label_szabadsag
1 USD 3.89  1 EUR 4.58  100 HUF 1.51
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Totyogo

« Vissza a főoldalra


Szocializációs probléma a szobatisztaság

Az ágybavizelés megelőzhető és kezelhető
Létrehozva: 2007. december 08. 07:03

BÓDI TÜNDE

Minden kisgyerekes szülőt foglalkoztat a kérdés: mit tehet, ha gyermeke ágybavizel vagy még nem szobatiszta. Mit tegyünk, ha gyermekünk betöltötte a 3 évet, és még nem hajlandó megválni a pelenkától, nem igényli a bili használatát, vécéről nem is beszélve. Ezen kérdésekkel kapcsolatban tartott tanácsadást a Csemete Óvoda Szülők Klubjának összejövetelén dr. Szabó László gyermeknefrológus, a miskolci Gyermekegészségügyi Központ vezetője.


Az éjszakai bevizelés kezeléssel gyógyítható

 

A meghívott mindenekelőtt felhívta a figyelmet arra: a vizelés velünk született reflex. Amit tanítani próbálunk a gyerekeknek, az természetellenes: megtanulja, hogyan gátolja ezt a reflexet. A bevizelés szocializációs probléma, hiszen ha bepisil a gyermek, egy idő után szégyenérzet tölti el. Mindenképp lehet és kell próbálkozni a bili használatával egyéves kor után, de nem szabad erőltetni, mert pánikérzetet válthatunk ki a gyermekben. Minden, egy éves kor előtti próbálkozás eredménye véletlenszerű, a gyermekben csak egyéves kora után tudatosul az inger, de 3 éves kor előtt nem tudja ezt a reflexét szabályozni. Három éves korában már vissza tudja tartani rövid ideig a vizeletet. A statisztikák alátámasztják azt a tényt, hogy 2 éves korban ideális elkezdeni a szobatisztaságra való nevelést ahhoz, hogy a gyermek három-négy éves korára teljesen szobatisztává váljon. Aogy növekszik a gyerek, úgy a húgyhólyagja is egyre nagyobb mennyiségű vizeletet képes tárolni és így megnő a két vizelés közötti időtartam.

A szakember hangsúlyozta: ha a dackorszakban a gyerek elutasítja a bilizést, semmiképp sem kell erőltetni, hanem újra és újra próbálkozni. Négy éves korában már beszélhetünk úgynevezett “száraz éjszakák ”periódusról, abban az esetben, ha a bevizelés hátterében nem áll más ok. A bevizelés gyakoribb az elsőszülötteknél, a fiúknál, nagy családban nevelkedőknél, és a családi halmozódás is nagy szerepet játszat ebben (akinek a családjában előfordul ilyen eset az hajlamosabb a bevizelésre).

A bevizelés okai lehetnek hormonzavar alapúak, ezt hormonpótlással kell kezelni. Ugyanakkor érési késés vagy lustább húgyhólyag működés is előfordulhat. Különbséget kell tenni olyan esetek között, hogy a gyermek sosem volt szobatiszta, vagy hosszabb ideig az volt és visszaesett. Utóbbi esetében mindenképpen meg kell keresni ennek okait, hiszen pszichés eredetű is lehet. Fontos megfigyelni, hogy a bevizelés nappali vagy éjszakai, mert különböző okai lehetnek. Az éjszakai bevizelés hátterében olyan tényezők állhatnak, mint: fokozott vizelet kiválasztás, alvási zavarok(horkolás is), pszichés vagy beidegzési zavarok. Éjszakai ébresztéssel csak akkor szabad próbálkozni, ha teljesen felébresztjük, és tudatában van annak, hogy ő most éppen vécézik. Nem mindig kell gyógyszeres kezeléshez fordulni, lehet hólyagerősítési gyakorlatokkal próbálkozni. Érdekes módszer (de inkább nagyobb gyerekeknél alkalmazhatjuk, 10 éves kortól) a csengős-alarm. Ennek lényege, hogy egy érzékelési csipeszt csíptetünk a gyerek pizsamájára. Ez egy csengőben végződik a gyerek füle mellett. A csipesz érzékeli az első vizeletcseppet, ennek során megszólal a csengő és ez felébreszti a gyereket. A pszichoterápia is és az akupunktúra is segíthet a bevizelés kezelésében, de ezeket a kezelési módszereket csak abban az esetben lehet számításba venni, ha késői érésről beszélünk, és nem valamiféle egészségügyi problémáról.

A szakember felhívta a figyelmet arra: a “Száraz éjszakák, derűs nappalok” Alapítvány mindenki számára próbál tanácsokat nyújtani, ezért bármilyen kérdéssel fordulhatnak hozzájuk az info@szarazejszakak.hu címen. Ugyanakkor érdemes beleolvasni dr . Szabó László Miért pisil be a gyermek? című könyvébe is.


További cikkek
MA


TEGNAP


TEGNAPELŐTT


Tovább a rovat cikkeihez
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap