label_szabadsag
1 USD 3.8  1 EUR 4.65  100 HUF 1.5
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Korkep

« Vissza a főoldalra


Prücsöktánc a környék összes magyar gyermekének

Magyarpéterfalva
Létrehozva: 2010. október 02. 04:38

BAKÓ BOTOND

Vidám körjátékok segítségével ismerkedtek egymással a gyermekek
Vidám körjátékok segítségével ismerkedtek egymással a gyermekek
A mintegy 40 perces, kanyargós úton történő autózás után Balázsfalván magától a közlekedési rendőrtől kaptam útbaigazítást, hogy tudniillik merre is van Péterfalva. Rég jártam errefelé, és nincs ilyen nevű helyre irányító tábla, mert a 600 lelket számláló kis falucska egy idő óta Balázsfalva „falusi negyede.” A polgármester törődése meg is látszik rajta, az utakat rendben tartják, még a mellékutak egy része is aszfaltozott.


Guggoljon ide mellém,
Ki nem csak hallani,
De érteni akar,
Hogy közel legyen a szívdobogásunk.
Birtalan Ferenc

Idegen arcokra számítottam, de hamar kiderült, hogy itt is sok a volt tanítvány, és akik nem azok, rövidesen szintén beszélgető partnerré váltak. A kora őszi időben, szeptember 25-én, szombaton mintegy 90 gyermek gyűlt össze a helyi kultúrotthonban és tágas udvarán, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) hívó szavára. Péterfalváról, Magyarlapádról, Balázsfalváról és Tűrből érkeztek a kicsinyek szüleikkel, mindannyian ingyenesen vehettek részt a színes programokon.

Az EMI példamutató, lelkes fiataljai egész sor érdekes programmal várták a sorra érkező, kíváncsi „prücsköket,” akik láthatóan szívesen jöttek. Változó ütem szerint, hol pergő ritmusú remek játékokban, hol meg csendes odafigyelést igénylő, anyanyelvet csiszoló verselésben, mesemondásban, dalolásban, majd bútorfestésben vagy éppen igazi bábozásban lehetett részük, a tevékenységek között mindig egy-egy kis szünettel, hogy feltöltődjenek. A gyerekek megbátorodtak, és egyre többen kapcsolódtak be az érdekes elfoglaltságokba.

Szakács Júlia, az EMI országos titkára, a program főszervezője Makkai Dénes helyi lelkipásztorral együtt mesélt a gyermekeknek szánt nap előzményeiről és a péterfalvi gondokról. Júlia számomra ma is enyedi véndiák, egyébként marosvásárhelyi orvostanhallgató, életének pedig szerves tartozéka a szórványban élő gyermekekről történő gondoskodás. Mint mondta: Benedek Elek, a nagy mesemondó véleménye iránymutató kell hogy legyen számukra, miszerint a „házat alapjaiból kell felépíteni”. Szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, hogy boldogságot és örömet osszanak a sokszor szorongásokat hordozó, szórványban élő magyar gyermekek táborában. Tavaly ősszel kezdték, és remélik, hogy folytatni tudják hétvégi akcióikat. Karácsony előtt ajándékgyűjtést szerveztek, majd meglátogatták Sárd, Magyarigen, Balázsfalva, Péterfalva magyar családjait. Mindenhol nagy szeretettel fogadták őket. Tűrben románul foglalkoztak a magyar gyermekekkel, mert többen már elvesztették anyanyelvüket. Nagy élményt jelentett azonban hogy az ott élő magyar emberekkel találkoztak. Nem állította meg az sem őket, hogy saját, illetve szüleik anyagi hozzájárulását is használták útjukhoz. Most első alkalommal segített a Communitas és a Fabó Imre Alapítvány, ami felbátorítja őket, hogy ezentúl többször pályázzanak.

A Prücsöktánc a helyi református lelkipásztor, Makkai Dénes áhítatával kezdődött. Szabó Brigitta Kányádi Sándor Madáretető című versét szavalta el, majd Boros Erzsébet búzásbocsárdi tiszteletes asszony, ismert „énekes pacsirta” és gyűjtő, népdalaival villanyozta fel a gyermekeket, a közönséget. „Bárcsak mindig szombat este lenne…” – hangzott az aktuális nóta, amelyet még sok-sok kellemes dallam követett. A szavaló, ének és mesemondó verseny a 120 éve született Reményik Sándorra való emlékezés jegyében zajlott. Volt, aki bátor volt, akadt viszont, akit bátorítani kellett jó szóval, türelemmel. Boros Katinka I. osztályos tanuló felszabadultan, hangosan és nyugodtan szavalt. Közben kint az udvaron ismerkedő játékok folytak: „Szervusz, kedves barátom, gyere vélem táncba”. És folyt a felszabadító játék, a közös dalolás, ismerkedés. Nyeste Tünde, a kolozsvári EMI egyik vezetője, a Brassai-líceum tanára, aki ötletes mozgásos játékokat vezetett, hangsúlyozta: az a fontos, hogy a gyermekek felfedezzék, hogy a szomszédos faluban is élnek magyarok. Nem vagyunk egyedül és érdemes magyarnak lenni – mondta.

Közben a nagyobb déli szünetben szendvicset, teát, süteményt fogyasztottak, majd Márk Attila sepsiszentgyörgyi előadó művész, gitáros dalaival teremtett jó hangulatot, és Vincze László kolozsvári bábos színvonalas előadását (Vitéz László és az elátkozott malom) követték figyelemmel a prücskök. Végül kézműves foglalkozások zajlottak a mákófalvi Kovács Pali Ferenc és Mánya Andrea vezetésével, a kolozsvári Szabó Kinga pedig közös játékot és éneklést szervezett.

Szakács Júlia felsorolta mindazon fiatalok nevét, akik eddig is segítettek, még ha nem is tudnak mindig jelen lenni: Boros Rezső országos vezető Csíkszeredából, Hosszú Tünde kolozsvári joghallgató (volt enyedi diák), Funkenhanser Zsófia, Dániel Nándor és mások. Támogatja az akciókat az EMNT és személyesen Gergely Balázs is, aki most is jelen volt. Ugyancsak sokat segítettek a péterfalvi tanítónők és óvónők, valamint a gyermekek kísérői, pl. a magyarlapádiak.

Nagy érdeme ezeknek a találkozásoknak az együttlét örömén túl, hogy a kisebbségben élő gyermekek tudomást vesznek egymásról, és ha rövid ideig is, de többségben érezhetik magukat. Látókörük kitágul, anyanyelvük erősödik. A hangnem, a gondoskodás végig a szeretet hangján szólt, mert nevelni, hatni, csak így lehet eredményesen.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap