label_szabadsag
1 USD 3.91  1 EUR 4.58  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Velemeny

« Vissza a főoldalra


Válasz Czika Tihamérnak

Létrehozva: 2008. február 15. 04:39

Az Apáczai Csere János Baráti Társaság választmánya

A Kolozsvári Református Kollégium és egykori utódiskolái öregdiákjainak Apáczai Csere János Baráti Társasága választmánya nevében kijelentjük, hogy Czika Tihamér fent nevezett cikkét a tárgy jelentőségéhez mérten komolytalanságról, tájékozatlanságról és illetéktelenségről árulkodó okvetetlenkedésnek ítéljük. Európai szellemiségben fejlődött történelmi tanintézeteink belső falait próbálja bontani, miközben élet-halál harcukból magukhoz térve sorvadtan és kifosztva épphogy éledeznek, és egykori rendeltetésükhöz és státuszukhoz igazodva a jobb idők szellemi-erkölcsi parancsait követik. Nem felejtik el Berzsenyi Dániel figyelmeztetését: „… minden ország támasza, talpköve / A tiszta erkölcs, mely ha megvész / Róma ledűl s rabigába görbed.”


Különös és elgondolgoztató egybeesés, hogy miközben pl. a Farkas utcai Református Kollégium egy reálosztály indíthatásáért folyamodik a hivatalosságokhoz, épp ekkor félti Czika Tihamér a szekularizációt a felekezeti oktatás térhódításától. Mit gondol, hány tanévnyi ideig tarthat a hivatali alkudozás, vagy átejtő packázás, míg európai normákba illeszthető megoldás születik. Különösen, ha ilyen „elkötelezett”,magát büszkén liberálisnak valló hívei lesznek a hazai magyar kisebbségi oktatásnak, akik ahelyett, hogy liberálisan üdvözölnék szülők és diákok választási szabadságát iskolaféleségek alternatívái között, aggódnak talán attól való féltükben, hogy a választásban alul maradnak és győz az európai szellemiségben kikristályosodott és továbbhagyományozni óhajtott légkör vonzereje, túlterjed az általuk kiokumlált mértéken.

Külön figyelmébe ajánlunk néhány apróságot:

1. Ha felháborítja a szülői nyilatkozat közjegyzői hitelesítésének követelése, kérjen egyszerűbbet és okosabbat. Iskoláink, kollégiumaink fontos hányada 450 éves múltra tekint vissza, alapításuk fejedelmi adományokhoz kötődik, vagyonuk jelentősen gyarapodott a századok folyamán – főurak, polgárok, kispénzű emberek jóvoltából. Az 1948-ban kisemmizett felekezeti intézeteket még ma sem kárpótolták teljes veszteségükért, hogy önfenntartásukat biztosították volna.

2. Hogy lehet kifogásolni azt, hogy a tanulók elvárják az élet keletkezésének több oldalról történő megvilágítását?!

3. A nemi diszkrimináció tekintetében a népfelséghez kell fordulni, amely egyelőre nem szívesen fogad lelkésznőket.

4. „Szent János” elméleti líceum? Vajon nem János Zsigmond erdélyi fejedelem szentült meg „liberális” tudatában?

5. A többségi vallású iskolákról rutinszerűen gondoskodik az államvezetés. Ezt a csángók esetében nem mondhatjuk el, csak a kárpótlás elmaradásáról beszélhetünk az önazonosság századokon át tartó fosztogatásáért.

6. Vajon jobb nekünk a tízparancsolat és imádság életigenlő – egyebek közt a más életét is kímélő és tiszteletben tartó programot fölcserélni olyan modellekkel, melyeknek tünetei amerikai iskolások vérengzéseitől bűzlenek a termekben, folyosókon és udvarokon.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap