label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Marosújvár – Sós tó alakult ki a szupermarket helyén

A hatóságok sürgősségi segélyt kérnek
Létrehozva: 2010. december 28. 01:16


Sós tó alakult ki abban a kráterben, amely a múlt szerdán keletkezett Marosújváron, a régi sóbánya egyik tárnájának beomlásával. A kráterben összegyűlt víz elnyelte a bevásárló központot, amelynek egyes árucikkei a sóstó felszínén lebegnek.


Az újonnan keletkezett tó sótartalma 280 gramm/liter, a mélysége 9–16 méter, és több mint egy hektárnyi területen (10 500 négyzetméter) fekszik. A tó vize jelenleg is alakítja a partját, a partvonal a tapasztalatok szerint nagyjából egy év múlva nyeri el végleges formáját.

A károk felbecsülése megtörtént: mint az a megyei katasztrófavédelmi bizottság tegnapi ülésén elhangzott, a katasztrófa okozta károk elérik a 6,6 millió lejt, amiből több mint 3 millió az összeomlott szupermarketet terheli. A Fehér megyei hatóságok emiatt sürgősségi segélyt kérnek a kormánytól – az igény már akár a kormány mai ülésén is napirendre kerülhet.

Kiderült, hogy a sóbánya tulajdonában levő szondából származó, nyomás alatt levő, felszínre kerülő víz okozta a tárna beomlását. A katasztrófa során több épület megrongálódott, egy áruház pedig teljesen összedőlt – költöznie kellett a marosújvári pénzügyi hivatalnak is, amelynek fala megrepedt: tegnaptól ideiglenesen a város könyvtárának épületében fogadja az ügyfeleket az intézmény.

A földmozgás csütörtök estére már megszűnt, szakemberek szerint a veszély elmúlt. A lakosság jelentős része ennek ellenére nyugtalan, akik tehették, rokonaikhoz költöztek. „A só nyújtotta Marosújvárnak a megélhetést, és most a só vette el ugyanezt” – mondta egy lakos. A marosújváriak arra panaszkodnak, hogy ezek után senki sem akar majd házat vásárolni a városban, így azok, akik el szeretnének költözni, más anyagi forrásra – nem pedig korábbi ingatlanuk ellenértékére – kell, hogy támaszkodjanak. A környező házakat már csütörtök estig sikerült újra közművesíteni.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság javaslatára a helyi hatóságok 12,7 millió lejes támogatást kérnek a kormánytól, az összegnek több mint a fele – 6,5 millió lej – a kráter kaviccsal való megtöltéséhez, vagyis betöméséhez szükséges. A megrongálódott utak megjavítása 2,4 millió lejt emésztene fel, de egy kisebb terelőutat is építenének, míg a nehézgépjármű-forgalmat 2,1 millió lejes befektetéssel teljesen kivezetnék a városból, Marosnagylak felé. Az érintett magántulajdonok kárpótlására 335 ezer lejt szánnának a kormánysegélyből, egy millió lej pedig a környező dombokról lefolyó vizek gyűjtő-, illetve elvezető rendszerére lenne szükséges.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap