárt ablakkal kell ülniük egy hétig a diákoknak, a kinti hangzavar miatt.

Tegnap kora délután, órákkal a III. Kolozsvári Városnapok hivatalos rajtja előtt, a Farkas és a Színház/Emanuel de Martonne utcában már hangolták a zenei berendezéseket, és már teljes gőzzel üzemelt a kirakodóvásár legtöbb szereplője. A Könyvek Sétánya sok magyar kiadványt is tálal: a Kriza János Néprajzi Társaság, a Stúdium és az Ábel könyvkiadók áruit. Az „élelmiszersoron” a hazaiakon kívül olasz, japán, kínai ételkülönlegességek és italok várják a közönséget, de van kürtőskalács, torockói sajtféleségek, a Székely Termékek képviseletében pedig többféle ropi és gyümölcsdzsem. A művészetek világából a British Council, továbbá német, francia, orosz, olasz, brazil, koreai és északi népek képviseletei kínálják termékeiket, a Confucius Intézet tanára pedig kínai írásjelekkel leírt szöveget rögtönzött papírra bárkinek, aki hozzá fordult nevének vagy más szónak a „kínaisítása” céljából. A népművészeti termékek kategóriájában szintén találni magyar vonatkozásút, így kalotaszegi varrottast Magyarvistáról, de székely zászlót kitűző bőrdíszműves is várja a vevőket – akihez a zászló miatt tegnap már ki is hívták a rendőrséget, amely levétette azt.

Kevés a magyar vonatkozású rendezvény

A sörsátrakat és a színpadot már csütörtökön elkezdték felállítani a Főtéren, ahol elsőként a Mary Poppins musicalt tekinthették meg azok, akik lemaradtak a tánc világnapja alkalmából nemrég szervezett előadásról. Ugyanitt lép fel ma este 10 órától a városnap díszvendége, a tavalyi Euróvíziós dalfesztivált megnyerő Loreen.

A rendezvénysorozat harmadik kiadásának viszont a kifejezetten a magyar kisebbségnek szóló programjai igencsak szegényesek, bár eseményekben ezúttal sincs hiány. A multikulturalitás jegyében például Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivált is magába foglal a Városnapok, ahol különböző nemzetiségek – brit, olasz, spanyol, indiai, moldovai, szír, japán – finomságait mutatják be, elsőként pedig a magyart: szombaton 11 órától a Memo 10 Étteremben (Memorandumului/ Unió utca 10.) lesznek terítéken a magyar ízek, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa szervezésében. A magyaros ételeket a Mikó Étterem szolgáltatja, a menüben többek között gulyáslevest, csirkepaprikást és vargabélest kínálnak az érkezőknek.

Az ínycsiklandó ételek után pedig a kalóriák elégetéséről is gondoskodnak a szervezők, hiszen Szaladj Donáttal elnevezéső akadályversenyre (szombat, Hója erdő), éjszakai biciklizésre (szombat, Főtér) és streetballra is sor kerül, sőt a krikettel is megismerkedhetnek az érdeklődők vasárnap a Kolozsvár Arénában, amikor a Kolozsvári Krikett Klub a temesvári Krikett Titánokkal mérkőzik. Ugyancsak vasárnap a Mărăşti moziban A vizsga és a Vad Magyarország című filmeket vetítik 17.00 és 19.00 órától, az este főszereplője viszont a klasszikus zene: 20 órától Operagálára kerül sor a főtéri színpadon, 21 órától pedig az Állami Filharmónia előadásában Verdi műveiből hallgathatunk válogatást.

Középkori lovastorna a Várfalnál

A Várfal középkori lovastornának és lovagoknak ad otthont a városnapok teljes ideje alatt, itt korhű fegyvereket és középkori táncokat is bemutatnak. A város felfedezésére is lehetőséget adnak a szervezők: a hétvégén a Fellegváron tartanak vezetett sétákat, 13–14 és 15–16 óra között román nyelven, valamint 14–15 óra között angol, illetve magyar nyelven, a botanikus kert bejárásához viszont csak román és angol vezetőt alkalmaztak. Ugyancsak a hétvégén kerül sor az ország legnagyobb, 1000 euró fődíjű kincskereső versenyére.

A hét folyamán több kiállításmegnyitóra is sor kerül, például ma 17 órakor a Szabók bástyájában kínai kalligráfiákból nyílik tárlat. A Kaszinó is több rendezvény színhelye, ma 18 órától divatbemutatóra kerül sor, vasárnap 14 órától pedig innen indul a veterán luxusautók parádéja. A koncertek sora is tucatnyi, ezekből a főtéri és a Karolina téri színpadokon is lesznek. Nem feledkeztek meg továbbá a gyerekekről sem, akiket versenyekkel, kézműves tevékenységekkel várnak több helyszínen.

A részletes program a www.ziledecluj.ro honlapon tekinthető meg, a programfüzetek több helyszínen, így a Deák Ferenc/Eroilor utcai turisztikai információs központban szerezhetők be.


Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap