label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Szertartásokkal alakíthatjuk ki gyermekünk elalvási szokásait

Több oka lehet a nyugtalan alvásnak
Létrehozva: 2008. március 01. 07:59

BÓDI TÜNDE

Kényes és ugyanakkor minden szülőt érintő témáról esett szó a Csemete óvoda Szülők Klubjának legutóbbi összejövetelén. Pető Júlia pszichológus a kisgyermekkori alvászavar kapcsán arról beszélt, miért nem akar elaludni a gyermek egyedül, miért sír fel éjjel többször is és miért nem nyugszik meg és alszik vissza hamar.


Alvászavarról akkor beszélünk, ha az alvásképtelenség károsodott nappali teljesítményt vagy túlzott álmosságot eredményez – szögezte le a pszichológus. Ilyenkor az alvás nem teljesíti alapvető funkcióját, vagyis nem képes biztosítani a szellemi és fizikai készenlétet. Az alvás-ébrenlét ritmikus változása az egyik legalapvetőbb biológiai ritmus, amelynek alvás-ébrenlét aránya és mintája jellemzően függ az életkortól. Ennek normális ritmusát egy alapjaiban ismeretlen működésű „belső óra” (cirkadián óra) vezérli. A cirkadián alvás-ébrenléti periódus tartama többnyire 25 óra, a külvilág időjelzései, pl. világos (nappal) és sötét (éjszaka) azonban ezt a ritmust normális körülmények között a szokásos 24 órás periódusra szinkronizálják.

Gyakran a szülő ébreszti fel a gyereket
Az újszülöttek alvásideje 17–18 óra, ez policiklikus jellegű, amelynek során rövid alvás-ébrenlét periódusok váltják egymást. A két alvó fázis egy nyugodt (ami a felnőtt lassú fázisának felel meg) és egy mozgásos szakaszra különíthető el (felnőttnél paradox fázis). A nyugodt fázis jellegzetessége, hogy az újszülött teste ilyenkor egy-egy összerezzenéstől eltekintve mozdulatlan. Ebben a szakaszban történik a növekedéshormon kiválasztása. A mozgás fázis jellemzője a mimikai izmok mozgása, szemnyitogatás, ásítás, nyögések, kifejezett végtagmozgások, nyújtózkodás. A labilis alvás időszaka ez, amelyet „mikroébredések” szakítanak meg. A szülők ezt a mozgásos, agitált periódust gyakran összetévesztik a valódi ébredéssel és felébresztik a gyereket azzal, ha akkor felveszik, és ringatni vagy csitítgatni kezdik.

Az ébredés, csakúgy, mint az alvás, két szakaszra osztható. A nyugodt ébredésre: ha a gyermek figyel a környezetében történő dolgokra, figyeli a hangokat, zajokat; és a nyugtalan ébredésre: nem figyel a környezetére, nem reagál semmire, magába zárkózik, sírni kezd és vigasztalhatatlan.

Az egy hónapnál fiatalabb újszülött alvása átlagosan 16 órát tesz ki egy nap (14–20 óra). Ébredése eleinte nyugtalan, még nem tud különbséget tenni nappal és éjszaka között. Egyhónapos és hathónapos kor között már kialakul az éjszakai-nappali periodicitás. Jellemző lesz a 24 órás cirkadián ritmus megjelenése (hőmérséklet, szívritmus, légzésszám, hormonszintek) és ennek első tünete a 17–24 óra közötti időben tapasztalható agitált ébredési szakasz, amikor sír, ordít, rúgkapál. Ezeket a tüneteket gyakran tévesen az éhséggel vagy hasfájással hozzák összefüggésbe.

Fontos tanács a szülőknek, hogy ilyenkor a gyereket ne etessék, ne akarják mindenáron megvigasztalni, hagyják nyugodt környezetben. Esetleg megpróbálhatják a fürdetést erre az időpontra tenni, de persze csak akkor, ha a gyerek szereti a vizet. Gyengéden ringathatják, de szintén csak akkor, ha a gyereknek nincs ellenére.

Féléves kortól négy éves korig rövidül a nappali alvás ideje, egy évesen általában még napközben kétszer, 18 hónapos korától már csak egyszer alszik. 3–5 éves korra alakul ki a diurnális minta, de az ébrenlét időszakát még rövid, nappali alvás szakítja meg. Az is megeshet, hogy ebben a korban egyáltalán nincs alvásigénye. Ebben az életkorban esténként gyakran nagyon nehéz lefektetni a gyereket, és éjjelente rémálmok jelentkezhetnek.

Felkészülés az elalvásra
Általában minden gyermek három év körül (esetenként korábban is) úgynevezett elalvási zavarral küzd, ami azt jelenti, hogy nem tud egyedül elaludni. Az oka lehet szorongás. Attól fél a gyermek, hogy ha lehunyja a szemét, eltűnik a világ körülötte, fél a magánytól, adott esetben fél a sötétségtől vagy a következő napon rá váró feladat teljesítésétől. Ha 4–6 alkalommal felébred egy éjszaka, az normálisnak tekinthető, a gond akkor kezdődik ha nem képes visszaaludni. Az is megoldást jelenthet, ha anyapótlóval próbáljuk altatni a gyermeket. Ez lehet egy kedvenc játék, de fontos, hogy ha elveszünk tőle valamit, ami vigaszt nyújt (testi közelséget, cumit stb.), adjunk nekik valami mást cserébe. Fel kell készíteni testileg és lelkileg is az elalvásra. Az elalvás előtt együtt töltött 15–20 perc nagyon fontos a gyermek számára. Oda kell bújni mellé, és amikor már félálomban van, akkor kell egyedül hagyni, ilyenkor részben érzi azt, hogy már nem vagyunk ott. Nagyon fontos, hogy a saját helyén aludjon el, mert ha például ölben alszik el és az ágyban ébred, ez nyugtalaníthatja.

Csecsemő korban gyakori az úgynevezett inverz alvás – hívta fel a figyelmet a szakember. Ez abból áll, hogy a kisbaba felcseréli a nappalt az éjszakával. Mivel nappal sok inger éri, azzal próbál védekezni, hogy alszik, éjszaka pedig a kevesebb inger hatása miatt keresi azokat. Kitartóan le lehet szoktatni erről, megteremtve a megfelelő alvási feltételeket: szellőztetés, úgynevezett rituálé kialakítása (pl: evés, fürdetés, meseolvasás és aztán alvás). A nappali alvásához ne teremtsünk éjszakaihoz hasonló feltételeket, ne sötétítsük be a szobát, ne szűrjük ki a külvilág zajait, végezzük nyugodtan a napi teendőinket. Este viszont teremtsük meg a nyugodt alváshoz szükséges feltételeket. A pszichológus szerint akkor mondhatjuk, hogy egy gyermek átalussza az éjszakát, ha 4 héten át megszakítás nélkül éjféltől hajnali 5–6 óráig alszik egyhuzamban.

Ügyeljünk az orrmandulára
Ugyancsak alvászavarként minősíthető a pánikroham, amikor a gyermek éjszaka közepén felül, ordít, izzadt. Ennek többnyire genetikai oka van, de az orrmandulával rendelkező gyermekeknél is gyakori. Ilyenkor a gyermek nem tud beszámolni álomképekről. A rohamok legtöbb 10–15 percig tartanak, és a gyermek reggelre nem is emlékszik arra, ami éjszaka történt. Ilyen esetekben a legjobb nem kifárasztani lefekvés előtt a gyermeket, vacsoránál kerülni a nehezebb ételeket. Az évek múlásával a tünetek megszűnnek.

Az alvajárás a lassú hullámú alvás alatt következik be, az ebből történő ébredés idején. Az alvajárási epizódok gyakoriak gyerekeknél, és túlnyomó többségben fiúknál észlelhetők. Az alvajárók nyitott szemmel járnak és kikerülik az akadályokat, de ha felébresztik őket, nem emlékeznek a történtekre.

Beszélhet is álmában a gyermek, ennek oka, hogy amit nappal megél, de nem mond ki, arról éjszaka beszámol. Nem mindig érthető, amit mond, néha csak szavakat, foszlányokat értünk meg. Nagyon gyakoriak kisgyermekkorban a rémálmok is. Ilyenkor teljesen fel kell ébreszteni a gyermeket álmából, nem szabad hagyni hogy szenvedjen.

Ha másnap emlékszik az álmára, fel kell dolgozni azt, gyurma vagy rajz segítségével, és meg kell szelídíteni a rosszat, hogy többé ne féljen tőle. Ha érzi, hogy az ő kezében van a kontroll, akkor kevésbé fél. Megeshet, hogy másnap nem mer elaludni, nehogy ismét rosszat álmodjon. Jó megoldás lehet, ha úgynevezett álomtervet készítünk közösen, amikor a gyerek megtervezi meseszerűen, hogy mit szeretne álmodni.

Ha a baba nem akar egyedül aludni, megpróbálhatjuk egy ideig sírni hagyni a gyermeket, de pontosan kell tudni sírásának okát. A síró gyermeket mindig meg kell vigasztalni, azonban a saját ágyába kell visszatenni. Lehet néhány álmatlan éjszakánk, de kitartással és határozottsággal elérhetjük, hogy a gyermek a helyén aludjon. Ha azonban más oka van a sírásra, pl. fájdalom, betegség, akkor semmiképp sem szabad egyedül hagyni, hiszen nincs jobb gyógyszer a szülői szeretetnél, a szülő nyújtotta biztonságnál.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap