label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Feladatkijelölő RMDSZ-kongresszus

Kelemen Hunor: Irányt szabunk, célokat tűzünk ki, jövőképet vázolunk fel ezen a kongresszuson
Létrehozva: 2013. május 24. 00:50

Sz. K.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke - ROHONYI D. IVÁN
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke - ROHONYI D. IVÁN
Szombaton Csíkszeredában kerül sor az RMDSZ feledatkijelölő kongresszusára. Ezen a küldöttek új, módosított alapszabályzatot és programot fogadnak el, a dokumentumokat – az RMDSZ tájékoztatása szerint – a szövetség szakemberei a nyilvános konzultáció során beérkezett javaslatok alapján, a társult civil szervezetekkel, valamint a helyi – és megyei szervezetekkel való egyeztetés alapján dolgoztak ki. A csíkszeredai eseményen bemutatásra kerülnek a szövetség új irányelvei és céljai alapján megfogalmazott dokumentumai, alkotmánymódosítás, Székelyföld, szórvány, európai parlamenti választások, gazdaság, európai polgári kezdeményezés témában, amelyeket az RMDSZ prioritásként kezel a következő hét évben. Interjúnk Kelemen Hunorral, az RMDSZ szövetségi elnökével. [Szóljon hozzá!]


– Milyen programmódosító javaslatokat terjeszt az RMDSZ a kongresszus elé?

– Programjának tervezett módosításával nem változtat irányt az RMDSZ, bizonyos helyeken viszont korrekcióra van szükség. Vannak olyan programpontjaink, amelyek az elmúlt két esztendőben megvalósultak, illetve olyan új kihívások, amelyeket programba kell foglalnunk. Mindig újabb célokat kell kitűznünk magunk elé, megpróbálunk e célok felé menetelni, eszközöket keresni ezek eléréséhez. Ilyen szempontból fontosnak tartom azokat a dokumentumokat, amelyeket a kongresszus elé terjesztünk, mindegyik a jövőről szól az alkotmánymódosítástól az EP-választásokig, az európai polgári kezdeményezéstől gazdasági javaslatainkig. Mindezekből világosan kitűnik, milyen Romániát képzelünk el mi, erdélyi magyarok, milyen társadalmi berendezkedést, közigazgatást, társadalompolitikát, milyen jövőt a Székelyföldnek, szórványnak – ezek lesznek azok a programpontok, amelyek meghatározzák a következő esztendők cselekvését. Most, ellenzéki pozícióban is, vagy a későbbiekben, amikor ez esetleg változhat. Irányt szabunk, célokat tűzünk ki, jövőképet vázolunk tehát fel ezen a kongresszuson.

– Milyen eszközei vannak az ellenzékben levő RMDSZ-nek a napirenden levő fajsúlyos, az erdélyi magyarság életét hosszú távon meghatározó politikai döntések befolyásolására?

– Gyengébb eszközeink, szűkebb mozgásterünk van, mint amikor az RMDSZ a kormánykoalíciónak volt a tagja, amikor a mérleg nyelvének számított. Most kétharmados parlamenti többséggel állunk szemben, amely bármely döntést meghozhat. Nyilván, ehhez az is szükséges, hogy ők maguk le tudják folytatni belső vitáikat, képesek legyenek konszenzusra jutni. A restitúciós törvény esetében bebizonyosodott, hogy ha a párbeszédet keressük, ha érveket sorakoztatunk fel, ha ragaszkodunk az elvekhez, akkor ezzel a 70 százalékos többségű koalícióval is sikerül szót értenünk. Nyilván nem minden kérdésben, nem teljes egészében, de az elveket illetően igen. Az alkotmánymódosítás, régióátszervezés ebben a pillanatban sokkal súlyosabb, bonyolultabb kérdés. A többség ugyan megvan az akaratérvényesítéshez, ebben a pillanatban azonban még nem úgy tűnik, hogy tudják, milyen irányba tartanak. A jelek nem jók. Mi viszont most nem tudunk mást tenni, mint azt, hogy partnereket keresünk – nem csak a politikában, hanem a társadalomban is. Nem csak Székelyföldön, Erdélyben, hanem a román társadalom szintjén, hiszen a közigazgatási reform mindenkit érint. Minket, magyarokat sajnos mindenkinél jobban. Partnereket kell tehát keresnünk és meg kell győznünk őket, hogy az, amit javasolunk, az előrehaladást szolgálják, hogy egy székelyföldi vagy egy partiumi régió létrehozása nem irányul az ott élő románok ellen. Nem könnyű ezt elérni, hiszen 24 évvel a kommunizmus bukása után is működnek még erős magyarellenes reflexek, a gazdasági válság pedig felerősíti a nacionalizmust.

– Milyen változásokat terveznek az alapszabályzatban?

– Az egyik javaslat értelmében a szövetségi állandó tanácsot kibővítjük. Ez egy nagyobb testületté alakul, ahol időről időre megbeszéljük a fontos stratégiai kérdéseket, meghozzuk az ezzel kapcsolatos döntéseket. Az elnökség szűkebb, operatív testület lesz, amely alkalmas a napi, gyors döntések meghozatalára. Ami a platformokat illeti, nem vagyunk párt, hanem szövetség vagyunk, ahol különböző politikai doktrínák, irányultságok, világnézetek jól elférnek egymás mellett. Ezeket szeretnénk hangsúlyosabbá tenni, hogy egyrészt a szövetség életében, másrészt az erdélyi magyar társadalomban artikuláltan jelen legyenek. Öt-hat politikai doktrína szerint működő platformra van szüksége az RMDSZ-nek, amely tükrözné a nagy politikai családokat. Ugyanakkor beindítjuk a tagozatok megszervezését. Most az RMDSZ nőtagozatát hozzuk létre, ezzel már nagyon rég adósai vagyunk a társadalomnak, a politizálást, közéleti szerepet vállaló nőknek. Hosszú távon ezt követnie kellene a vállalkozók, vagy más szakmai rétegek tagozatainak, ez a bevett gyakorlat az Európai Néppártban is, ehhez próbálunk fölzárkózni.

 


Kovács Péter főtitkár, kongresszusi biztos tájékoztatása szerint az RMDSZ 24 éves életében a legnagyobb létszámú és leglátványosabb kongresszus a csíkszeredai. Több mint ezer résztvevőre számítanak, köztük számos román és magyarországi politikusra. A 11. RMDSZ kongresszuson többek között részt vesz: Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Párt elnöke, Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt elnöke, valamint a magyarországi FIDESZ képviseletében Rogán Antal frakcióvezető, az MSZP részéről Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes. Jelen lesz továbbá Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke. Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martens videóüzenetben köszönti a Kongresszus résztvevőit.

„A szombati esemény vizuális szempontból is 21. századi lesz, modern, dinamikus, erőteljes szervezet vagyunk, ez látszani fog a kongresszuson” – jelentette be a kongresszusi biztos, majd hozzátette: látványos színpadképpel, infografikákkal, kisfilmekkel és zenei bejátszásokkal készülnek a szervezők.Új hozzászólás

Kommentek küldése csak bejelentkezett felhasználók által lehetséges.

További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap